Korsbandsskada
En person som håller händerna om sitt knä.

Korsbandsskada

En kraftig vridning av knät kan orsaka en korsbandsskada. Då går det främre eller bakre korsbandet av helt eller delvis.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med korsbandsskada på en plats som passar dig.

Vad är en korsbandsskada?

Om du råkar ut för en kraftig vridning av knät kan du få en så kallad korsbandsskada. Då går det främre eller bakre korsbandet av helt eller delvis. Läs mer.

Vad är en korsbandsskada?

I knäleden finns det en typ av ledband som kallas för korsband. Det finns ett främre och ett bakre korsband och de har till uppgift att hålla knät stabiliserat och skydda det, särskilt mot vridningar. Men om du råkar ut för en kraftig vridning av knät kan du få en så kallad korsbandsskada. Det innebär att korsbandet går av helt eller delvis. Oftast handlar det om att man gjort en rörelse där man vridit kroppen hastigt, samtidigt som foten fastnar i underlaget.

De allra flesta som drabbas får en främre korsbandsskada, men du kan även få skador på det bakre korsbandet.

Hur känns korsbandsskada?

Om du har fått en skada på korsbandet, kan du få följande symtom:

  • Direkt känsla av att något gått sönder i knät.
  • Du har mycket ont i knät.
  • Kraftig svullnad av knät de första timmarna efter skadan.
  • Du har svårt att stödja dig på benet den första tiden.

Efter några dagar eller veckor går svullnaden ner, och du får inte lika ont. Men knät kan fortfarande kännas ostadigt när du går, och det kan kännas som att det viker sig när du till exempel går ner för trappor.

Kan man göra något för att korta ner läketiden vid en korsbandsskada?

Det är viktigt att komma igång med enklare rörelseträning så snart som möjligt för att undvika stelhet i knät. Om du misstänker att du fått en skada på korsbandet kan det vara bra att kontakta sjukvården med en gång, då du kan behöva hjälp av en fysioterapeut eller sjukgymnast med rehabiliterande övningar för att bli bättre.

Varför får man en korsbandsskada?

Den vanligaste orsaken till en korsbandsskada är att man råkat ut för en kraftig vridning av knät. Många av de som drabbas av en skada på korsbandet har utfört någon form av sport, som till exempel fotboll, slalom, innebandy eller basket.

Diagnos vid korsbandsskada

Om du misstänker att du drabbats av en korsbandsskada bör du vända dig till sjukvården för att få diagnos och behandling. För att fastställa att dina besvär beror på en skada på korsbandet, brukar man få genomgå en röntgen. Därefter kan du få behandling för din skada.

Behandling av korsbandsskada

Om du drabbats av en korsbandsskada är det vanligt att behöva gå med kryckor de första veckorna, och du får kompression runt knät för att stabilisera det. Du kan också behöva ta smärtstillande mediciner den första tiden.

Rehabilitering med hjälp av fysioterapi

Den viktigaste delen av behandlingen för korsbandsskada är fysioterapi, även kallat sjukgymnastik. Du bör komma igång med rörelseträning så snart som möjligt efter skadan, så att du kan träna upp muskulaturen kring knät och snabba på läketiden. De flesta blir bra inom ett år med hjälp av fysioterapi, och operation är därför inte alltid nödvändigt.

Operation vid korsbandsskada

I vissa fall kan man behöva genomgå en operation om man drabbats av en korsbandsskada. Det kan vara aktuellt inom några veckor efter skadan eller senare, beroende på hur fysioterapin går. Ibland väljer läkaren att operera direkt efter en skada. Då tar man bort det trasiga korsbandet och ersätter det med ett konstgjort.

Vem kan hjälpa dig vid korsbandsskada?

Du kan söka hjälp för korsbandsskada var som helst i landet

Om du har fått en konstaterad korsbandsskada kan du ibland behöva vänta länge på operation. Bra att veta är att väntetiderna för korsbandsoperation kan skilja sig mycket mellan de olika regionerna, och att du har rätt att söka vård var som helst i landet – oavsett var du bor.

Publicerad:
22 december 2022 kl 11:06
Uppdaterad:
18 juli 2023 kl 14:45
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!