Kvinna sitter i en rosa soffa med benen uppdragna mot kroppen.

PCOS

PCOS är ett vanligt besvär hos kvinnor i fertil ålder. I den här guiden kan du läsa allt om symtom och behandling.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med pcos på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Carlakliniken Malmö
Gynekologisk undersökning
Bellevuegården, Malmö
Carlakliniken Malmö
Gynekologisk undersökning
Bellevuegården, Malmö
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
Carlakliniken Malmö
Gynekologisk undersökning
Bellevuegården, Malmö
Carlakliniken Malmö
Gynekologisk undersökning
Bellevuegården, Malmö
Carlakliniken Malmö
Gynekologisk undersökning
Bellevuegården, Malmö

Snabba fakta om PCOS

Viktiga länkar
Vad är PCOS?

PCOS är en hormonell rubbning där äggstockarna är fyllda av små cystor och producerar en ökad mängd testosteron. Läs mer.

Vad är PCOS?

Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) är en hormonell rubbning som uppstår på grund av att äggstockarna producerar en för stor mängd testosteron samtidigt som det finns många små cystor i äggstockarna. Sådana äggstockar kallas polycystiska ovarier. Namnet kommer från ”poly” som betyder många, ”cystiskt” som betyder cystor (som inte har med cancer att göra) och ”ovarier”, vilket betyder äggstockar.

Den ökade halten av det manliga könshormonet testosteron i äggstockarna gör att äggen inte mognar tillräckligt. Eftersom äggen inte mognat får du ingen ägglossning, vilket gör att du kan ha svårt att bli gravid. Många med PCOS har inga symtom, utan diagnosen ställs först när de söker hjälp för att de inte blir gravida.

Vad är skillnaden mellan PCO och PCOS?

Polycystiska ovarier (PCO) innebär att äggstockarna har flera små cystor. Om du har PCO plus hormonrubbningar på grund av en ökad testosteronhalt har du PCOS.

Symptom på PCOS

  • utebliven eller oregelbunden mens
  • mycket kroppsbehåring, i synnerhet i ansikte, på bröstkorg och mage
  • övervikt eller lätt att gå upp i vikt
  • finnar
  • håravfall
  • du kan känna dig apatisk eller deprimerad
  • svårighet att bli gravid
  • bristande sexlust.

Många med PCOS upplever inga symtom alls och vet inte om att de har det.

Varför får man PCOS?

I dagsläget är det inte helt klarlagt varför PCOS uppstår, men en faktor är ärftlighet för PCOS och diabetes typ 2. Man bedömer också att övervikt kan påverka sannolikheten att drabbas av PCOS.

Vad kan jag göra om jag har PCOS?

Övervikt är vanligt om du har PCOS. Det kan bero på att den ökade mängden testosteron gör att du oftare blir hungrig och därmed äter mer. Om du är överviktig är regelbunden träning och viktnedgång bra för att förbättra dina symtom vid PCOS. Även du som inte är överviktig kan märka av förbättringar vid regelbunden träning.

Diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar är vanliga följdsjukdomar vid PCOS. Riskerna för att drabbas kan också förbättras med träning och ändrad kost. En dietist kan hjälpa dig som har PCOS att lägga om din kost. En positiv effekt vid PCOS är att du har en ökad fysisk förmåga, vilket innebär att du har lätt för att bygga muskler.

Behandling vid PCOS

Även fast PCOS inte går att bota helt kan du få hjälp med flera symtom. Vilken behandling du får beror på dina symtom. Vanligtvis får du ett hormonellt läkemedel, som testosteronhämmande läkemedel, kombinerade p-piller eller läkemedel som sätter igång ägglossningen. Det är viktigt att du säger till din läkare om du upptäcker någon biverkning av de läkemedel du rekommenderas ta. Du kan till exempel märka av humörsvängningar eller känna dig nedstämd eller deprimerad vid hormonbehandlingar.

I vissa regioner har du rätt att få kostnadsfri permanent hårborttagning, om det är så att du lider av ökad kroppsbehåring i ansiktet. Fråga din läkare om vad som gäller där du bor.

Diagnos vid PCOS

För att utreda om du har PCOS görs flera undersökningar hos en gynekolog. Först berättar du om dina symtom och sedan görs följande undersökningar:

  • kroppslig undersökning
  • gynekologisk undersökning
  • ultraljudsundersökning på dina äggstockar
  • blodprov för att mäta hormonnivåerna.

Vid ultraljud av äggstockarna kan gynekologen se om du har flera små cystor. Det tillsammans med utebliven mens, ökad behåring och eventuella utslag på höga testosteronhalter visar om du har PCOS eller inte.

Det finns flera diagnoser som har liknande symptom som vid PCOS. Därför är det viktigt att du blir diagnostiserad så att du kan få rätt behandling.

Hur stor är chansen att bli gravid med PCOS?

Det kan vara svårare att bli gravid om du har PCOS, men det är inte omöjligt. Med en IVF-behandling kan du få provrörsbefruktning för att lättare bli gravid. Har du PCOS har du många omogna ägg och en utebliven ägglossning. Vid en provrörsbefruktning får du ett hormon som gör att äggen mognar innan de befruktas på ett laboratorium.

Möjligheterna att bli gravid ökar dessutom när du är lite äldre. Det är inte ovanligt att ägglossningen och en fungerande mens kommer igång framemot 40-årsåldern. Klimakteriet kommer därmed igång senare än för de som inte har PCOS, vilket innebär att du har längre tid på dig att bli gravid.

Vem kan hjälpa dig vid PCOS?

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!