Nagelkorrigering
Person som gör en nagelkorrigering

Nagelkorrigering

Nagelkorrigering är en behandling som hjälper nageln att växa rakt. Behandlingen är mycket effektivt vid nageltrång.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder nagelkorrigering där det passar dig.

Snabba fakta om Nagelkorrigering

Pris

Ungefär 400 kronor.

Vad är nagelkorrigering?

Nagelkorrigering är en behandling som hjälper nageln att växa rakt. Korrigeringen kan hjälpa dig som har återkommande nageltrång eller inåtväxande naglar. Läs mer.

Vad är nagelkorrigering?

Nagelkorrigering är en behandling som hjälper nageln att växa rakt. Korrigeringen kan hjälpa dig som har återkommande nageltrång eller inåtväxande naglar. Behandlingen utförs av en fotterapeut, oftast inom medicinsk fotvård och tar runt 30 min. Det finns idag flera effektiva sätt att korrigera en nagel och nagelkorrigering brukar vara en effektiv behandling vid nagelbesvär som nageltrång, rullade naglar och tryckskada.

Så går nagelkorrigering till

Metod

Det finns olika metoder för nagelkorrigering. Metoden väljs utifrån dina individuella behov och bestäms oftast vid behandlingstillfället.

Podofix: Vid podofix används en silikonplatta eller plastplatta med ingjuten bygel, som fästs på nageln. Denna håller nageln på plats och hjälper nageln att växa rakt och motverkar att nageln rullar inåt.

Spange: Denna korrigering innebär att ett tunt plastband (spangeplatta) limmas på nageln. Spangen hjälper sedan nageln att växa ut på ett bättre sätt och ger smärtlindring vid nageltrång.

Dessa korrigeringar är helt smärtfria och sätts på nageln. Korrigeringarna sitter sedan kvar i ungefär 2 månader och behöver därefter bytas ut.

Onyfix: Onyfix är en nagelkorrigeringteknik där kompositmassa härdas fast på nageln med hjälp av en lampa. Kompositmassan får sedan sitta kvar tills nageln växt ut. Vid svårare fall kan du behöva genomgå två behandlingar.

Innan nagelkorrigering

Många korrigeringar kräver att nageln ska vara torr och ren vid behandlingen. Du ska helst undvika bad och insmörjning samma dag som behandlingen.

Efter nagelkorrigering

Du ska helst undvika bad och insmörjning ett dygn efter behandlingen. Vissa korrigeringar behöver sedan bytas ut efter cirka 6-8 veckor, exempelvis Spange och Podofix. Vid Onyfix kan du behöva genomgå två behandlingar, exempelvis om du har en mycket missformad nagel.

Vad kostar nagelkorrigering?

Om du har återkommande nageltrång kan du boka tid på en fotklinik för nagelkorrigering. Priser för behandlingen kan variera beroende på vilken klinik du väljer. Men du får oftast betala runt 400 kr för en nagelkorrigering på fotklinik.

Fördelar med nagelkorrigering

  • Nagelkorrigering är en behandling som kan motverka återkommande nagelbesvär, såsom nageltrång, genom att nageln får växa rakt och lätta på spänningar.
  • Det finns idag olika typer av korrigeringar att välja mellan, och vilken som används är individuellt och bestäms vid behandlingstillfället.
  • Nagelkorrigering är både effektivt och smärtfritt.

Nackdelar med nagelkorrigering

  • I vissa svårare fall kan du behöva genomgå en operation. Så kan vara fallet om fotterapeuten bedömer att det inte går att göra något åt nageln. Då kan du bli hänvisad vidare till en läkare som bedömer om det finns behov av en operation.
  • Vissa korrigeringar, som till exempel spange och podofix behöver bytas ut efter cirka 6-8 veckor.

Vem kan hjälpa dig med nagelkorrigering?

Publicerad:
16 januari 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
9 augusti 2023 kl 09:02
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

Bara Fötter
Haut Hud och Fotvård
Kellers Fotvård och Hälsa
Maddes Fötter
Salong 5 sinnen
Vården.se (Boka- Friska Fötter)
Vården.se (Få hjälp med ditt nageltrång hos en fotterapeut!)