Rehab
En kvinna med redskap.

Rehab

När du har fått en skada eller varit sjuk kan du behöva rehabilitering, för att återfå förmåga till arbete och ett aktivt liv.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder rehab där det passar dig.

Boka tid för rehab

Agilokliniken City
Rehabilitering
Norrmalm, Stockholm
Agilokliniken City
Rehabilitering
Norrmalm, Stockholm
Agilokliniken City
Rehabilitering
Norrmalm, Stockholm
Agilokliniken City
Rehabilitering
Norrmalm, Stockholm
Agilokliniken City
Rehabilitering
Norrmalm, Stockholm
Agilokliniken City
Rehabilitering
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Rehab

Om rehab
  • Rehab är kort för rehabilitering.
  • Det är en behandling du får efter en skada eller sjukdom för att kunna gå tillbaka till ditt vanliga liv.
  • Rehab kan lindra din smärta.
  • Insatserna planeras utifrån dina önskemål och behov och kan komma att utföras av flera olika behandlare.
Vad är rehab?

Rehab är den samlade behandling du får efter en funktionsnedsättning du fått i samband med en skada eller sjukdom. Den ämnar resultera i att du kan återgå till arbete och ett aktivt liv. Läs mer.

Vad är rehab?

Rehab, rehabilitering, är den process som följer direkt efter en skada eller sjukdom. Syftet är att du ska återfå rörlighet och styrka samt bli av med eventuell smärta så att du kan fortsätta arbeta och leva ett fullgott liv. Din rehab planeras utifrån vilka begränsningar du upplever och vilka behov du har.

 

Så går rehab till

Metod

Vilken typ av rehab som krävs är individuell. Du kan få träffa en fysioterapeut eller sjukgymnast, arbetsterapeut, naprapat eller massör. Ofta ingår någon form av fysiska övningar, såsom knäövningar efter en knäskada, som du ska utföra enligt en bestämd tidsplan. Övningarna syftar till att öka din styrka och rörlighet och långsamt öka belastningsgraden. Du kan också få göra anpassningar i exempelvis ditt hem eller på din arbetsplats.

Rehab vid muskelbristning i vad

Det är vanligt att få en muskelbristning i vaden. Rehab är väldigt viktigt vid alla former av muskelbristningar för att träna upp rörligheten, öka blodcirkulationen och påskynda läkningen. Om du inte tränar upp muskeln successivt är risken stor att du får en ny, och svårare, bristning som tar längre tid att läka. Om du har fått en muskelbristning i vaden kan du få hjälp av en sjukgymnast eller fysioterapeut.

Innan rehab

Planeringen för din rehab inleds så snart en skada eller funktionsnedsättning har upptäckts. Innan rehabiliteringen inleds kommer dina behov och begränsningar att utredas och bedömas systematiskt. Därefter görs en plan med en början och ett slut.

Efter rehab

Din rehabilitering planeras över en bestämd tidsperiod. När den har nått sitt slut har du förhoppningsvis återfått både rörlighet och styrka och kan återgå till ditt arbete. Om du sysslar med en idrott kan du belasta kroppen som vanligt igen.

Vad kostar rehab?

Priset för rehab varierar. Via regionen ingår patientavgiften i högkostnadsskyddet. Om du vänder dig till en privat vårdgivare beror priset på både klinik och typ av rehabilitering.

Fördelar med rehab

  • Du återfår styrka och rörlighet efter en skada eller sjukdom.
  • Du blir av med, eller lindrar, smärta.
  • Din rehabplan är anpassad efter dina behov och önskemål.

Nackdelar med rehab

  • Din rehabprocess kan ta tid.
  • Det finns en risk att du tappar motivationen eller tycker att det går för långsamt fram.

Vem kan hjälpa dig med rehab?

Kan rehab utföras av nätläkare?

Om du vänder dig till en vårdinrättning online kan du eventuellt få hjälp med att göra en rehabplan samt få olika typer av övningar och program att följa. En nätläkare kan också remittera dig vidare vid behov.

Publicerad:
29 december 2022 kl 23:34
Uppdaterad:
18 juli 2023 kl 10:51
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!