Tatueringsborttagning
En person blir tatuerad.

Tatueringsborttagning

Tatueringar blir allt vanligare, men det är också många som ångrar sin tatuering och vill ta bort den. Läs mer här.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tatueringsborttagning där det passar dig.

Snabba fakta om Tatueringsborttagning

Pris

Från 1 000 kronor per besök.

Om tatueringsborttagning

Det är vanligt att tatuera sig idag, men många ångrar sin tatuering. Läs mer.

Om tatueringsborttagning

Idag väljer många att tatuera sig och det är vanligt att se alla möjliga motiv på folk i alla åldrar. Däremot finns risken att man ångrar sig och vill ta bort sin tatuering. Att ta bort sin tatuering tar tid och behöver göras i flera sittningar, men det går. Tänk dock alltid efter en extra gång innan du gör en tatuering.

Så går tatueringsborttagning till

Om du vill ta bort din tatuering ska du uppsöka en klinik som kan hjälpa dig. Det finns många olika kliniker och de allra flesta använder sig av laserteknik.

Metod

En tatuering tas bort med hjälp av laser. Under behandlingen använder behandlaren en pennliknande maskin som skjuter ut laser i snabba stötar mot tatueringen. Lasern spränger tatueringens pigment och splittrar det i mycket små partiklar som lymfsystemet sedan transporterar bort. Ditt naturliga pigment skadas inte av laserbehandlingen, vilket gör att risken för ärr är liten.

Hur ont gör det att ta bort en tatuering?

Känslan av att ta bort en tatuering kan liknas vid en gummisnodd som snärtas mot huden, och brukar vara uthärdlig för de flesta. Många kliniker rekommenderar dock att du applicerar ett lager bedövningssalva 2–3 timmar innan behandlingen.

Innan tatueringsborttagning

Innan en laserbehandling får du en konsultation där du tillsammans med behandlaren kommer fram till om du lämpar dig för att göra en tatueringsborttagning. Du ska till exempel inte göra en tatueringsborttagning om du är gravid eller ammar, har en hudsjukdom på området du vill behandla eller äter blodförtunnande mediciner.

Innan en tatueringsborttagning är det viktigt att du är frisk. Du ska undvika att sola och använda brun utan sol i 2–4 veckor innan behandlingen. Även smink, krämer och oljor bör undvikas. Området kring tatueringen bör även vara fritt från hår under behandlingen, så om det är hårigt ska du raka dig.

Efter tatueringsborttagning

Efter en laserbehandling är det viktigt att följa de angivna råden för efterbehandling.

Direkt efter behandlingen kyls huden ner och smörjs in. Det är vanligt att rodnad uppstår och huden kan även bli öm och svullen. Håll huden återfuktad, men undvik bad, sol och intensiv träning dagarna som följer efter behandlingen.

Hur många gånger tar det innan man får bort en tatuering helt?

De allra flesta tatueringar försvinner helt efter ett par behandlingar. Antal behandlingar du måste göra innan tatueringen är borta beror på hur länge du har haft den, hur många färger den har och hur djupt ner i huden den sitter. Vanligtvis behöver man genomgå mellan 6–12 behandlingar som var och en görs med ett intervall på 8–16 veckor.

Det är individuellt hur resultatet efter en laserbehandling blir, och för vissa kan en liten skugga eller små rester av pigment sitta kvar trots att man genomgått tillräckligt många behandlingar.

Hur mycket kostar det att lasra bort en tatuering?

Priset på att lasra bort en tatuering varierar beroende på tatueringens storlek, om den är i färg eller i svartvitt och vilken klinik du väljer. Men runt 1 000 kronor brukar en laserbehandling av en liten tatuering ligga på. Hos många kliniker får du ett billigare pris per behandling om du köper flera behandlingar som ett paket.

Priset på att lasra bort tatuerade ögonbryn brukar ha ett fast pris på runt 1 400–1 500 kronor.

Fördelar med tatueringsborttagning

  • Tatueringsborttagning är bra för dig som ångrat din tatuering eller mår dåligt av att ha den.
  • Lasermetoden är säker och väl beprövad, och de allra flesta får ett fint resultat.

Nackdelar med tatueringsborttagning

  • Det krävs ofta många behandlingar innan tatueringen är borta.
  • Det finns ingen garanti för att tatueringen försvinner helt, men de allra flesta lyckas bli av helt med sin tatuering.
  • Det finns en liten risk för allergiska reaktioner och ärrbildning.

Vem kan hjälpa dig med tatueringsborttagning?

Kan tatueringsborttagning utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte utföra en tatueringsborttagning. Däremot erbjuder vissa kliniker digital konsultation.

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!