Vad Àr risken för infektion vid hund- och kattbett?
Risken för infektion Àr högre vid kattbett Àn hundbett eftersom kattens hörntÀnder Àr mycket vassa och kan gÄ djupt ner i huden.
Vilka symptom tyder pÄ infektion efter ett bett?
Om sÄret blir ömt, svullet och rött, och om man fÄr feber, kan detta tyda pÄ infektion.
NÀr bör jag söka vÄrd efter ett bett?
Du bör söka vÄrd om bettet Àr djupt, blöder eller ifall det finns misstanke om rabies, sÀrskilt om bettet skett utomlands.
Vad ska jag göra om jag blivit biten av en katt eller hund?
Om bettet Àr ytligt, tvÀtta noggrant med tvÄl och vatten, lÄt torka och sÀtt pÄ ett plÄster.
Kan nÀtlÀkare hjÀlpa vid hund- och kattbett?
NÀtlÀkare kan ge rÄd för rengöring av ytliga sÄr men för djupa bett krÀvs en fysisk undersökning.
Hur kan jag förebygga bett frÄn hundar och katter?
Undvik att klappa okÀnda djur utan Àgarens tillstÄnd och respektera djurens kroppssprÄk.
Vad Àr kel- och bitsyndromet?
Det Àr nÀr en katt biter till under kel, ofta utan förvarning.
Vad Àr risken med rabies vid kattbett och hundbett?
Rabies Àr mycket ovanligt i Sverige, men om du blir biten av ett djur i ett land dÀr rabies Àr vanligt bör du söka vÄrd omedelbart.
Behöver jag ta en stelkrampsspruta efter ett djurbett?
Om det var lÀnge sedan ditt sista stelkrampsskydd eller om du aldrig fÄtt det, kan det vara nödvÀndigt att fÄ en spruta.
Vilken vÄrdinrÀttning ska jag kontakta vid hund- eller kattbett?
VÄrdcentralen eller akutmottagningen kan ge vÄrd beroende pÄ bettets allvarlighetsgrad.
Vilka faktorer kan leda till att hundar och katter biter?
Djuren kan bita om de kÀnner sig skrÀmda, stressade eller hotade, eller om de blir för upphetsade under lek.
Hur identifierar jag ett infekterat sÄr?
Ett infekterat sÄr Àr ofta rödaktigt, svullet och kan kÀnnas varmt vid beröring.
Kan man fÄ feber av ett katt- eller hundbett?
Ja, feber kan vara ett tecken pÄ infektion efter ett bett.
Vad kostar en muskuloskeletal ultraljudsundersökning hos fysioterapeut?
En muskuloskeletal ultraljudsundersökning kostar 1200 kr.
Vilka gör att risken för djupare bett ökar?
Kattens vassa hörntÀnder ökar risken för djupare bett och dÀrmed infektion.