Hundbett och kattbett
En hund skäller och visar tänderna.

Hundbett och kattbett

Om du blir biten av en hund eller en katt får du ett bett. Betten kan vara olika djupa och ha olika infektionsrisk. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med hundbett och kattbett på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Hundbett och kattbett

Viktiga länkar
Vad är hundbett och kattbett?

Hundbett och kattbett får du om du blir biten av en hund eller katt. Läs mer.

Vad är hundbett och kattbett?

Om du blir biten av en hund eller katt får du ett katt- eller hundbett. Betten kan vara olika djupa och därmed ha olika infektionsrisk. Vissa bett blir bara ett ytligt skrapsår medan andra går ner djupt i huden.

Hur farligt är hundbett och kattbett?

Katt- och hundbett är vanligtvis inte farligt. Om tänderna går igenom huden kan såret dock bli infekterat. Ett infekterat sår blir ömt, svullet och rött, och du kan även få feber. Du bör alltid söka vård om du får ett bett från en katt eller hund som går djupt genom huden.

Att drabbas av en infektion är vanligare vid kattbett än vid hundbett. Kattens hörntänder är mycket vassa och kan därför gå ner djupt i huden.

Om du blir biten av en katt eller hund finns även en risk för rabies. I Sverige är rabies mycket ovanligt, men i vissa delar av världen är risken större. Undvik att klappa eller mata djur utomlands. Om du blir biten av en katt eller hund som kan ha rabies måste du söka vård direkt.

Vilka är symtomen på kattbett och hundbett?

Om du blir biten av en katt eller hund kan du få alltifrån en liten rispa till ett djupt sår. Du kan även få ett blåmärke. Vid infektion blir såret ofta rött och svullet. Även feber är ett symtom på infektion.

Varför bits hundar och katter?

Det finns många orsaker till att en katt eller hund bits. De kan känna sig skrämda, stressade eller hotade. De kan även bli upphetsade när de leker. Katter kan bita till när de blir klappade, det så kallade kel- och bitsyndromet.

Klappa aldrig en okänd hund eller katt utan att fråga ägaren om lov.

Vad gör man om man blir biten av en katt eller hund?

Om du får ett ytligt bett av en katt eller hund behöver du ofta inte söka vård. Tvätta såret noggrant med tvål och vatten. Låt sedan lufttorka och sätt på ett plåster.

Hur behandlas kattbett och hundbett?

Om du blir biten av en hund eller katt och får ett djupare sår som gått genom huden, eller blir biten av en hund eller katt utomlands, bör du söka vård. Det är extra viktigt att söka hjälp om du blivit biten på händerna.

I Sverige får de flesta barn vaccin mot stelkramp. Om det var länge sedan du fick vaccin mot stelkramp eller du aldrig har fått det behöver du få en spruta med ett omedelbart skydd. Vid en infektion kan du även behöva äta antibiotika.

När och var ska du söka vård?

Sök vård om du blir biten av en hund eller katt och såret verkar djupt och blöder. Sök även akut vård om du blir biten av en hund eller katt utomlands eller av ett djur där en misstanke om rabies finns.

Vem kan hjälpa dig vid kattbett och hundbett?

Kan hundbett och kattbett behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge råd kring hur du rengör och tar hand om ett ytligt bett från katt eller hund. Om bettet är djupt behövs däremot en fysisk undersökning.

Publicerad:
26 januari 2023 kl 10:03
Uppdaterad:
15 mars 2023 kl 16:29
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!