Lichen sclerosus
En kvinna sitter och samtalar med en gynekolog.

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus är en kronisk autoimmun sjukdom som ger besvär med hudförändringar och klåda, i framförallt underlivet.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med lichen sclerosus på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Besök hos hudläkare
Stampen, Göteborg

Snabba fakta om Lichen sclerosus

Viktiga länkar
Vad är lichen sclerosus?

Lichen sclerosus är en kronisk och inflammatorisk hudsjukdom. Läs mer.

Vad är lichen sclerosus?

Lichen sclerosus et atrophicus, eller bara lichen sclerosus, är en autoimmun sjukdom. Det betyder att tillståndet orsakas och påverkas av kroppens eget immunförsvar. Lichen sclerosus är en inflammatorisk hudsjukdom som ger besvär med klåda och hudförändringar, främst i underlivet. Andra delar av kroppen kan drabbas, men det är ovanligt. Sjukdomen är kronisk och återkommer vanligen periodvis, i så kallade skov. Lichen sclerosus är inte smittsamt. Det finns en liten ökad risk för cancer i de yttre könsorganen om du har lichen sclerosus. Det är dock sällsynt och risken minskar vid rätt behandling.

Hur börjar lichen sclerosus?

  • Klåda och sveda framförallt genitalt och analt.
  • Smärta och obehag vid samlag.
  • Torra och sköra slemhinnor.
  • Huden kan först bli tjockare, för att med tiden istället tunnas ut.
  • Efter ett tag blir huden vitaktig och du kan få små sprickor och sår.
  • Det drabbade området på huden kan likna eksem.
  • Ibland kan du se små förändringar på den drabbade huden som liknar blåmärken.
  • För personer med slida kan blygdläpparna dra ihop sig och strama. Det händer att de inre blygdläpparna växer samman.
  • För personer med penis kan ollonet bli irriterat och svida. Förhuden kan dra ihop sig och bli trång.

Vad kan orsaka lichen sclerosus?

Orsaken till lichen sclerosus är okänd, men sjukdomen räknas till de autoimmuna. Det finns ett visst samband med andra autoimmuna sjukdomar, som exempelvis diabetes. Även rökning anses vara en riskfaktor för att drabbas. Det är 10 gånger vanligare att kvinnor än män får lichen sclerosus. Oftast debuterar besvären i puberteten eller efter klimakteriet. Det förekommer att yngre barn får lichen sclerosus men det är väldigt ovanligt.

Det här kan du göra själv vid lichen sclerosus

Det finns saker du själv kan göra för att lindra dina besvär när du upplever symtom.

  • Undvik att tvätta underlivet för ofta eftersom vatten är uttorkande och kan förvärra klådan. Använd gärna ljummet vatten.
  • Välj en olja istället för tvål när du rengör underlivet. Du kan även smörja in underlivet generöst med en olja eller mild mjukgörande kräm, som vit vaselin, vid behov.
  • Badda underlivet försiktigt med en torr handduk efter tvätt.
  • Använd glidmedel om du upplever smärta och sveda vid samlag.
  • På ett apotek hittar du mjukgörande och svalkande salva eller gel som kan ge lindring.
  • Undvik byxor och trosor som sitter åt, eftersom det kan förvärra klådan.

Hur blir man av med lichen sclerosus?

Lichen sclerosus är kroniskt, vilket innebär att det inte går att bota. Däremot finns det behandling som lindrar besvären. Ju tidigare sjukdomen upptäcks och behandling påbörjas desto större är chanserna för att bli helt symtomfri, eller få lindrigare symtom. Men trots få eller lindriga skov behöver den som har lichen sclerosus livslång behandling. Detta för att undvika uppkomsten av nya symtom, eller försämring av redan befintliga besvär.

Behandling av lichen sclerosus

Den vanligaste behandlingen av lichen sclerosus är att smörja området på huden där du har besvär med en receptbelagd kortisonkräm. Om du har torra slemhinnor kan du även få en hormonkräm med östrogen. Ibland används salvor som motverkar inflammation i det drabbade området. Skulle du få besvär av att blygdläpparna eller förhuden stramas åt, eller sammanväxningar, kan du behöva opereras. Korrekt behandling och egenvård minskar risken för att behöva genomgå operation.

Diagnos vid lichen sclerosus

Kvinnor söker oftast hjälp på grund av klåda och samlagssmärta, medan män söker för förträngning av förhuden. Män kan också uppleva smärta vid erektion. Om du misstänker att du har lichen sclerosus bör du inte vänta med att kontakta vården för en utredning, eftersom prognosen är bättre ju tidigare du påbörjar behandling. Undersökningen är först och främst klinisk, men ibland görs en biopsi på hudförändringen.

Att leva med lichen sclerosus

Det kan vara förenat med stort obehag och besvär att leva med lichen sclerosus. Eftersom ett av de besvärligare symtomen är samlagssmärta, kan ens sexliv påverkas samt ens intima relation med sin partner. Även svår klåda upplevs besvärande och begränsande. Behandling och egenvård är viktigt för en bibehållen livskvalitet.

Behandling livet ut

Troligen är det väldigt få av de som lider av lichen schlerosus som får en diagnos. Tveka därför inte att kontakta vården med dina besvär. Ju tidigare du får rätt behandling desto bättre prognos har du för att leva med inga eller lindriga symtom. Eftersom sjukdomen är recidiverande, det vill säga återkommande, kommer behandlingen att fortgå livet ut.

Vem kan hjälpa dig som har lichen sclerosus?

Kan lichen sclerosus behandlas av nätläkare?

En läkare eller gynekolog kan konsulteras online för en bedömning av dina symtom. Du kan komma att hänvisas eller remitteras vidare.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!