Lågt blodsocker
En person som är yr och förvirrad.

Lågt blodsocker

Att ha lågt blodsocker innebär att det är lite glukos i blodet. Läs mer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med lågt blodsocker på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Lågt blodsocker

Om lågt blodsocker
 • De flesta får lågt blodsocker när det har gått lång tid sedan senaste måltiden.
 • Blodsockret kan höjas snabbt om du får i dig kolhydrater.
 • Blodsockerfall kan leda till svimning eller koma och drabbar framförallt personer med diabetes.
Viktiga telefonnummer

Om någon har svimmat ska du ringa 112.

Vad är lågt blodsocker?

Lågt blodsocker, eller hypoglykemi som det också kallas innebär att det är låg nivå av glukos i blodet. Läs mer.

Vad är lågt blodsocker?

Lågt blodsocker, som även kallas för hypoglykemi, innebär att det inte finns tillräckligt med druvsocker/glukos i blodet och att kroppen reagerar på det. Glukos är kroppens, inte minst hjärnans, bränsle. Ofta sjunker blodsockret långsamt om du inte äter. Det bidrar till att du känner dig hungrig när du behöver fylla på dina energidepåer. Lågt blodsocker är alltså helt normalt och något de flesta upplever varje dag.

Personer med diabetes får vad man kallar för insulinkänning när blodsockret är för lågt. Det kan vara farligt, särskilt om personen lider av typ-1 diabetes. Att ha lite lägre blodsocker än normalt är ofta bättre än att ha högt blodsocker, eftersom högt blodsocker höjer risken för diabetes. Lågt blodsocker kan dock vara ett tecken på nedsatt glukostolerans vilket innebär ökad risk för diabetes.

Inte ens riktigt lågt blodsocker behöver vara farligt i sig men eftersom man kan hamna i insulinkoma är det problematiskt att vara ensam ifall man är i riskzonen. Då kan du till exempel ramla och slå dig eller kvävas på grund av att du kräks. I det läget är det viktigt att känna igen tidiga symtom så att du kan agera direkt vid ett blodsockerfall.

Hur lågt blodsocker kan man ha innan man svimmar?

Blodsocker mäts genom ett blodprov och en kontroll av hur mycket glukos som finns i blodet. Man kan också använda en blodsockermätare med en sensor och många diabetiker har en sådan med sig hela tiden. Värdet du får fram kallas för P-glukos eftersom det är glukosen i blodplasman som mäts.

Ett P-glukosvärde på mindre än 3,5 mmol/l kan innebära att du svimmar eller att det känns som att du ska göra det. Vid vilket blodsocker man får så pass kraftfulla symtom varierar dock från person till person.

Kan man få lågt blodsocker utan att ha diabetes?

Man kan få lågt blodsocker utan diabetes men det är ovanligt att du får så lågt blodsocker att det klassas som sjukligt eller farligt, om du inte har diabetes. Andra, mer sällsynta tillstånd som kan sänka ditt blodsocker är:

 • addisons sjukdom
 • försämrad leverfunktion
 • tumör i bukspottskörteln
 • nedsatt hypofysfunktion.

Om vi talar om lågt blodsocker på en normala skala så räcker det med att du inte ätit på många timmar för att du ska drabbas av det. Det kan vara ett problem om du måste fungera på hög nivå, på grund av att du till exempel kör bil.

Vad är symtomen för lågt blodsocker?

Hur kroppen reagerar på lågt blodsocker kan variera från person till person. Samma person kan också få olika symtom på lågt blodsocker från gång till gång. Här är några tecken på att blodsockret kan vara för lågt:

 • du är hungrig
 • du känner dig svag och upplever darrningar
 • du är irriterad, orolig eller förvirrad
 • du får hjärtklappning
 • du svettas.

I en familj där någon har lågt blodsocker får man ofta hjälpas åt med att tolka symtomen och se till så att personen snabbt får i sig något att äta.

Symtom på ett allvarligt blodsockerfall kan vara att personen har svårt att prata, blir aggressiv och har blek och fuktig hud. Man kan dock hamna i insulinkoma utan att det har föregåtts av dramatiska symtom.

Vad är gränsen för lågt blodsocker?

Ofta sätts gränsen för vad som är lågt blodsocker vid 3,5–4 mmol/l. Vad som är normalt blodsocker vid en given tidpunkt beror mycket på hur länge sedan det var du åt. Blodsockret är högre efter en måltid.

Orsak till lågt blodsocker

Den vanligaste anledningen till att man får så lågt blodsocker att det blir ett problem är att man har diabetes. Även mediciner som skrivs ut mot för högt blodsocker vid diabetes kan göra så att du får för lågt blodsocker om du tagit fel dos.

Att äta för lite, att dricka för mycket alkohol (särskilt när du inte har ätit) och intensiv fysisk ansträngning är andra vanliga orsaker till lågt blodsocker.

Egenvård vid lågt blodsocker

Om du har för lågt blodsocker behöver du tillföra energi för att kroppen ska fungera normalt. Snabba kolhydrater som bröd eller frukt är ofta ett utmärkt val.

Om du behandlas för diabetes är det viktigt att förebygga insulinkänning. Det kan du göra genom att äta regelbundet och vara noga med att ta dina insulininjektioner enligt vad som är föreskrivet. Var försiktig med alkohol eftersom blodsockret sjunker medan levern arbetar med att få alkoholen ur kroppen. Det kan också vara bra att få i sig extra kolhydrater i samband med motion. Det är även viktigt att testa sitt blodsocker ofta vid diabetes. Efter en tid med sjukdomen kan du bli mindre känslig för tidiga symtom på allt för lågt blodsocker och ha svårare att upptäcka det i tid.

Hur behandlar man lågt blodsocker?

Vid akut blodsockerfall ger man en vaken patient druvsocker, juice eller något annat som kroppen kan ta upp mycket snabbt. En person som svimmat får glukoslösning eller glukagon via injektion.

Diagnos vid lågt blodsocker

Eftersom lågt blodsocker kan beror på ett tillstånd som kräver behandling är det viktigt att få en diagnos om du tror att ditt blodsocker är lägre än normalt. Diabetespatienter som drabbas av blodsockerfall ska också ta kontakt med vården så att man kan se över, och vid behov justera, medicineringen.

Vem kan hjälpa dig vid lågt blodsocker?

Kan lågt blodsocker behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte fastställa om du har lågt blodsocker men svara på frågor och förnya recept.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
15 maj 2024 kl 11:37
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!