Munsår
Ett par som ligger i en säng och pussas.

Munsår

Munsår, eller herpes simplex, är ett livslångt men ofarligt virus som ligger vilande i ansiktsnerverna efter en första infektion.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med munsår på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Diagnostiskt Centrum Hud Sickla
Besök hos hudläkare
Nacka
Stiernstam Läkarservice
Konsultation om hudförändringar
Vasastaden, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Besök hos hudläkare
Västra Hamnen, Malmö
Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Besök hos hudläkare
Stampen, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Malmö City
Besök hos hudläkare
Västra Hamnen, Malmö
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Besök hos hudläkare
Inom Vallgraven, Göteborg

Snabba fakta om Munsår

Om munsår
  • Munsår är ofarliga och orsakas av herpes simplex virus.
  • Efter en första infektion ligger viruset vilande i ansiktsnerverna.
  • Munsår smittar genom direktkontakt mellan ett munsår och slemhinnor eller hud.
Vad är munsår?

Munsår är en infektion som orsakas av herpes simplex virus, och finns latent i kroppen efter du smittats. Läs mer.

Vad är munsår?

Munsår är en infektionssjukdom som orsakas av herpes simplex virus. I de flesta fall stannar viruset kvar latent i kroppen efter en första infektion, vilket kan leda till nya utbrott. Munsår är ett livslångt besvär som överförs genom direktkontakt – det vill säga när sekretet i ett munsår kommer i kontakt med hud eller slemhinnor. Munsår smittar med andra ord oftast genom saliv i samband med exempelvis kyssar och pussar.

Vid herpes simplex virus är det vanligt att drabbas av återkommande munsår i mungipan eller runt munnen med rodnad, irritation och blåsor. Munsår uppkommer ofta i samband med stark sol, stress, hormonförändringar eller förkylningar. När du får munsår för första gången är det inte ovanligt att även drabbas av svullna lymfkörtlar, halsont och feber. Vid återfall är symtomen i sin tur oftast lindrigare. De flesta som drabbas av herpes runt munnen behöver sällan söka läkarvård eftersom besvären går över av sig själv.

Hur ser ett munsår ut?

Munsår som orsakas av herpes simplex virus brukar ofta börja med en kliande eller stickande känsla i mungipan, på läppen eller huden intill munnen. Efter någon eller några dagar är det vanligt att drabbas av ett eller flera av följande symtom:

  • vätskefyllda blåsor som gör ont eller ömmar
  • rodnad
  • svullnad
  • irritation
  • klåda
  • sveda
  • blödande sår.

Många är barn när de drabbas av munsår första gången. Då är det vanligt med blåsor på tungan och rött, svullet och lättblödande tandkött. Ibland drabbas barn även av svullna lymfkörtlar och feber. En del tonåringar får symtom vid herpes som påminner om halsfluss, och en del personer får inga blåsor eller besvär alls. Herpes kan även överföras till ögat och orsaka en inflammation i hornhinnan. Då kan ögat göra ont, bli rött eller tåras.

Varför får man munsår?

Munsår som orsakas av viruset herpes simplex smittar vanligtvis genom pussar och kyssar eftersom det överförs när slemhinnor eller hud får direktkontakt med sekretet i en herpesblåsa. Viruset kan i vissa fall även överföras via bestick eller läppstift. Det är också möjligt att föra vidare munsår om du får viruset på fingrarna – exempelvis om du vidrör blåsorna för att sedan röra vid någon annan.

Det kan dröja upp till två veckor från att du blivit smittad av herpes simplex virus tills du drabbas av de första symtomen.

Hur länge smittar munsår?

Om du har återkommande besvär är det störst risk att överföra viruset under det första dygnet efter du fått symtom. Risken för smitta minskar efter att blåsorna börjat torka in och bilda sårskorpor. Du kan ha en infektion utan att drabbas av symtom, och ändå vara smittsam.

När bryter munsår ut?

När du en gång blivit smittad av munherpes finns det ständigt vilande i kroppen. Munsår kan då blossa upp igen i samband med förkylning eller andra infektioner. Andra utlösande faktorer är stark sol, stress och hormonförändringar vid exempelvis menstruation eller graviditet. I vissa fall finns det ingen tydlig förklaring till munsårens uppkomst.

Är munsår alltid herpes?

Herpes och munsår är inte alltid samma sak. Sveda, klåda, blåsor och munsår i mungipan eller runt munnen kan också bero på:

  • vitaminbrist
  • förkylningsblåsor
  • torr hud
  • eksem
  • svampinfektion
  • kontaktallergi
  • afte
  • höstblåsor.

Hur får man bort munsår snabbt?

Munsår brukar oftast läka av sig själv inom 10 dagar om du ser till att såret hålls både rent och torrt. Vad man kan göra för att få bort munsår snabbt är att undvika att bära till exempel smink, plåster och hudkräm och tvätta gärna området regelbundet med sårrengöring. Försök att inte peta på varken blåsor eller sårskorpor eftersom dina munsår i så fall kan bli infekterade och ta längre tid att bli av med.

För att minimera risken för smitta är det viktigt att undvika oralsex, pussar och kyssar under en pågående infektion. Då stress och stark sol är vanliga utlösande faktorer till munsår är det en god idé att försöka minimera stressen i din vardag, och använda hatt eller keps och solskyddsfaktor på läpparna.

Behandling av munsår

Munsårsbehandling som är virushämmande kan lindra smärtan och även påskynda läkningen. Om du använder läkemedel direkt när du får de första symtomen är det vanligt att få lindrigare besvär och ett kortare sjukdomsförlopp.

Vid svåra, återkommande besvär kan en läkare ordna receptbelagda läkemedel som du har hemma i förebyggande syfte. För bästa effekt ska du påbörja behandling med tabletter redan under de första dygnen med symtom.

Vad ska man smörja munsår med?

Det går att behandla dina besvär med exempelvis munsårssalva, plåster eller annan receptfri medicin mot herpes från apoteket.

Diagnos vid munsår

Om du har svåra besvär med återkommande perioder av munsår i mungipan eller runt munnen, och vill ha en diagnos och eventuell behandling, kan du kontakta din närmaste vårdcentral. Viktigt att veta är att det inte finns någon behandling som tar bort viruset, men du kan däremot få hjälp med lindring av besvären.

Gravida personer som får herpes för första gången bör kontakta en vårdcentral eller barnmorskemottagning för att minska risken att barnet också drabbas av viruset. Om du har variga sår, alltför påfrestande besvär eller ögon som gör ont, tåras eller blir röda kan du också vara i behov av receptbelagda preparat. Om det uppkommer blåsor och munsår hos barn som är sex veckor eller yngre ska du söka vård omedelbart.

Vem kan hjälpa dig vid munsår?

Kan munsår behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan i de flesta fall både diagnostisera och behandla lindriga munsår. I vissa fall krävs ett fysiskt besök för att ställa diagnos.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!