Bettskena
Person tar av sin bettskena som suttit på tänderna

Bettskena

En bettskena kan hjälpa dig att avlasta käken och förbättra tuggsystemet, något som även skonar dina tänder från slitage. Här kan du läsa mer om hur du använder en bettskena.

Snabba fakta om Bettskena

Pris

2000-4000 kr

Om bettskena

En bettskena placeras över dina tänder för att skydda tänderna mot snabbt och onormalt slitage samt ogynnsam belastning, till exempel från tandgnissel. Läs mer.

Om bettskena

En bettskena är ett bra hjälpmedel om du ofta drabbas av huvudvärk eller spända käkar, till följd av att du gnisslar eller pressar tänderna på natten. Om du är mycket stressad dagtid kan detta också leda till att du spänner käkarna. I de flesta fall ska bettskenan användas när du sover, men beroende på vilken typ av problem som ska behandlas kan den ibland behöva användas dagtid. Bettskena är ett bra alternativ för att komma till rätta med besväret. Vänd dig till en tandläkare för att få hjälp med att ta fram en bettskena. Tandläkaren kan också hjälpa dig med:

  • bettjustering genom att laga gamla fyllningar och lagningar i tänderna
  • rörelseträning av käken.

Så går det till att skaffa bettskena

Innan du skaffar bettskena undersöker tandläkaren dina tänder för att se om du biter ihop dem för hårt. Taggiga eller nötta tänder kan vara ett tecken på tandgnissel. Du behöver också gapa så att tandläkaren kan se hur käken rör sig och även hur tänderna i över – och underkäken möter varandra. Ibland kan tandläkaren remittera dig vidare till en specialisttandläkare för vidare hjälp och bedömning.

Bettskenan modelleras efter din tandrad. Det finns två vanliga typer av bettskenor – en i hårdplast som ofta håller något längre och en i mjukplast som brukar användas oftare vid akut behov. Bettskenan har formen av en hästsko och placeras ofta på den övre tandraden samtidigt som utrymme ges för din tunga och övriga tänder. De allra flesta använder bettskenan nattetid. Många använder dessutom bettskenan under endast en begränsad period.

Så tar du hand om din bettskena

Det är viktigt att ta hand om bettskenan ordentligt genom att rengöra den varje dag med tandkräm på en mjuk tandborste. Bettskenan ska inte komma i kontakt med hett vatten. När du inte använder bettskenan ska den läggas i ett glas med vatten så att plastmaterialet förblir intakt. Det är helt normalt att du känner ett visst obehag i munnen när du börjat använda bettskenan. Din tandläkare kan hjälpa dig att justera bettskenan på nytt om obehaget inte går över.

Vad kostar en bettskena?

Priset för en bettskena varierar något utifrån materialet. En bettskena i hårdplast kan kosta runt 4000 kronor och en mjukplastskena kostar ungefär hälften av det priset.

Vad är fördelarna med bettskena? 

  • Bettskena är ett bra alternativ till övriga ingrepp mot spända käkar och spänningshuvudvärk.
  • Användning av bettskena är skonsamt mot tänderna.
  • Du behöver vanligtvis inte ha på dig bettskenan hela tiden.
  • Bettskenan anpassas och modelleras efter dina egna tänder.

Vad är nackdelarna med bettskena? 

  • Du måste rengöra och underhålla bettskenan regelbundet.
  • Bettskenan kan kännas klumpig och obehaglig.
  • Salivproduktionen kan öka.

Vem kan hjälpa dig med bettskena? 

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Författare:
Faktagranskad av:

Rakel Barsom, Leg. Tandläkare, Oral Care