Ofrivillig barnlöshet
En läkare visar upp något på en skärm för en patient.

Ofrivillig barnlöshet

När du inte lyckas bli gravid trots upprepade befruktningsförsök i mer än ett års tid kallas det för ofrivillig barnlöshet.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ofrivillig barnlöshet på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Ofrivillig barnlöshet

Viktiga länkar

Drömmen om att få bli någons förälder (KI Nyheter)

IVF (Vården.se)

Vad är ofrivillig barnlöshet?

Ofrivillig barnlöshet är när en graviditet uteblir trots att förutsättningarna för befruktning finns. Läs mer.

Vad är ofrivillig barnlöshet?

Ofrivillig barnlöshet är när du inte blir gravid trots att förutsättningarna finns. Med det menas att en graviditet uteblir trots upprepade försök att befrukta ett ägg med spermier på egen hand. Då kan du få hjälp med att utreda varför du inte blir gravid, samt få hjälp med olika typer av behandlingar eller assisterad befruktning.

Även du som av olika anledningar är barnlös på grund av att förutsättningarna saknas kan få hjälp. Då behövs ingen utredning för att ta reda på orsaken eftersom den redan är känd. Det gäller exempelvis dig som är ensamstående, homosexuell eller lever med en partner som inte vill få barn. Om det passar in på dig kan du läsa mer om IVF här.

Hur vanligt är ofrivillig barnlöshet?

Cirka 10–15 % av alla par som vill få ett barn behöver hjälp. Om du är kvinna och över 35 år eller har mens sällan är det ännu vanligare. Detsamma gäller om du eller din partner har behandlats med cytostatika tidigare. Då kan ni söka hjälp innan det har gått ett helt år.

Orsak till ofrivillig barnlöshet

Att inte bli gravid trots att alla förutsättningar för det finns kan ha flera orsaker. I ungefär 30 % av fallen beror det på spermierna, 30 % orsakas av problem med ägg eller livmoder och för cirka 30 % av alla som söker hjälp beror det på både kvinnan och mannen. I 10 % av fallen går det inte att hitta någon orsak. Det kallas för oförklarad barnlöshet.

När orsaken är spermierna

Ibland beror barnlösheten på spermierna. De kan vara för få, inte fungera som de ska eller så saknas de helt i sädesvätskan. Det är inte alltid som det går att hitta en förklaring till varför det är så. Men det kan bero på att:

 • du har haft en infektion som gonorré eller klamydia i bitestikeln
 • du har genomgått en operation
 • dina testiklar har inte kommit ner i pungen
 • du har behandlats med strålning eller cytostatika
 • du har använt anabola steroider
 • du kan ha ett medfött tillstånd som påverkar testikelfunktionen
 • du är äldre. Spermierna börjar bildas i puberteten för att fortsätta produceras resten av livet. Ibland kan spermiernas kvalitet försämras när du blir äldre.

När orsaken är äggen eller livmodern

Barnlöshet kan också bero på problem med ägglossning, äggledare eller livmoder. Då kan orsaken vara att:

 • ägglossningen uteblir, exempelvis vid PCOS
 • äggledarna har skadats av exempelvis gonorré eller klamydia
 • du har endometrios
 • du har behandlats med strålning eller cytostatika
 • äggstockarna har skadats vid användning av anabola steroider
 • du har polyper eller muskelknutor i livmodern
 • du är antingen över- eller underviktig vilket kan påverka din ägglossning
 • du har ett medfött tillstånd
 • äggens kvalitet har försämrats på grund av din ålder
 • du tar ett smärtstillande läkemedel som hämmar ägglossningen.

Primär och sekundär barnlöshet

Barnlöshet är ofta sammankopplat med att inte kunna bli gravid. Så kallad primär barnlöshet. Men ibland har du som kvinna varit gravid en gång tidigare men lyckas ändå inte bli det igen. Då heter det sekundär barnlöshet.

Hur kan man hantera ofrivillig barnlöshet?

Din fertilitet kan påverkas av ditt sätt att leva. En sund livsstil kan främja din förmåga att bli gravid. Det innebär bland annat att du bör undvika alkohol, tobak och droger, äta en varierad och hälsosam kost samt att regelbundet röra på dig. Det är inte hälsosamt att väga vare sig för mycket eller för lite. Sträva därför efter en för dig lagom vikt där du mår bra.

Att inte kunna få barn är för många förknippat med känslor som sorg och frustration. Det är inte ovanligt att ni känner olika inför barnlösheten eller väljer att hantera den på olika sätt. Ibland påverkas sexlivet och förhållandet negativt. Det kan kännas bra att prata med någon utomstående.

Behandling vid ofrivillig barnlöshet

När du söker hjälp för att bli gravid påbörjas en fertilitetsutredning som kan ta flera månader. Du och din partner kommer att få genomgå ett flertal fertilitetstester och provtagningar. Du som är man får lämna ett spermaprov som visar hur många spermier som finns och hur de rör sig. För dig som är kvinna finns flera undersökningar och tester för att ta reda på om dina äggstockar, äggledare och din livmoder fungerar som de ska.

När utredningen är klar kommer ni att gå igenom resultaten tillsammans med er läkare. Därefter diskuteras möjliga alternativ som:

 • ändring av livsstil och vanor
 • stimulerad ägglossning med hjälp av hormoner
 • insemination med spermier
 • provrörsbefruktning, IVF.

Om de egna spermierna eller äggen inte fungerar kan du få en donation.

Diagnos vid ofrivillig barnlöshet

Det finns hjälp att få vid ofrivillig barnlöshet. Sök vård för att få en diagnos och behandling.

Vem kan hjälpa dig vid ofrivillig barnlöshet?

Kan ofrivillig barnlöshet behandlas av nätläkare?

För att diagnostisera och behandla ofrivillig barnlöshet krävs fysiska undersökningar och provtagningar. Däremot kan du få hjälp med samtalsstöd online.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: