Vad kostar en vaccination mot vattkoppor?
Vaccination mot vattkoppor kostar 850 kr.
Vad kostar behandling för Äterkommande halsfluss?
Behandling för Äterkommande halsfluss kostar 250 kr.
Hur vet jag om min halsont Àr förkylning eller halsfluss?
Om du har halsont i kombination med snuva Àr det troligen förkylningsvirus; för halsfluss behövs provtagning.
Hur lÀnge brukar halsont vara?
En halsinfektion brukar lÀka inom ungefÀr en vecka om den inte Àr allvarlig.
Vad Àr symtom pÄ ont i halsen?
Vanliga symtom inkluderar feber, snuva, svÄrigheter att svÀlja, och rodnad eller vita prickar i halsen.
Kan ont i halsen bero pÄ nÄgonting annat Àn en förkylning?
Ja, det kan orsakas av halsfluss, halsbrÀnna, överanstrÀngda stÀmband eller vara symtom vid sjukdomar som infektioner.
Ăr det farligt att ha ont i halsen?
Oftast Àr det ofarligt och lÀker sjÀlv, men om smÀrtan Àr svÄr eller lÄngvarig bör du kontakta vÄrden.
NÀr bör jag kontakta vÄrden vid ont i halsen?
Kontakta vÄrden om du har jÀtteont, svÄrt att dricka eller om besvÀren inte försvinner efter en vecka.
Hur kan jag lindra halsont?
LÄt bÄde varm och kall dryck hjÀlpa, samt halstabletter och eventuellt receptfria lÀkemedel frÄn apoteket.
Kan jag gÄ till jobbet med halsont?
Du bör stanna hemma om du kÀnner dig sjuk och har feber eller andra symtom pÄ covid-19.
Vilka ÄtgÀrder kan förhindra halsont?
TvÀtta hÀnderna ofta och undvik kontakt med förkylda personer för att minska risken för halsinfektion.
Kan huskurer som gurgla med saltvatten hjÀlpa mot halsont?
Huskurer som gurgla med ljummet saltvatten kan prova, men vetenskapligt stöd för effekten Àr svagt.
Vad kan orsaka Äterkommande halsfluss?
Ă
terkommande halsfluss kan bero pÄ bÄda bakterieinfektioner och irritation av miljöfaktorer.
Varför kan halsont vara vÀrre pÄ morgonen?
Halsont kan bero pÄ irriterande omgivningsfaktorer under natten, som damm eller torr luft.
Kan jag fÄ antibiotika för halsont?
Ja, vid mÄttlig eller svÄr halsfluss orsakad av bakterier kan du fÄ antibiotika.