Fotsvamp
Patient med fotsvamp får fotmassage.

Fotsvamp

Fotsvamp är vanligt och de flesta drabbas av det någon gång, särskilt om fötterna ofta är varma och fuktiga. Läs mer om fotsvamp.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med fotsvamp på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Diagnostiskt Centrum Hud Stockholm
Besök hos hudläkare
Norrmalm, Stockholm
Diagnostiskt Centrum Hud Sickla
Besök hos hudläkare
Nacka
Stiernstam Läkarservice
Konsultation om hudförändringar
Vasastaden, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Besök hos hudläkare
Västra Hamnen, Malmö
Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Besök hos hudläkare
Stampen, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Besök hos hudläkare
Västra Hamnen, Malmö
Vad är fotsvamp?

Fotsvamp orsakas av naturligt förekommande jästsvampar. Läs mer.

Vad är fotsvamp?

Fotsvamp orsakas av jästsvampar som finns naturligt i huden, även när det inte pågår en infektion. Under vissa förutsättningar kan dock svampen börja växa på ett sätt som ger besvär. Svampen har då trängt in och infekterat det översta hudlagret. Då produceras det fler hudceller än normalt och huden kan bli tjock, skrovlig och börja fjälla. Fotsvamp mellan tårna eller under foten kan ofta behandlas med en receptfri salva, men ibland krävs ett receptbelagt läkemedel.

Hur vet jag att det är fotsvamp?

Det kan vara svårt att veta om man har fått fotsvamp, då symtomen ser ut som andra tillstånd. Här är några symptom som indikerar att det är just fotsvamp på fötterna som du drabbats av:

  • du har hudsprickor
  • huden flagnar
  • fötterna kliar
  • du får blåsor
  • du har sveda.

Varför får man fotsvamp?

Anledningen till att du får besvär med fotsvamp är att svampen börjat växa okontrollerat så att det blir en infektion. Fotsvamp under foten uppstår ofta när det är varmt, instängt och fuktigt. Att ha skor som är helt täta och lite för små kan göra att du får fotsvamp. Att ha fuktiga strumpor är en annan riskfaktor.

Jästsvampen kan spridas genom att man kommer i kontakt med hudflagor som kan finnas i mattor, på golv och i sängkläder. Fotsvamp är vanligt bland barn och ungdomar som idrottar. De utsätts ofta av smittan i lokaler där de duschar, badar och byter om med andra.

Ibland är det ett sänkt immunförsvar som orsakar angreppet. Det kan i sin tur bero på stress eller på att du är på väg att bli sjuk. Hormoner i kroppen kan också spela roll, till exempel kan du få fotsvamp i samband med din mens.

Jästsvampar kan ge samma symptom även på andra delar av kroppen och spridas mellan olika kroppsdelar. Det går alltså att få fotsvamp på händerna.

Hur får man bort fotsvamp?

Fotsvamp försvinner i regel snabbt om du smörjt in det infekterade området med rätt produkt och ser till att hålla det torrt.

I miljöer där många vistas barfota, till exempel sim- och idrottshallar, är det bra att använda sandaler eller tofflor. Att alltid ha rena strumpor och att undvika skor som inte är ventilerade är ett bra sätt att förebygga fotsvamp. God hygien, inte minst mellan tårna, är också viktigt. Se alltid till så att fötterna får torka ordentligt efter att de blivit blöta. Du kan också ta död på fotsvamp genom att tvätta strumpor och skor varmare än i 60 grader.

Kan fotsvamp läka av sig själv?

Mild fotsvamp kan gå över av sig själv och behandling är inte alltid nödvändigt. Ett större angrepp kan leda till att svamp förs vidare till andra delar av kroppen och har du kronisk fotsvamp bör den behandlas. En annan god anledning för att behandla fotsvamp direkt är att det är smittsamt. Har du barn med fotsvamp är risken stor för att det sprider sig i familjen och i barnets bekantskapskrets.

Måste man behandla fotsvamp?

Om din fotsvamp inte försvinner av sig självt behöver du behandling för att få bort svampen. Det finns ett flertal krämer och puder som används vid behandling av fotsvamp. Både receptfria och receptbelagda. En kräm smörjer du in på det utsatta området. Om huden är fuktig passar gel ofta bättre än kräm.

Svampdödande medel kan även appliceras inne i skor för att det inte ska finns kvar svamp i dem. Lider du av klåda används ett läkemedel som hjälper mot det. Hur många gånger du behöver upprepa behandlingen beror på vad det är för produkt och på hur stora dina problem är. Fotsvamp som inte försvinner trots behandling med kräm kan kräva läkemedel i tablettform. Vanligtvis så är dock fotsvamp en ganska lättbehandlad åkomma.

Diagnos vid fotsvamp

Har man besvär och misstänker att det är fotsvamp så är det alltid bra att få en diagnos. Då kan du också få ett receptbelagt läkemedel utskrivet. Fotsvamp som ger blåsor kan upplevas som smärtsamt, men blåsor kan också ha andra orsaker. Därför är det bra att ha en diagnos. Fotsvamp under hälen eller fotsulan kan påverka rörelseförmågan och då är det också dags att få det diagnostiserat.

Vem kan hjälpa dig vid fotsvamp?

En nätläkare kan i vissa fall diagnostisera fotsvamp direkt vid ett videomöte men det kan också krävas provtagning. Då får du en hänvisning eller en remiss alternativt ett hemtest som skickas till dig.

Publicerad:
25 januari 2023 kl 14:00
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 15:44
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!