Psoriasis
En ben med klösmärken.

Psoriasis

Psoriasis är en hudsjukdom som orsakar utslag och besvär på huden. Här kan du läsa mer om symtom, orsak och var du kan få hjälp.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med psoriasis på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Diagnostiskt Centrum Hud Stockholm
Besök hos hudläkare
Norrmalm, Stockholm
Diagnostiskt Centrum Hud Stockholm
Bedömning av hudförändringar
Norrmalm, Stockholm
Diagnostiskt Centrum Hud Sickla
Bedömning av psoriasis
Nacka
Diagnostiskt Centrum Hud Skövde
Besök hos hudläkare
Skövde
Diagnostiskt Centrum Hud Hötorget
Besök hos hudläkare
Norrmalm, Stockholm
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Besök hos hudläkare
Västra Hamnen, Malmö

Snabba fakta om Psoriasis

Om psoriasis
  • Cirka 250 000 till 300 000 personer i Sverige har diagnostiseras med psoriasis.
  • Psoriasis smittar inte.
  • Psoriasis är en kronisk sjukdom, det betyder att du har det livet ut.
Vad är psoriasis?

Psoriasis uppstår när kroppen producerar hudceller i för snabb takt. Läs mer.

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som ger röda utslag som kliar och fjällar. Men hur börjar psoriasis kan man undra? Sjukdomen orsakas av att immunförsvaret börjar angripa kroppens egna vävnader, och en inflammation uppstår i huden. Till följd av inflammationen ökar också produktionen av hudceller.

Besvären för psoriasis går i skov. Det betyder att man i vissa perioder endast har lindriga symtom, medan man i andra har svåra besvär. Psoriasis smittar inte.

Guttat psoriasis är oftast det första insjuknandet psoriasis hos yngre. Det består av cirka 1 cm stora, ytliga, röda runa fläckar med en tendens till fjällning.

Orsak till psoriasis

Varför får man psoriasis kan man undra. Psoriasis är till nämligen viss del ärftligt, och om någon i din familj har psoriasis är det sannolikt att du också utvecklar sjukdomen. Ofta är det något som utlöser sjukdomen, till exempel i samband med annan sjukdom, stress eller vissa läkemedel.

Symtom på psoriasis

Det finns olika sorters hudförändringar vid psoriasis, och utslagen kan se olika ut beroende på var på kroppen de sitter. De vanligaste symtomen för psoriasis är röda, runda utslag som är täckta av ett slags gråaktigt fjäll. Utslagen kliar ofta, och kan ibland börja blöda om det fjällande lagret klias bort.

Du kan få psoriasis på exempelvis knäna, armbågen, hårbotten, på naglarna ljumsken eller hand-och fotrygg.

Psoriasis i hårbotten
Nästan 80 % av de som har psoriasis har sjukdomen i hårbotten också. Det kan nästan se ut som mjäll eftersom hårbotten släpper ifrån sig överbliven hud.

Egenvård vid psoriasis

Det finns många mjukgörande salvor och oljor som kan lindra besvären för psoriasis. Utöver att hålla huden mjuk och återfuktad kan du också testa följande för att behandla psoriasis:

  • bada bastu eller i badkar en längre stund, så att fjället lossnar.
  • använd kräm eller salva som innehåller salicylsyra eller karbamid – gärna fler gånger i veckan.
  • avfjällande mjällschampo
  • fotbad i kombination med salva.

Om egenvården inte funkar eller ger tillräcklig effekt, kan du behöva receptbelagda läkemedel från läkare. För att läkemedlet ska fungera på bästa sätt är det bra om du är noggrann med egenvården så att huden är fri från det värsta fjället när behandlingen påbörjas.

Kan man bli av med psoriasis?

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom, vilket betyder att du har sjukdomen livet ut. Det finns däremot behandling som kan lindra dina besvär.

Vad ska man undvika att äta om man har psoriasis?

Det finns egentligen inget underlag som talar för att en eller annan diet skulle förvärra din psoriasis. Men en ohälsosam livsstil kan däremot påverka sjukdomen negativt.

Behandling av psoriasis

Det finns flera olika sorters behandlingar för psoriasis, och det är vanligt att få prova sig fram till en metod som fungerar för ens besvär. De allra flesta som har psoriasis brukar behöva vara noggranna med att smörja in sin hud med krämer och salvor.

Andra vanliga behandlingsmetoder är ljusbehandling eller användning av läkemedel som exempelvis kortison eller metotrexat.

Diagnos vid psoriasis

Om du är misstänker att du kan ha fått psoriasis bör du kontakta en läkare. För att diagnostisera psoriasis brukar det oftast räcka med att en läkare tittar på din hud. Ibland behöver du också ta blodprover för att utesluta andra sjukdomar.

Vem kan hjälpa dig med psoriasis?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!