Framfall
En kvinna ligger med en kylpåse över sitt underliv och armen över ansiktet.

Framfall

Framfall, eller prolaps, innebär att slidans vägg, livmodern eller båda två buktar ut genom slidöppningen. Läs mer om framfall.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med framfall på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Framfall

Viktiga länkar
Vad är framfall?

Framfall betyder att någon del av bäckenbotten buktar ut genom slidöppningen. Läs mer.

Vad är framfall?

Ibland kan slidväggen eller livmodern falla ner och bukta ut genom slidöppningen. Det kallas för framfall, eller prolaps. Risken för att det ska ske ökar med åldern. Men ju äldre du är desto lindrigare brukar symtomen vara. Du kan också drabbas av framfall efter en förlossning, speciellt om du fick svåra förlossningsskador. Här på Vården.se kan du läsa mer om förlossningsskador.

Urinblåsan eller ändtarmen kan också orsaka framfall. Du kan alltså drabbas även om du har opererat bort livmodern. Symtomen skiljer sig lite åt beroende på vilken slags framfall du har.

Hur vet man om man har framfall?

Vilka symtom du har beror på vilken slags framfall du har. Vanligen märker du att det skaver och känns obehagligt i underlivet. Du märker också att något buktar ut genom slidans öppning.

Hur känns framfall?

 • Du kan få urinträngningar och/eller urinläckage.
 • Vid livmoderframfall buktar livmodertappen ut genom slidan. Du kan få svårt att exempelvis sitta.
 • Du kan uppleva att det skaver och få sår som blöder.
 • I klimakteriet minskar dina nivåer av östrogen vilket leder till sköra slemhinnor som bidrar till att framfallet skaver.
 • Om urinblåsan faller fram kan du få svårt att tömma blåsan ordentligt vilket leder till täta urinvägsinfektioner.
 • Då ändtarmen buktar ut kan det samlas avföring i utbuktningen och du får svårt att tömma tarmen helt. Så snart du krystar faller tarmen fram vilket ökar besvären.
 • Avföring som blir kvar i tarmen bildar gaser och du kan känna dig uppblåst. Det kan också läcka avföring.
 • Ändtarmen kan inte sluta sig ordentligt och du kan ha svårt att torka rent efter toalettbesök.
 • Du kan känna obehag vid samlag. Det kan även läcka urin eller avföring när du har vaginalt sex.

Hur ser framfall ut?

Vid ett framfall får du en utbuktning genom slidan som även kan vara synlig för ögat. När livmodertappen sticker ut känns den fast och liknar nästan en nästipp. Om det däremot är urinblåsan, slidväggen eller ändtarmen som orsakar besvären känns utbuktningen mjuk.

Orsak till framfall

Din bäckenbotten består av muskler och stödvävnad som ska hålla uppe de organ du har i underlivet. Med stigande ålder försvagas bäckenbotten och graviditeter och förlossningar bidrar till förslitningar. Även andra faktorer kan öka risken för framfall. Det handlar framförallt om övervikt, tunga lyft eller kronisk hosta som orsakar ett tryck på bäckenbotten.

Kan framfall gå tillbaka av sig själv?

När du får ett framfall efter en förlossning brukar det gå tillbaka av sig själv efter några månader. Det finns saker du kan göra för att både minska risken för att få framfall i framtiden och lindra besvären när du har drabbats.

 • Genom knipövningar kan du lindra symtomen och minska framfallet. Däremot ska du inte träna bäckenbottenmuskulaturen om du har ont eller upplever att musklerna känns spända.
 • Undvik tunga lyft.
 • Om slidväggen buktar ut kan du hålla emot den när du kissar så blir det lättare att tömma blåsan.
 • Drick mycket vatten och ät fibrer för att göra avföringen mjukare och därmed också lättare att få ut.
 • Undvik förstoppning genom att gå direkt när du känner att du behöver.
 • Håll emot vid mellangården för att hjälpa till att tömma tarmen ordentligt.

Är det farligt att gå med framfall?

Framfall är en godartad åkomma och således inte farlig. Däremot kan du uppleva svåra besvär som försämrar din livskvalitet.

När ska man operera framfall?

Det finns flera olika behandlingar vid framfall och vilken du får beror dels på vilken sort du har och dels på dina symtom.

 • När framfallet beror på urinblåsan eller livmodern kan du få en så kallad framfallsring i plast eller silikon.
 • Du kan få östrogenbehandling om du har torra slemhinnor. Det finns också hormonfria slidkrämer.

Om du har stora problem med ditt framfall kan du behöva en operation. Hur den går till beror på vad som ligger bakom besvären. Men vanligtvis stoppar kirurgen tillbaka den del som buktar ut och förstärker sedan vävnaderna runt om för att förhindra att framfallet återkommer.

Diagnos vid framfall

Även om framfall i sig inte är farligt så är det obehagligt och kan påverka din livskvalitet negativt. Och det finns vård att få. En läkare, gynekolog eller barnmorska kan hjälpa dig att ställa korrekt diagnos.

Vem kan hjälpa dig vid framfall?

Kan framfall behandlas av nätläkare?

Om du har lindriga besvär kan en nätläkare hjälpa dig med rådgivning. För att ställa rätt diagnos och ge behandling krävs en fysisk undersökning.

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
24 april 2024 kl 11:03
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: