Vasektomi
Inzoomad bild på ett manligt skrev.

Vasektomi

Vasektomi är en form av manlig sterilisering där sädesledarna klipps bort och gör att sperma inte innehåller spermier längre. Konsekvensen blir att du inte kan göra någon gravid. Lär dig mer om vasektomi här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder vasektomi där det passar dig.

Vad är vasektomi?

Vasektomi är en form av permanent, manlig sterilisering. Läs mer.

Vad är vasektomi?

Vasektomi är en form av manlig sterilisering. Det är ett kirurgiskt ingrepp som tar bort tillförseln av spermier till sperman och innebär att du inte kan göra någon annan gravid. Vasektomi påverkar inte den sexuella förmågan eller produktionen av testosteron. 

I Sverige behöver du vara över 25 år för att genomföra vasektomi, enligt Steriliseringslagen. Om du är mellan 18 och 25 år kan du ansöka om tillstånd hos Socialstyrelsen.

Hur går vasektomi till?

Innan vasektomi

Eftersom vasektomi är ett permanent ingrepp är det viktigt att du har fattat ett välinformerat beslut innan ingreppet. Du behöver få all information om vad ingreppet kommer att innebära för dig och förstå att det är bestående. Därför rekommenderas minst ett läkarbesök innan ingreppet, oavsett om du gör det privat eller via regionen.

Hur lång tid tar vasektomi?

Vasektomi tar upp till 30 minuter att genomföra och du kan gå hem samma dag.

Under ingreppet

Vasektomi sker vanligtvis under lokalbedövning. Om du behöver så kan det göras under narkos. Läkaren klipper bort lite mer än en centimeter av vardera sädesledare. 

Efter vasektomi

Precis efter en vasektomi rekommenderas det att du använder preventivmedel vid samlag tills tester visar att det inte förekommer spermier i din sperma. Detta säkerställs genom att analysera två olika spermaprov tre månader efter vasektomin. 

Din sexualdrift och potens påverkas inte av att du gjort en vasektomi.

Hur länge håller vasektomi?

Vasektomi är ett permanent ingrepp och ska därför hålla livet ut. Det finns en väldigt liten risk att sädeslederna återansluts och att din fertilitet kommer tillbaka, men risken ligger på cirka 0,1 %. 

Vad kostar vasektomi?

Kostnaden för vasektomi skiljer sig i landet beroende på vilken region du bor i. I vissa regioner betalar du endast patientavgiften (till exempel Stockholm) medan i andra regioner tillkommer ytterligare en kostnad (till exempel Skåne).

Du kan också uppsöka en specialistläkare privat och betala själv för ingreppet. Då brukar prislappen hamna på cirka 16 000 kr.

Fördelar med vasektomi

  • Det ger ett säkert skydd mot oönskade graviditeter resten av livet.
  • Vasektomi har ingen påverkan på den sexuella förmågan.
  • Ingreppet tar maximalt 30 minuter.
  • Du kan gå hem samma dag som du gör ingreppet.

Nackdelar med vasektomi

  • Precis som med alla kirurgiska ingrepp finns det vissa risker när man opereras. Trots detta anses vasektomi vara ett säkert ingrepp med låg risk för eventuella komplikationer.
  • Det finns en väldigt liten risk (0,1 %) att sädesledarna återansluts och fertiliteten kommer tillbaka.
  • Själva ingreppet kan ha vissa biverkningar, till exempel lite blödning och svullnad i såren samt en lätt obehagskänsla i pungen, men de försvinner oftast efter 72 timmar.
  • Skyddar inte mot könssjukdomar.

Vem kan hjälpa dig med vasektomi?

Publicerad:
7 maj 2024 kl 16:16
Uppdaterad:
10 maj 2024 kl 11:50
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!