Vi på Mama Mia Täby Gynekologmottagning hjälper dig om du drabbats av framfall.
Framfall är ett vanligt besvär hos kvinnor som innebär att något av organen i underlivet sjunker ner och buktar ut ur slidöppningen. För det mesta beror det på att vävnaderna i bäckenbotten har försvagats, och samtidigt utsatts för påfrestningar. Graviditet, förlossning, kronisk hosta och förstoppning är till exempel saker som ökar risken för att drabbas av framfall. Risken ökar också ju äldre du blir.
Många som får framfall har inga besvär men det vanligaste symptomet är att någonting buktar fram i slidmynningen och att det känns tungt och skaver i underlivet. Mer än var tredje kvinna som har framfall har samtidigt besvär med urinläckage eller urinträngningar.
Framfall kan behandlas på olika sätt, beroende på vad det är som sjunkit ner och vilka besvär du har. Om du inte har besvär av ditt framfall behövs ingen behandling. Om urinblåsan eller livmodern har sjunkit ner går det att föra upp en speciell plastring i slidan, som lyfter upp framfallet. Om ditt framfall ger väldigt mycket besvär kan det vara aktuellt att operera framfallet.
Välkommen att kontakta oss på Mama Mia Täby Gynekologmottagning, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!