Huggormsbett
Orm som kan ge huggormsbett

Huggormsbett

Huggormen som finns i Sverige är giftig men det är sällan det blir allvarliga konsekvenser av ett huggormsbett. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med huggormsbett på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Huggormsbett

Viktiga telefonnummer

Har du fått ett huggormsbett eller om någon i din närhet har blivit biten ska du söka hjälp direkt. Åk till närmaste vårdcentral eller närakut eller kontakta giftinformationscentralen genom att ringa 112. Det är extra viktigt att barn får behandling snabbt vid huggormsbett.

Om huggormsbett

Huggormsbett kan ge en stark reaktion eftersom huggormen har giftblåsor bakom gaddarna i munnen. Läs mer.

Om huggormsbett

Huggormar har giftblåsor bakom sina gaddar i munnen. När du får ett huggormsbett sprutar huggormen in ämnen som orsakar en inflammatorisk reaktion. Du kan även uppleva en allmän påverkan efter ett huggormsbett. Bettet kan i värsta fall ge upphov till en anafylaktisk chock. Det är ett allvarligt tillstånd som behöver behandlas akut.

Barn, äldre och gravida är extra känsliga för huggormsbett. Reaktionen är starkast om du blir biten i huvudet eller halsen. Det är också vanligt att huggormsbett knappt ger någon effekt, om inget gift sprutas in i kroppen.

Huggormen är den enda naturligt förekommande giftormen i Sverige. Ett snokbett innehåller inget gift men kan göra ont, ge svullnad och även infekteras.

Förekommer dödsfall i samband med huggormsbett?

Den huggorm vi har i Sverige producerar ett gift med låg dödlighet. Man brukar säga att det bara är 1–2 promille av alla som blir bitna som dör av det. I Sverige innebär det att vi har omkring ett dödsfall per decennium. Att det inte är mer än så beror på att det är relativt ovanligt med huggormsbett, jämfört med till exempel bi- eller getingstick – som flera dör av varje år.

Omkring 70 personer behandlas årligen för huggormsbett på svenska sjukhus. Det finns släktingar till vår huggorm som är betydligt giftigare. Om du blir biten av en orm i ett land där det finns farliga giftormar ska du söka hjälp direkt.

Hur känns huggormsbett?

Ett huggormsbett kan göra ordentligt ont, beroende på hur mycket gift ormen sprutar in och på hur känslig du är. Själva bettet ger en kort stigande känsla. Området kan sedan svullna och vara ömt i flera dagar.

Symptom på huggormsbett

Många som blir bitna av en huggorm får knappt några symtom överhuvudtaget eftersom det inte är alltid ormen sprutar in gift. När det väl uppstår en reaktion så kan den också se olika ut. Här exempel på vanliga symtom vid huggormsbett:

  • svullnad där gaddarna gått in i huden
  • svullnad som sprider sig över en större yta
  • illamående, ibland med kräkningar
  • diarré
  • besvär med andningen.

Hur ser huggormsbett ut?

Huggormsbett har ett utseende som gör att det är ganska lätt att skilja dem från andra bett. Om du har blivit biten av en huggorm kan du se två ingångshål från huggormens gaddar med ett mellanrum på 6–9 millimeter. Det är egentligen bara om huggormen endast penetrerat huden med en gadd eller om och du fått två bistick med samma mellanrum som det kan ske en förväxling. Ett huggormsbett blir ofta ordentligt svullet med en blå nyans eftersom det uppstår en blödning under huden.

Hur ser ett huggormsbett ut om ett barn har blivit bitet?

Om ett barn har svårt att förklara vad det varit med om är det extra viktigt att kontrollera bett. Barn får i sig mer ormgift i förhållande till sin kroppsvikt och svullnaden och den allergiska reaktionen kan bli större än om det är en vuxen som fått ett huggormsbett.

Varför blir man biten av en huggorm?

Om du blir biten av en huggorm så beror det förmodligen på att du har råkat störa den. Svenska huggormar är skygga, snarare än aggressiva.

Egenvård vid huggormsbett

Om du blivit biten av en huggorm ska du hålla kroppsdelen där du fått bettet stilla och gärna högt. Ta bort eventuella åtsittande kläder men i övrigt ska du inte göra något med området där du har blivit biten. Rekommendationen är att man tar kontakt med vården direkt vid huggormsbett. Det gäller även om du anser dig ha fått en mild reaktion.

Det är så pass ovanligt med huggormsbett att du inte behöver vidta försiktighetsåtgärder bara för att du rör dig i skog och mark. Vill du vara extra försiktig är höga stövlar eller boots att rekommendera. Om du är villaägare kan det vara värt att hålla koll på områden där ormar ofta trivs, som i lövhögar och under trappor.

Behandling vid huggormsbett

Ormbett kan behandlas med kortison, antihistamin, dropp och smärtstillande läkemedel. Ormserum ges vid svåra reaktioner och kan levereras med expresstransport till alla sjukhus i Sverige.

Diagnos vid huggormsbett

Vid huggormsbett ska du ta kontakt med vården. Om du inte har allvarliga symptom räcker det att besöka en vårdcentral. Har du svårt att andas ska du söka akutsjukvård.

Vem kan hjälpa dig vid huggormsbett?

Kan huggormsbett behandlas av nätläkare?

Rekommendationen är att du söker hjälp fysiskt om du fått ett huggormsbett. Om du inte känner dig dålig och är osäker på vad som bitit dig kan en nätläkare hjälpa dig att komma fram till om du behöver söka vård eller inte.

Publicerad:
26 januari 2023 kl 09:53
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 11:26
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!