Getingstick
En geting som sitter på en hand ger ett getingstick

Getingstick

Det är mycket vanligt att getingar sticker människor som kommit nära och på något sett retat dem. Det gör ont, men det är sällsynt att du behöver vård.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med getingstick på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Getingstick

Viktiga telefonnummer

Om du får ett getingstick och vet med dig att du är allergisk eller om du misstänker att någon har fått en allergisk reaktion ska du ringa 112 och be om att få bli kopplad till giftinformationscentralen eller be om en ambulans.

Om getingstick

Ett getingstick innebär att du blivit stungen av gadden på en geting. Läs mer.

Om getingstick

Getingar har en gadd som sitter ihop med en giftblåsa med ett ämne som människor reagerar på. Det kan vara väldigt smärtsamt att få ett getingstick. Det är dock sällan något du behöver oroa dig för och svullnaden som kan följa efter ett getingstick går ner av sig själv.

Förutom vanliga getingar kan du i Sverige även bli stucken av en bålgeting, humla, jordgeting eller ett bi. Bin har mer gift i gadden än getingar, men getingar kan sticka flera gånger. Till skillnad från getingar så dör ett bi efter att det givit ett stick. Bålgetingen är Europas största geting och den ger ett sting som gör extra ont eftersom gadden ger ifrån sig mer av ett smärtframkallande ämne.

Om du är allergisk mot getingar och är ute och reser är det bra att veta att det i andra länder kan finnas getingar med ett starkare gift än våra svenska varianter.

Getingstick kan vara farliga

I sällsynta fall kan ett getingstick ge upphov till en anafylaktisk chock, ett tillstånd som kan vara livshotande och orsaka bland annat andningsbesvär och försämrad blodcirkulation. En anafylaktisk chock är en extrem reaktion från kroppens immunförsvar. 1–3 personer i Sverige dör av getingstick varje år. Det brukar bero på att de har en svår allergi eller på att de får många getingstick vid samma tillfälle.

Hur ser ett getingstick ut?

Du kan oftast se ett ingångshål där du har blivit stucken av en geting.

Hur länge kan ett getingstick göra ont?

Det gör ofta ont i uppemot ett dygn efter ett getingstick. Smärtan brukar stråla ut från sticket. I sällsynta fall kan besvären dröja sig kvar längre.

Hur vet man om gadden sitter kvar?

Om gadden är kvar kan det innebära att mer gift kommer in i kroppen. Du bör därför plocka bort den om det är möjligt. Ofta syns gadden som en mörk prick i ingångshålet. Du kan ta bort den genom att skrapa med till exempel nageln. Det är vanligare att humlor släpper gadden än att getingar gör det.

Symtom på getingstick

Det är inte alltid du är medveten om att du har blivit stungen av en geting. Reaktionen efter ett stick kan variera en del, men om du känner igen följande symtom är det troligt att det handlar om någon typ av geting, en humla eller ett bi:

  • Intensiv, pulserande, smärta i ett begränsat område.
  • Du kan se ett ingångshål i det svullna området.
  • Rodnad och/eller svullnad runt sticket.
  • Om reaktionen är allergisk kan fler symptom uppträda:
  • Nässelutslag som kliar, på andra delar av kroppen än där du blev stungen.
  • Stickande känsla i munnen.
  • Du blir svullen runt ögonen och munnen.

Om du dessutom känner dig illamående och kanske kräks eller om du får blodtrycksfall och/eller svårt att andas måste du behandlas med

Orsak till getingstick

Getingar sticker ofta som ett försvar. Vad det är för typ av geting kan vara avgörande för i vilka situationer de sticker. Hur vi sedan reagerar på getingstick beror på ärftliga faktorer. Äldre tenderar att få starkare reaktioner på getingstick.

Vad ska man göra om man har fått ett getingstick?

Det finns receptfria läkemedel i form av salva eller tabletter som hjälper mot smärta och svullnad i samband med getingstick. Att applicera lokalbedövande salva eller att gnugga huden med vatten och en tablett med acetylsalicylsyra kan hjälpa. Om du har en allvarlig allergi mot getingstick är det bra om du har med en adrenalinpenna när du riskerar att bli stucken. Det är dock mycket ovanligt med en så stark insektsallergi att detta behövs.

En huskur vi getingstick som kan vara värd att pröva är att placera några isbitar i en påse eller en bit tyg och hålla dem mot den del av kroppen som fått ett stick.

Du ska försöka undvika att klia dig efter getingstick. Det kan nämligen öka risken för att du får en infektion och göra så att det tar längre tid innan det blir bra. Sätt gärna ett plåster över sticket, särskilt om det handlar om getingstick på ett barn.

Du kan minska risken för getingstick genom att vara försiktig med att gå barfota och undvika kända getingrevir. Det finns också produkter du kan använda som gör så att getingarna håller sig borta.

Behandling vid getingstick

Om gadden sitter kvar behöver den tas bort. Getingstick behandlas med antihistamin. Vid en anafylaktisk chock brukar behandlingen ske med en kombination av adrenalin, kortison och luftrörsvidgande läkemedel.

När ska man söka vård för getingstick?

Om du har blivit stucken inne i munnen eller i ögat, eller om du känner en allmänpåverkan efter ett getingstick ska du söka vård. Samma sak gäller om du fått flera getingstick som börjat svullna eller om du vet att du är allergisk mot getingstick.

Vem kan hjälpa dig vid insektsbett?

Publicerad:
25 januari 2023 kl 13:33
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 11:15
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!