IBS-utredning
Ung kvinna som har ont i magen.

IBS-utredning

IBS är en funktionell tarmsjukdom. En IBS-utredning görs oftast för att utesluta andra sjukdomar som orsak till symtomen.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder ibs-utredning där det passar dig.

Snabba fakta om IBS-utredning

Om IBS-utredning
  • IBS är mycket vanligt förekommande i hela världen. Mer än var tionde svensk lider av IBS i olika grad.
  • Man räknar med att 6 av 10 som söker för mag-tarmbesvär har IBS. 
  • Diagnosen IBS ställs på de typiska symtomen och efter vissa undersökningar, som genomförs för att utesluta andra sjukdomar som orsak till symtomen.
Om IBS-utredning

Det finns idag inga tester som kan visa att man har IBS. En IBS-utredning görs oftast för att utesluta andra sjukdomar som orsak till symtomen.

  Läs mer.

Om IBS-utredning

Att ha IBS (Irritable Bowel Syndrome), innebär att ha en mage och tarm som är extra känslig. Symtomen vid IBS varierar oftast från person till person, men det är vanligt med uppblåsthet och buksmärta. Mer om detta kan du läsa i vår guide om IBS.

Om du tror att du har IBS ska du söka vård. Vänd dig till vårdcentralen i första hand, för att få hjälp med utredning och behandling.

Så går utredning av IBS till

Metod 

När du söker vård för IBS brukar du få göra en kroppsundersökning och berätta om din sjukdomshistoria. Läkaren kommer att undersöka din mage och du kan få lämna prover som till exempel:

Proverna tas för att utesluta att det finns någon annan orsak till besvären. Det finns andra tillstånd som kan ge liknande symtom, som till exempel:

Andra undersökningar

Du kan också behöva få ändtarmen undersökt med rektoskopi och tjocktarmen undersökt med koloskopi. Här på Vården.se kan du läsa mer om koloskopi. Dessa undersökningar görs också oftast för att att utesluta vissa andra sjukdomar som orsak till symtomen. Ibland kan tjocktarmen undersökas med datortomografi (en form av röntgen) i stället för koloskopi. Om proverna som listas ovan ser normala ut kan det vara IBS.

Diagnos

Det finns idag inga tester som kan visa att man har IBS. Diagnosen ställs efter en noggrann genomgång av symtom och en begränsad utredning. En IBS-utredning görs oftast för att utesluta andra sjukdomar som orsak till symtomen. Många gånger används också några kriterier för att ställa diagnosen IBS, som kallas Rome-III kriterierna. För att få diagnosen IBS måste du ha haft besvär i minst tre månader.

Innan IBS-utredning 

Innan du träffar läkaren kan det vara bra att anteckna dina symtom på ett papper. Var även beredd på att läkaren vill ha en mängd svar från dig, kring din sjukdomshistoria och livsstil. 

Efter IBS-utredning 

Man ställer diagnosen IBS när man inte hittat någon kroppslig sjukdom som orsakar symtomen. Det finns idag inget läkemedel som botar besvären vid IBS och oftast är det individuellt vad som lindrar symtomen. Men besvär vid IBS kan många gånger lindras genom att göra vissa förändringar i kosten och livsstilen. En dietist kan hjälpa dig att ta fram en kostplan, anpassad efter dina behov. 

Vad kostar IBS-utredning?

Priset för en IBS-utredning varierar beroende på om du vänder dig till en vårdmottagning inom regionen eller en privatklinik. Om du gör en utredning via en vårdcentral som har avtal med regionen får du betala vanlig patientavgift. Patientavgiften brukar ligga på runt 250 kronor, men varierar något mellan olika regioner. Det kan kosta några extra hundralappar om du till exempel ska genomföra koloskopi.

Väljer du istället att kontakta en privat klinik som utreder magbesvär kan det kosta flera tusen kronor för undersökning, utredning och behandling av IBS- beroende på vad som ingår. 

Vad är fördelarna med IBS-utredning?

  • En IBS-utredning kan leda till att du får hjälp med att lindra dina besvär vid IBS. 
  • I samband med din behandling kommer du få stöd och hjälp av sjukvården, du kan till exempel få träffa en dietist.

Vad är nackdelarna med IBS-utredning?

  • Det finns idag inga tester som kan visa att man har IBS. En IBS-utredning görs oftast för att utesluta andra sjukdomar som orsak till symtomen.

Vem kan hjälpa dig med IBS-utredning?

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!