Krupp
Ett litet barn som ligger på en pläd.

Krupp

Krupp är en virusinfektion och yttrar sig som en förkylning med feber och en särskild typ av hosta. Krupp drabbar ofta små barn.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med krupp på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Krupp

Viktiga länkar
Vad är krupp?

Krupp är en infektion som drabbar luftrören, framförallt hos barn. Läs mer.

Vad är krupp?

Krupp är en inflammation i luftstrupen, framförallt stämbanden, som barn är extra känsliga för. Vid krupp hos barn upp till tre år är en särskild krupphosta kännetecknande. Barn har trånga luftrör så när en svullnad uppstår vid infektion leder det till större problem. Även en bebis från ca tre månader kan få krupp. Krupp hos vuxna skiljer sig inte från en vanlig förkylning. Sjukdomen är vanligast under vintermånaderna.

Vad är falsk krupp?

Krupp kallas ibland för falsk krupp. Äkta krupp är då sjukdomen difteri som är väldigt ovanlig i Sverige idag.

Hur låter krupp?

Hostan som kommer vid krupp har ofta ett karaktäristiskt läte, det kan beskrivas som ett skällande ljud i kombination med väsande eller pipande andning.

Symtom på krupp

Om ett barn uppvisar ett eller flera av följande besvär kan det bero på krupp:

  • hosta med ett skällande läte
  • motstånd vid andning
  • ett pipande eller väsande ljud i samband med andning
  • rösten blir hes.

Krupp kan komma plötsligt men besvären föregås oftast av helt vanliga förkylningssymtom.

Vad utlöser krupp?

Krupp är en virusinfektion. Det finns flera olika virus som kan ge krupp, inte minst handlar det om så kallade parainfluensavirus.

Smittar krupp?

Viruset som orsakar krupp är luftburet och smittar oftast via direktkontakt. Ett barn med krupp bör stanna hemma medan det uppvisar symtom på krupp för att undvika att andra barn smittas.

Egenvård vid krupp

Du kan prova allt som kan minska svullnaden i övre luftvägen, som näsdroppar och liggställning där huvudet är upphöjt. Det är vanligtvis lättare att andas i sittande ställning än liggande. Att andas sval luft kan ha en mildrande effekt. Om ett barn är oroligt och har ont på grund av krupp är det viktigt att du gör vad du kan för att lugna det. Varken hostmedicin eller astmamedicin har bevisad effekt vid krupp.

Behandling vid krupp

Man kan behöva minska svullnaden och underlätta andningen vid svårare fall av krupp. Läkemedel med kortison eller adrenalin har ofta önskad effekt. Det är viktigt att få en diagnos så att man kan skilja krupp från bakteriellt orsakad luftvägsinfektion. Det kan behandlas med antibiotika, till skillnad från krupp.

Diagnos vid krupp

Ta kontakt med vården vid annat än väldigt milda symtom på krupp.

Vem kan hjälpa dig vid krupp?

Kan krupp behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan bedöma om det är troligt att ditt barn lider av krupp och om du behöver uppsöka vård.

Publicerad:
15 januari 2023 kl 20:49
Uppdaterad:
20 juli 2023 kl 15:46
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!