Vitiligo
En hand med vitiligo.

Vitiligo

Vitiligo är en autoimmun sjukdom som ger vita fläckar på huden, vanligtvis på händerna och i ansiktet.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med vitiligo på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Vitiligo

Om vitiligo
  • Vitiligo är en autoimmun sjukdom.
  • Vitiligo kan vara ärftligt och drabbar ofta yngre människor.
  • Vitiligo är ofarligt men kan vara besvärande rent estetiskt.
Vad är vitiligo?

Vitiligo är bleka fläckar på huden som saknar pigment. Läs mer.

Vad är vitiligo?

Vitiligo är en autoimmun sjukdom som orsakar ljusa fläckar på huden. Fläckarna uppstår på grund av att huden tappat sina pigmentceller. Ju mörkare huden är, desto tydligare syns vitiligo. De ljusa partierna blir mer känsliga för solljus, men åkomman är helt ofarlig. Du behöver inte oroa dig för förhöjd risk för malignt melanom på grund av vitiligo. Eftersom det inte finns några celler som bildar pigment i fläckarna så kan inte hudcancer uppstå just där. Vitiligo är heller inte smittsamt. Många som får vitiligo tycker att det är besvärande rent estetiskt – särskilt om det handlar om pigmentbortfall i ansiktet. Förutom huden kan även hårstrån blekna av vitiligo. Sjukdomen går sällan över och de behandlingar som finns ger bara en begränsad effekt.

Symtom på vitiligo

  • Vitiligo börjar som ljusa fläckar som kan bli större och växa ihop.
  • Vitiligo uppkommer ofta på händer och i ansiktet. Vitiligo i underlivet förekommer också.
  • Fläckarna är tydligt avgränsade mot huden omkring dem.

Vilka får vitiligo?

Man skiljer på segmentell och generaliserad vitiligo.

Segmentell vitiligo uppkommer på en avgränsad del av huden där stress kan påverka. Det orsakas av substanser som produceras i de nervändar där fläckarna uppstår. Stress kan vara en faktor som utlöser denna form av vitiligo.

Generaliserad vitiligo är besläktad med andra autoimmuna sjukdomar och beror på att antikroppar angriper kroppens vävnad så att det uppstår en inflammation.

Vid vilken ålder får man vitiligo?

Vitiligo uppkommer oftast hos personer som är yngre än 30 år, men du kan få vitiligo även senare i livet.

Är vitiligo ärftligt?

Generaliserad vitiligo klassas som en autoimmun sjukdom som till ca 30 % beror på ärftlighet.

Egenvård vid vitiligo

Det finns en del du kan göra för att du inte ska få besvär i samband med vitiligo. Framförallt handlar det om att vara extra noga med att skydda fläckarna mot solljus. Fläckarna kan bli röda i solen och det är lättare att bränna huden just där. Använd gärna kläder som täcker områden med vitiligo, och solskydd i till exempel ansiktet och på händerna. Undvik gärna att vistas ute när solen är som allra starkast.

Vitiligo behandling

Vanligtvis behandlar man inte vitiligo överhuvudtaget. De behandlingsmetoder som finns är ljusbehandling, läkemedel med steroider och kortisonpreparat, men dessa ger ofta begränsad effekt. Läkemedlen kan ha biverkningar och nyttan med behandlingen bör vägas mot dessa. Ljusbehandling ger olika effekt på olika personer och behandlingen behöver ofta upprepas.

Med kosmetisk micropigmentering, alltså en form av tatuering, kan det vara möjligt att kamouflera vitiligo med en färg som ligger nära hudens egen ton.

Diagnos vid vitiligo

Om du får ljusa fläckar på huden som du misstänker kan vara vitiligo rekommenderas det att du tar kontakt med vården. En av anledningarna till att det är bra att få det utrett är att det finns andra sjukdomar som kan ge samma symtom som vitiligo, till exempel svampinfektioner. Man kan behöva ta ett hudprov för att fastställa att det är vitiligo.

Om du har vitiligo och om fläckarna plötsligt blir fler ska du också ta kontakt med vården direkt.

Vem kan hjälpa dig vid vitiligo?

Kan vitiligo behandlas av nätläkare 2022?

Ja, en nätläkare kan ofta fastställa om du har vitiligo eller rekommendera dig hur du ska gå vidare.

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
31 maj 2024 kl 10:04
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: