Vaccin är ett sorts förebyggande läkemedel, och genom vaccination får ditt barn ett starkt skydd mot sjukdomar som annars kan bli allvarliga, och dessutom är smittsamma. Att vaccinera sitt barn i Sverige är väldigt säkert och rekommenderas av Folkhälsomyndigheten, även om det självklart är frivilligt. I Sverige har vi någonting som kallas det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Detta innebär att alla barn erbjuds gratis vaccination mot 12 olika sjukdomar:
Barn i riskgrupper erbjuds att vaccineras mot fler sjukdomar, till exempel influensa, tuberkulos och epidemisk hjärnhinneinflammation. Även det är kostnadsfritt. Det gäller till exempel barn med en grundsjukdom som ökar risken för allvarliga symtom om de drabbas av ytterligare en sjukdom.
Barnavårdscentralen, även kallat BVC, vaccinerar barn från 6 månaders ålder fram till och med att de fyllt 5 år. Därefter tar Elevhälsan på barnets skola över vaccinationerna.
Hos BVC vaccineras barnet efter satta intervaller. Vaccin ges efter
När barnet börjar skolan vaccineras de hos Elevhälsan. Bernet vaccineras i
Ja, det är säkert att vaccinera ditt barn i Sverige. Alla vaccin som ingår i barnvaccinationsprogrammet är noggrant kontrollerade, testade och etablerade i större delen av världen. Det är fördelaktigt att vaccinera sitt barn tidigt i livet, eftersom små barns immunförsvar inte är färdigutvecklat, vilket innebär att sjukdomarna annars kan drabba dem värre än en vuxen person.
Om du är orolig för att vaccinera ditt barn kan du prata med personalen på BVC, för att få svar på dina frågor.
Vaccination för barn ges genom en injektion med en spruta. Barn upp till 1 år får oftast sprutan i låret, och äldre barn får den i överarmen. Du som förälder får självklart vara med under vaccinationen, och om barnet tycker det är obehagligt kan det sitta i ditt knä. Personalen på BVC är vana vid att vaccinera barn och kan distrahera barnet för att det ska känna sig så tryggt som möjligt. Vaccinationen kan ibland göra lite ont, men går över väldigt snabbt.
När ditt barn ska vaccineras är det bra att se till att barnet har vilat och inte är hungrig. Det kan vara bra att tänka på att välja kläder som sitter löst och enkelt kan tas av eller kavlas upp. Det kan också vara skönt att förbereda barnet på hur vaccinationen går till, och varför barnet får vaccinet. Ditt barn kan få bedövande kräm eller plåster innan sprutsticket, om du eller barnet är oroliga.
Vissa barn gråter efter att de vaccinerats, men vanligen går det snabbt över. Biverkningar är ovanliga, och de flesta barn får inga eller lindriga biverkningar. Om barnet får biverkningar kan det handla om
Biverkningarna går vanligen över, och allvarliga biverkningar är mycket ovanligt. Får ditt barn symtom i samband med vaccinationen, och du blir orolig, kan du ringa 1177 för rådgivning.
Att få sitt barn vaccinerat på BVC eller Elevhälsan i Sverige kostar ingenting, utan är helt gratis.
Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.
Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!
Gratis hos BVC.
Sök efter vårdgivare som erbjuder vaccination barn på några av våra populära platser.
Tuberkulos är en sjukdom som påverkar främst lungorna men också andra kroppsdelar....
Läs mer om TuberkulosRöda hund är en mycket smittsam barnsjukdom som orsakas av ett virus som kallas rubella....
Läs mer om Röda hundStelkramp orsakas av bakterier och medför ihållande kramper i musklerna. Att få stelkramp är livshotande....
Läs mer om StelkrampMässling är en allvarlig virussjukdom som bland annat orsakar utslag på huden och snabbt stigande feber....
Läs mer om MässlingHjärnhinneinflammation innebär att hinnorna som skyddar hjärnan är inflammerade....
Läs mer om HjärnhinneinflammationPneumokocker är bakterier som kan orsaka olika infektionssjukdomar....
Läs mer om PneumokockerInfluensa orsakas av ett virus och ger symtom såsom hög feber och halsont....
Läs mer om InfluensaHPV är en grupp virus som omfattar över tvåhundra olika typer, vilka främst sprids via sexuell kontakt....
Läs mer om HPV