Massage
Person som ligger på brits masseras

Massage

Massage är en omtyckt behandlingsform med bevisad effekt för att mjuka upp leder, muskler och bindväv. Läs mer om massage.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder massage där det passar dig.

Om massage

Massage är en omtyckt behandlingsform med bevisad effekt för att mjuka upp leder, muskler och bindväv. Läs mer.

Om massage

Hippokrates formulerade sig positivt om massage redan på 500-talet, men den som införde massagen i praktisk mening var den svenske gymnasten Per Henrik Ling. I slutet av 1800-talet lanserade han den terapeutiska massagen, en behandlingsmetod som snabbt fick gott rykte. På 60-talet startades Axelsons gymnastiska institut där grunden lades för den behandling som numera går under namnet svensk massage.

Massage är känt för sina förebyggande och lindrande effekter och går kortfattat ut på att mjuka upp bindväv och muskler. Det finns forskning som visar att massage minskar stress och ångest, eftersom beröring har en lugnande effekt. Massage utlöser även kroppens må bra-hormon, det vill säga oxytocin, samma som utlöses av närhet från andra, som exempelvis vid en kram.

Idrottsmassage

En idrottsmassage passar dig som om målet med massagen är att påskynda återhämtning. Du tränar mycket och behöver snabb återhämtning innan nästa träningspass eller tävling. Vid en idrottsmassage går man hårt och snabbt på musklerna. Det är mer smärtsamt än en vanlig massage. Ofta läggs även stretch och triggerpunktsbehandling till för bästa resultat. Även en idrottsmassage gör dig avslappnad. Du behöver inte träna mycket för att ta en idrottsmassage.

Så går massage till

Metod

Det finns flera olika massagebehandlingar, vilket gör att själva tillvägagångssättet skiljer sig något åt. När du kommer till massagekliniken får du ligga ner på en brits med huvudet nedåt i en liten fördjupning och armarna hängande åt sidorna så att ryggen och axlarna slappnar av. Delarna som inte ska masseras brukar täckas med en handduk. Massörens mjukar upp musklerna och kan också göra en triggerpunktsbehandling där muskelknutor löses upp genom att hen lägger tryck på dem. Förkortade muskler töjs ut med något som kallas longering eller andra töjmetoder.

Innan massage

Det är viktigt att du avbokar din massagetid om du känner dig förkyld eller hängig eftersom massagen innebär en viss fysisk ansträngning för kroppen. När du får massage aktiveras olika processer i kroppen som är uttröttande, som till exempel blodcirkulationen. Träna därför heller inte för hårt innan besöket. Välj gärna kläder som är enkla att ta av och på och som du är bekväm i. Du behöver inte vara naken under behandlingen, utan det är endast de kroppsdelar som ska masseras som ska vara avklädda. Efteråt kan det vara skönt att ta på sig byxor och tröja som inte är alltför åtsittande.

Efter massage

Efter att du fått massage kan du ibland känna dig svag och yr och därför är det viktigt att du dricker ordentligt och tar det lugnt efter behandlingstillfället. Det är inte ovanligt att få huvudvärk eller andra känningar eftersom spänningarna i kroppen har släppt. Boka därför inte in något viktigt efter massagetiden. Var inte heller orolig om träningsvärk uppstår eftersom den försvinner efter en dag eller två.

Vad kostar massage?

De allra flesta erbjuder en behandling till ett pris av 400-700 kronor, men kostnaden varierar utefter massagestudio och eventuell metod. Ibland kan du också få ett rabatterat paketpris eftersom det är vanligt att få flera behandlingar.

Vad är fördelarna med massage?

  • Mjukar upp spända muskler.
  • Förbättrar blodcirkulationen.
  • Gör dig lugn och avslappnad.
  • Lugnar nervsystemet.
  • Har en antiinflammatorisk effekt.
  • Ökar lymfcirkulationen.
  • Humörhöjande.

Vad är nackdelarna med massage?

Vem kan hjälpa dig med massage?

Du kan boka tid för massage hos en:

Publicerad:
21 december 2022 kl 10:41
Uppdaterad:
18 juli 2023 kl 10:33
Författare:
Faktagranskad av:

Patrik Sundström, Leg. Naprapat, Agilokliniken