Svamp i underlivet
En person med korsade ben och spetstrosor.

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet är ett mycket vanligt besvär, framför allt hos personer med slida. Svampinfektioner är ofarligt.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med svamp i underlivet på en plats som passar dig.

Om svamp i underlivet

En svampinfektion uppstår när en naturligt förekommande jästsvamp i kroppen får fäste och växer sig stor. Läs mer.

Om svamp i underlivet

Svamp i underlivet uppstår när den jästsvamp som finns naturligt i tarmen, och i slidan hos vissa, växer till sig och skapar en infektion. Jästsvampen kan utvecklas till en svampinfektion av olika skäl, men oftast är det på grund av en obalans i intimfloran.

Svamp i underlivet kan drabba både män och kvinnor, men det är det är mer vanligt hos kvinnor med slida. Hos många, framförallt hos män, går svamp i underlivet över av sig själv. Hos kvinnor kan en behandling med receptfri medicin behövas, och i vissa fall kan man behöva uppsöka vården för att bli av med svampen.

Hur vet man att man har svamp i underlivet? – Symptom på svampinfektion

Symptom på svamp i slidan:

  • Det svider i underlivet och kliar runt slidöppning och på blygdläpparna.
  • Blygdläpparna och slemhinnorna kan svullna, bli röda och sköra vilket kan göra ont när du kissar och/eller har samlag.
  • Det kan uppstå vita och gryniga flytningar
  • Det kan också bli en vit hinna mellan de inre och yttre blygdläpparna som är svårare att tvätta bort än vanlig smegma.

Symtom på svamp på penisen:

  • Röd, fnasig och torr hud på framförallt ollonet.
  • Det händer att även ljumskarna och penisskaftet kan få röd, fnasig och torr hud.
  • Det kan också uppstå en vit hinna runt eller på ollonet, och under förhuden, som är svårare att tvätta bort än vanlig smegma.

Orsak till svamp i underlivet

Den svamp som ligger till grund för själva svampinfektion är naturligt förekommande i tarmen hos alla människor, och i slidan hos vissa. Svampinfektion i underlivet kan uppstå vid obalanser, som exempelvis om du äter antibiotika, har mens eller efter samlag. Hur benägen man är att få en infektion är också ärftligt.

Svamp i underlivet kan också orsakas av graviditet, sänkt immunförsvar, sjukdom och stress. Skav som uppstår till följd av trånga kläder, cykelsadlar eller efter samlag kan också skapa små sår där jästsvampen kan börja gro.

Hur blir jag av med svamp i underlivet?

Oftast går svamp i underlivet över av sig själv. Ge det några dagar för att se om det blir bättre. Om symtomen fortsätter att vara besvärliga och blir fler, kan du behöva behandling. Om du haft besvär med svampinfektion tidigare och känner igen symtomen, kan du testa receptfri behandling från apoteket.

Undvik åtsittande kläder och under tiden du har svampinfektion

Vid en svampinfektion kan det kännas skönt att ha svala och löst sittande kläder, eftersom det kan lindra de värsta besvären. Du bör också undvika att ha sex eftersom det kan förvärra symtomen. Svampinfektion smittar inte, men slemhinnorna är sköra och kan i vissa fall börja blöda.

Funkar huskurer mot svampinfektion i underlivet?

En vanlig uppfattning är att man kan bota svamp i underlivet genom olika huskurer, såsom att smörja underlivet med yoghurt eller fil. Yoghurt och fil kan inte bota svampen, men det kan kännas svalkande och behagligt för stunden.

Förebygg svamp i underlivet

Vet du med dig att du har lätt att få svampinfektioner kan du förebygga det genom att undvika att tvätta underlivet med tvål. Använd hellre bara vatten eller en mild olja. På så sätt stör du inte slidans pH-balans och torkar inte heller ut dina slemhinnor. Om du brukar få svamp i underlivet efter samlag, vid mens eller när du äter antibiotika kan du förebygga det genom att testa medel som stöttar pH-värdet och intimfloran.

Behandling vid svamp i underlivet

Om du har svamp på penis behöver du oftast ingen behandling, eftersom en sådan svampinfektion oftast går över av sig själv efter några dagar.

Svamp i slidan kan också gå över av sig själv eller behandlas med receptfria läkemedel. Det finns exempelvis:

  • slidtabletter eller slidkapslar som förs in i slidan
  • kräm som sprutas in i slidan
  • vagitorier som du själv för in med fingret.

De flesta receptfria behandlingar kompletteras också ofta med en salva som stryks på de yttre delarna av slidan, samt på och mellan blygdläpparna.Tänk på att inte behandla i onödan eftersom det kan irritera dina slemhinnor och gör dem sköra.

Om du känner dig osäker på om dina besvär beror på svamp i underlivet, eller om symtomen förvärras eller inte går över, kan det vara bra att uppsöka en gynekolog eller barnmorska. De kan hjälpa dig att hitta orsaken till dina besvär och hitta en lämplig behandling för just dig.

Vad händer om man inte behandlar svamp i underlivet?

Svampinfektion i sig är inte farligt, och svamp kan gå över av sig själv. Det som kan hända om du inte behandlar svamp i underlivet är att symtomen förvärras, och obehaget ökar. Däremot kan det vara bra att vänta några dagar och se om symtomen går över av sig själv. Om så är fallet behöver du ingen behandling.

Diagnos – när svampen inte försvinner

Svamp i underlivet som inte försvinner av sig själv, eller med hjälp av receptfri medicin, bör behandlas av läkare. Det är viktigt att ta reda på om det verkligen är svamp du har så att det inte egentligen rör sig om något annat. Det finns andra sjukdomar som gör att det kliar och svider i underlivet.

Återkommande svamp i underlivet

Du bör också söka vård om du får återkommande svamp i underlivet, med minst två infektioner under ett halvår, även om dessa försvinner genom behandling. På så sätt kan man ta reda på varför svampen fortsätter att kommer tillbaka.

Vem kan hjälpa dig vid svamp i underlivet?

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: