Handledsskada
En person som håller om sin handled.

Handledsskada

En handledsskada är en skada på ledbanden eller skelettet i handleden. Här kan du läsa mer om orsak och var du kan få hjälp.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med handledsskada på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Handledsskada

Viktiga länkar
Om handledsskador

Handledsskador är skador på ledbanden eller skelettet i handleden.De vanligaste symtomen är smärta, svullnad och svårigheter att röra handen. Läs mer.

Om handledsskador

Om du gör illa handen kan du få en handledsskada. Dessa kan vara lindriga eller mer allvarliga. Det finns olika typer av handledsskador:

  • Stukning – en skada på ledbanden kring handleden.
  • Benbrott – en skada på skelettet kring handleden.
  • Ligamentskada – en skada på ligamenten i handleden. Ligament är ledband som stabiliserar. En vanlig ligamentskada är TFCC-skada, en skada på en struktur som liknar menisken (Triangular Fibro Cartilage Complex), som finns i handleden.

Symtom på handledsskador

Det vanligaste symtomet på en handledsskada är att det gör ont i handleden. Andra vanliga symtom är svullnad och svårigheter att röra handleden.

Beroende på skadans omfattning kan symtomen uppträda i varierad intensitet. Även vilken typ av skada du har fått kan påverka var smärtan sitter och hur stark den är. Symtom på ligamentskador i handleden är, utöver tidigare nämnda, ofta en känsla av att handen är försvagad. Vid en TFCC-skada får du vanligtvis ont i handens utsida, framförallt vid belastning och rotation.

Hur länge varar en stukning i handleden?

Om du har stukat din handled brukar den läka av sig själv inom några veckor.

Hur vet man om handen är bruten eller stukad?

Då symtomen på en stukning och benbrott är snarlika kan en läkare behöva undersöka din hand innan hen kan ställa en korrekt diagnos.

Orsak till handledsskador

Det vanligaste sättet att skada handleden är när du ramlar och tar emot dig med handen, exempelvis när det är halt ute och du halkar på isen. Många handledsskador uppstår även i samband med idrottsutövande eller annan fysisk aktivitet. Exempelvis golf är en idrott där handledsskador är vanliga. Äldre personer skadar handleden i större utsträckning än barn och unga eftersom deras skelett är skörare i kombination med att syn och balans brukar försämras med åldern.

Vad ska man göra när man har ont i handleden?

För att lindra smärtan i en skadad handled kan du linda handen med en elastisk binda. Även smärtstillande läkemedel som finns att köpa receptfritt på apoteket hjälper mot smärta i handleden.

Behandling vid handledsskador

Beroende på skadans omfattning ser behandlingen ut på olika sätt.

Vid en stukning krävs sällan behandling och handen läker av sig själv inom några veckor. Även ligamentskador kan ofta bli bra med stödförband och fysioterapi. Om det är en spricka i benet kan däremot handen behöva bli försedd med en gipsskena. En del benbrott kan behöva läggas tillrätta och i värsta fall även opereras.

Efter en handledsskada ska du börja träna upp handen. En läkare eller fysioterapeut kan hjälpa dig med övningar och tips på hur du bäst tränar för att återfå styrkan.

Diagnos vid handledsskador

Om du är osäker på vilken typ av handledsskada du har kan det vara bra att uppsöka en läkare som ställer diagnos och ordinerar rätt behandling.

När och var ska du söka vård?

Vänd dig till en vårdcentral eller akutmottagning om du ramlar och handleden smärtar intensivt och svullnar upp. Sök även vård om ett barn har gjort illa handleden och visar tecken på att ha mycket ont.

Vem kan hjälpa dig vid handledsskada?

Kan handledsskador behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge råd kring hur du lindrar smärtan vid en handledsskada, men ofta är en fysisk undersökning nödvändig om du har mycket ont.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:35
Uppdaterad:
28 maj 2024 kl 13:46
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

1177 (Benbrott i handled och underarm)

Handcenter