Näsblod
Kvinna som har näsblod.

Näsblod

Att få näsblod innebär att de ytliga blodkärlen brister. Näsblod är vanligt bland både barn och vuxna.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med näsblod på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Näsblod

Om näsblod
  • Näsblod kan drabba alla åldrar, men är särskilt vanligt hos yngre barn och personer över femtio år.
  • Näsblod går oftast över av sig själv men i vissa fall kan du behöva uppsöka vård.
Om näsblod

Näsblod är vanligt bland både barn och vuxna. Att få näsblod innebär att de ytliga blodkärlen brister. Läs mer.

Om näsblod

Att blöda näsblod är vanligt. Ungefär 60 procent av befolkningen drabbas någon gång under livet av näsblödning. Näsblod, eller epistaxis kan uppstå av sig själv och ibland utan anledning. Det är oftast helt ofarligt och kan många gånger behandlas hemma. Men det finns tillfällen då man kan behöva uppsöka läkarvård för att få hjälp med att stoppa blödningen.

 

Symtom vid näsblod

Det vanligaste symtomen vid näsblod är att det rinner blod ur näsan. Ibland kan blodet också rinna ner i svalget. Att svälja lite blod är vanligt men det kan medföra både illamående och att du kräks, då brukar blodet följa med upp.

 

Varför får man näsblod?

Att få näsblod innebär att de ytliga blodkärlen brister. Orsakerna till att detta sker kan vara många, så som:

  • torr luft
  • främmande föremål i näsan (mycket vanligt hos barn)
  • tryck eller slag mot näsan
  • överanvändning av nässprej
  • användning av vissa läkemedel
  • inandning av kall luft eller vissa kemiska ämnen
  • högt blodtryck
  • att man petar sig i näsan.

Det är också vanligt att man får näsblod vid förkylningar och andra infektioner i näsan. Då brukar slemhinnorna i näsan blir torra eller inflammerade och näsans blodkärl kan lättare brista.

Hur stoppar man näsblod?

Om du har näsblod kan du göra följande:

  1. Sitta upp, luta dig lite framåt samtidigt som du klämmer med tummen och pekfingret runt näsans mjuka delar i tio minuter. Under tiden bör du andas genom munnen och försöka spotta ut det blod som är på väg att rinna ner i svalget.
  2. Om näsblödningen inte slutar inom tio minuter kan du prova att stoppa en bomullstuss i näsan. Sedan kan du hålla om näsan i tio minuter till. Bomullstussen ska gärna sitta kvar i en timme efter att näsblödningen upphört.
  3. Du kan också suga på en isbit eller placera en kall handduk över näsa och panna. Detta kan göra att blodkärlen dra ihop sig och att blödningen slutar.

Hur kan man förebygga näsblod?

En del personer har lättare att få näsblod än andra. För att förebygga näsblödning är det viktigt att nässlemhinnan hålls både mjuk och smidig. Besväras du ofta av näsblod kan du prova att:

  • använda en smörjande nässprej med olja
  • torka näsan försiktigt i stället för att snyta dig när näsan rinner
  • undvika att peta dig i näsan.

Behandling vid näsblod

Näsblod är ett vanligt besvär och i de allra flesta fall behövs ingen behandling. Men om du inte kan stoppa näsblödningen på egen hand, kan du behöva uppsöka vård för att få behandling. En läkare kan till då använda en nästamponad för att få stopp på blödningen. Den ska sitta kvar i några dagar.

Om du är en person som ofta drabbas av näsblod kan behandling med etsning bli aktuell. Det innebär att näsblödningen stoppas med hjälp av en pinne doppad i silvernitrat. Du får bedövning i näsan med en speciell nässprej och behandlingen brukar inte göra ont.

Diagnos vid näsblod

Näsblod är ofta ofarligt och går många gånger över av sig själv. Men i vissa fall, vid ihållande näsblod kan man behöva uppsöka vård och undersökas av läkare. Du bör söka vård direkt om om något av detta stämmer in på dig:

  • du får upprepade näsblödningar flera dagar i sträck
  • du har en kraftig näsblödning
  • du har en långsamt rinnande näsblödning som inte slutar, trots att du provat alla råd för vad du kan göra själv och det har gått 30 minuter sedan blödningen startade.

Hos en vårdcentral kan du bli undersökt av en läkare. Läkaren gör en noggrann undersökning av näsan och tittar om det finns några sår eller några ytliga blodkärl i näsan.

Vem kan hjälpa dig vid näsblod?

Kan näsblod behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ofta ge råd och bedöma symtom men en fysisk undersökning krävs för att kunna behandla ihållande näsblod.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: