Springmask
Vuxen person byter blöja på bebis.

Springmask

Springmask är en parasit som lever och förökar sig i människans mag- och tarmkanal. Smittan återfinns framförallt hos barn.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med springmask på en plats som passar dig.

Hur får man springmask?

Springmask är en tarmparasit som lever och förökar sig i människans mag- och tarmkanal. Smittan återfinns framförallt hos barn. Läs mer.

Hur får man springmask?

En springmaskinfektion orsakas av en rundmask som heter Enterobius vermicularis. Det är en vanlig parasit som lever i mage och tarm hos människan. När masken är vuxen lägger den ägg i ändtarmsöppningen innan den dör.

Hur vet man att man har springmask?

Vanliga symtom på springmask är:

 • klåda runt ändtarmsöppningen
 • rodnad och svullnad
 • ibland kommer ägg och maskar in i slidöppningen. Då kan även den bli röd och klia
 • eftersom klådan är som intensivast på kvällar och nätter kan sömnen påverkas negativt
 • mindre barn kan försöka visa att det kliar genom att sparka häftigt med benen när de ska sova
 • du kan se de små vita maskarna eller äggen i ändtarmsöppningen eller i avföringen
 • i ovanliga fall kan du få ont i magen.

Hur smittar springmask?

Springmask smittar genom att barnet får maskägg på fingrarna som det sedan stoppar in i munnen och sväljer. Äggen kan finnas i damm, på leksaker, i sängkläder eller på andra ytor. När barnet har svalt äggen utvecklas de till larver i mage och tarm. Du kan bli smittad igen även efter behandling.

Hur blir man av med springmask?

Det viktigaste för att bli av med springmask är att följa en mycket noggrann hygien.

 • tvätta alltid händerna efter toalettbesök och innan mat
 • tvätta dina händer när du vaknar på morgonen. Du som är smittad kan ha kliat dig i rumpan under natten
 • håll naglarna kortklippta så minskar risken för att ägg fastnar under dem
 • sov i en pyjamas eller mer åtsittande byxor
 • tvätta underlivet och speciellt runt ändtarmsöppningen varje dag med tvål.

På apoteket finns receptfria läkemedel mot springmask. Eftersom det är vanligt att flera som bor i samma hushåll smittas bör alla behandlas samtidigt. Tänk på att du kan vara smittad även om du är helt symtomfri. Behandlingen ska upprepas efter två veckor. Detta eftersom maskarna kan ha hunnit lägga ägg innan första behandlingen. Läkemedlet dödar endast larver och inte ägg. Kontakta vården innan du startar en behandling mot springmask om du är gravid eller ditt barn är under två år.

Hur mycket ska man städa vid springmask?

Springmask finns naturligt i vår miljö och äggen överlever utanför kroppen i några veckor. Det betyder att de kan finnas i damm, soffor, säng- och underkläder samt på leksaker eller andra ytor. Därför måste du både tvätta och städa noga under de två veckor du behandlas för att inte infektionen ska börja om.

 • byt sängkläder, underkläder, pyjamas och handdukar varje dag
 • tvätta sängkläder, underkläder, pyjamas och handdukar så snart du har bytt dem
 • dammsug och dammtorka sovrum och badrum dagligen
 • rengör helst toalett och handfat varje dag
 • tvätta om möjligt gosedjur med tvål eller tvättmedel
 • ppringmaskens enda värddjur är människan men äggen kan fastna i ditt husdjurs päls. Tvätta därför eventuella husdjur.

Hur behandlar jag springmask?

För att behandla springmask är egenvård viktigast. Men om du inte blir av med infektionen trots behandling eller om du är gravid eller har ett barn som väger mindre än 10 kg bör du kontakta vården.

Hur snabbt dör springmask efter behandling?

Det tar ungefär två dygn för läkemedlet att passera mage och tarm. Då har de flesta larver dött. Däremot påverkar inget av de läkemedel som finns tillgängliga äggen. Därför måste du upprepa behandlingen efter två veckor.

Vad händer om man inte behandlar springmask?

Masken lever mellan två till sex veckor. Den dör alltså av sig själv, även utan behandling. Men den hinner troligen lägga nya ägg innan dess. Utan behandling med hygien och/eller läkemedel är således risken stor att du återsmittas av en infektion. Springmask är inte farligt men de kan orsaka besvärlig klåda och upplevas lite otäcka.

Diagnos vid springmask

Du behöver som regel inte uppsöka vård för att diagnostisera springmask. Däremot ska du inte påbörja en behandling innan du har bekräftat att klådan beror på just springmask. Det gör du genom att se maskar i ändtarmsöppningen eller i avföringen. Du kan påbörja en behandling på samtliga i hushållet även om du endast sett maskar hos en av er. Om du inte kan se tecken på springmask kan klådan ha andra orsaker. Går besvären inte över bör du söka vård.

Vem kan hjälpa dig vid springmask?

Publicerad:
26 januari 2023 kl 15:37
Uppdaterad:
20 juli 2023 kl 16:05
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!