Mykoplasma i underlivet
Ett par nedhasade trosor kring anklar.

Mykoplasma i underlivet

Mykoplasma i underlivet är en bakterieinfektion som smittar genom sex. Typiska symtom är sveda när du kissar och mellanblödningar.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med mykoplasma i underlivet på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm

Snabba fakta om Mykoplasma i underlivet

Viktiga länkar
Vad är mykoplasma i underlivet?

Mykoplasma i underlivet är en sjukdom som smittar genom att slemhinnorna kommer i kontakt med varandra vid sex. Läs mer.

Vad är mykoplasma i underlivet?

Det finns två olika slags mykoplasma. Den ena ger lunginflammation och den andra en könssjukdom. Mykoplasma i underlivet, även mycoplasma genitalium, är en bakterie som smittar via sex. Eftersom bakterien finns i framförallt slidans och urinrörets slemhinnor överförs den när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra. Om du har mykoplasma i underlivet har du en ökad risk för att smittas av andra könssjukdomar. Det beror på att de redan infekterade slemhinnorna är mer mottagliga för andra infektioner.

Vilka är symtomen på mykoplasma i underlivet?

  • Det svider när du kissar.
  • Du har flytningar från penisen.
  • Dina vaginala flytningar är annorlunda mot vad de brukar vara.
  • Du har blödningar mellan mensen.
  • Du får ont i nedre delen av magen eller pungen.

Du kan också ha mykoplasma utan några symtom alls.

Hur lång är inkubationstiden?

Inkubationstiden för mykoplasma, det vill säga tiden från tillfället du smittats till dess att du får symtom, är mellan 10–14 dagar. Det innebär att du kan föra smittan vidare innan du vet om att du bär på den.

Orsak till mykoplasma i underlivet

Mykoplasma är en bakterie som vanligen sitter i slidans och urinrörets slemhinnor. När du har sex och slemhinnorna kommer i kontakt med varandra överförs den från den smittade personen till den andra. Även om det vanligaste är att sjukdomen smittar via vaginalt samlag kan den även överföras genom sperma eller sekret från slidan.

Egenvård vid mykoplasma i underlivet

Du kan inte behandla mykoplasma i underlivet på egen hand. Däremot kan du skydda dig själv och din partner från könssjukdomar genom att använda kondom. Det gäller inte bara vid vaginalt samlag utan även vid analsex och om du delar sexleksaker som exempelvis en dildo med någon annan.

Du bör avstå från sex under tiden som du behandlas mot mykoplasma eftersom sjukdomen fortfarande är smittsam. Dessutom är du som är smittad mer mottaglig för andra sexuellt överförbara sjukdomar under tiden som du har en pågående infektion.

Behandling mot mykoplasma i underlivet

Då mykoplasma är en bakterie så ska den behandlas med antibiotika. Kuren tar vanligtvis fem dagar och när den är avslutad har mykoplasman oftast läkt ut. Ibland får du komma tillbaka och lämna ett nytt prov för att säkerställa att bakterien är borta. Om mykoplasma inte behandlas eller inte läker ut vid behandling kan den sprida sig. Då finns det risk för att du får äggstocksinflammation eller bitestikelinflammation.

Diagnos vid mykoplasma i underlivet

Om du misstänker att du har smittats med mykoplasma bör du söka vård för provtagning.

Vem kan hjälpa dig vid mykoplasma i underlivet?

Kan mykoplasma i underlivet behandlas av nätläkare?

För att bekräfta eller utesluta att dina symtom beror på mykoplasma måste du göra ett eller flera test. Därför kan du inte få hjälp av en nätläkare vid diagnostisering och behandling av mykoplasma i underlivet.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!