Huvudlöss
En person kollar sin hårbotten.

Huvudlöss

Huvudlöss är små insekter som livnär sig på blod och lever i människors hår. Det är ofarligt att drabbas av huvudlöss.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med huvudlöss på en plats som passar dig.

Vad är huvudlöss?

Huvudlöss är små insekter som lever i människors hår. Läs mer.

Vad är huvudlöss?

Huvudlöss är en insekt som lever i människors hår där de livnär sig på blod från hårbotten. Att drabbas av huvudlöss är ofarligt och har ingenting med dålig hygien att göra. Du kan inte få någon sjukdom av huvudlöss, däremot sprider de sig lätt och är därför viktiga att försöka bli av med så fort som möjligt.

Hur ser huvudlöss ut?

En huvudlus är mellan 2–3 mm lång och brukar kunna ses med blotta ögat. Huvudlöss har inga vingar och kan vara alltifrån grå, brun och svart till röd i färgen.

I samband med att du blivit drabbad av huvudlöss kan du hitta lusägg, vilka kallas gnetter. Dessa är ofta ljusa och kan vara svåra att se. De kläcks efter 1–2 veckor och blir nya löss.

Hur vet man att man har fått löss?

Huvudlöss kan du ofta själv se med blotta ögat, och framförallt då du kammar ditt hår över ett vitt underlag, som exempelvis ett lakan. Fråga på apoteket efter speciella luskammar. Om någon du har varit i närheten av informerar dig om att hen har drabbats av huvudlöss bör du kolla ditt eget hår så snabbt som möjligt.

Huvudlöss kan även klia. Däremot uppkommer klådan först efter 4–6 veckor, vilket innebär att du kan gå en lång tid utan några symtom alls. Blir du drabbad igen efter att du nyligen blivit av med lössen kommer klådan snabbare.

Varför får man huvudlöss?

Huvudlöss livnär sig på blod och använder hårstrån för att transportera sig. De förflyttar sig lätt mellan hårstrån och du får huvudlöss om ditt hår kommer i kontakt med någon annan som har huvudlöss.

Hur smittar huvudlöss?

Huvudlöss smittar via direktkontakt, det vill säga om någon med huvudlöss sitter med sitt huvud intill någon annan. Löss kan även spridas via kammar och hårborstar om hårstrån sitter kvar. Därför bör man inte låna dessa av varandra.

Hur snabbt blir man smittad av löss?

Huvudlöss sprider sig snabbt och det räcker att sitta en kort stund bredvid någon med löss för att själv riskera att bli smittad. Att låna en borste eller kam av någon som har huvudlöss kan även det göra att du direkt blir smittad själv.

Hur länge lever huvudlöss utanför håret?

En huvudlus kan inte transportera sig utan hårstrån och torkar snabbt ut utanför håret. Därför utgör de ingen större risk utanför håret eller andra ting med hår på, som exempelvis hårborstar.

Hur länge lever huvudlöss i sängen?

Om det inte finns hårstrån kvar på kudden eller lakanen dör lusen inom ett dygn.

Hur undviker jag att smittas av huvudlöss?

Lössen är ofta som mest aktiva under sommaren, vilket brukar resultera i att skolstarten kan bli en smittohärd. Om du har barn i skolåldern kan det vara bra att kamma dem och kolla efter eventuella löss innan skolstart för att undvika att de sprider sig.

Om du får reda på att någon du har varit i kontakt med har drabbats av huvudlöss bör du luskamma ditt hår. Ha håret uppsatt och undvik närkontakt samt att låna hårborstar och kammar av andra som är drabbade eller är mitt uppe i en pågående behandling.

Hur behandlas huvudlöss?

Om du upptäcker att du eller någon i din närhet har drabbats av huvudlöss är det viktigt att hela familjen kammar sig för att se om lössen har spridit sig. De som är drabbade bör påbörja en behandling så snart som möjligt. Människor som varit i närheten av den drabbade bör även informeras.

På apoteket kan du köpa lusmedel som du använder i behandling mot huvudlöss. Medlet ska innehålla dimetikon och finns i olika former som exempelvis schampo och spray. Följ den medföljande bruksanvisningen noggrant och gör behandlingen igen efter sju dagar för att ta död på eventuella ägg som kan ha kläckts.

Efter behandlingen bör du luskamma håret varje dag i två veckor för att försäkra dig om att lössen är borta. Även om övriga familjemedlemmar inte visat sig drabbade kan det vara bra att de också kammar sig för att försäkra sig om att lössen inte har spridit sig. Tomma lusägg kan finnas kvar efter behandlingen.

Undvik nära kontakt med andra innan du har gjort den andra behandlingen. Om medel med dimetikon inte hjälper finns även receptfria läkemedel att köpa.

När och var ska du söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har kammat ditt hår och gjort behandlingar men ändå inte blir av med huvudlössen.

Vem kan hjälpa dig vid huvudlöss?

Kan huvudlöss behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ge råd kring behandling av huvudlöss.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
15 maj 2024 kl 11:37
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!