Tandläkarundersökning
Patient blir undersökt av tandläkare som har munskydd

Tandläkarundersökning

I den här guiden kan du läsa allt om hur en tandläkarundersökning går till, hur lång tid den tar och vad ett besök kostar.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tandläkarundersökning där det passar dig.

Snabba fakta om Tandläkarundersökning

Pris

500-1500 kr

Längd

20-40 minuter

Om tandläkarundersökning

Tandläkarundersökning är en grundundersökning av din tand- och munhälsa. Undersökningen kan visa om du har hål i tänderna, tandlossning eller tandköttsinflammation. Läs mer.

Om tandläkarundersökning

Dina tänder ska hålla länge och betyder mycket för ditt välmående. För att förebygga tandproblem och främja en god munhälsa är det därför viktigt att gå på tandläkarundersökningar regelbundet. Undersökningen kan visa om du har karies (hål i tänderna), tandlossning, tandköttsinflammation eller andra problem som behöver åtgärdas. Du kan också få råd om tandskötsel och vid behov förslag på ytterligare behandling.

Hur går en tandläkarundersökning till?

Tandläkaren undersöker dina tänder i starkt ljus medan du ligger i en tandläkarstol. Om du föredrar att sitta under undersökningen så brukar det också gå bra. Vid undersökningen tittar tandläkaren på alla dina tänder, och känner på tänderna med hjälp av ett instrument som kallas sond. Tandläkaren kontrollerar också slemhinnorna i munnen och tandköttets hälsa genom att mäta tandköttsfickorna med en mindre sond (ficksond).

Ibland kan det behövas mer information om dina tänder, och då kan röntgenbilder vara ett bra komplement. För att ta röntgenbilderna används en liten fyrkantig bildplatta (sensor) som placeras i din mun. Du får sedan bita ihop lite lätt med tänderna. Därefter riktas en röntgenkamera mot den del som ska undersökas och tandläkaren lämnar rummet för att ta bilden. För det mesta ingår röntgen i tandläkarundersökningen, vilket innebär oftast upp till 4 röntgenbilder.

Hur lång tid tar en tandläkarundersökning?

En tandläkarundersökning tar vanligtvis mellan 20-40 minuter.

Innan tandläkarundersökningen

Att borsta tänderna är en bra förberedelse inför tandläkarundersökningen, då det underlättar själva undersökningen. I övrigt behöver du inte förbereda dig på något särskilt sätt.

Innan tandläkarundersökningen påbörjas får du berätta för tandvårdspersonalen om ditt hälsotillstånd och om du tar några läkemedel. Många gånger används ett formulär, en så kallad hälsodeklaration, för att samla in den här typen av information. Om du lider av tandvårdsrädsla, eller tycker att det är obehagligt att gå till tandläkaren, är det viktigt att du talar om det också, så kan tandläkaren ta hänsyn till det vid undersökningen.

Efter tandläkarundersökningen

När tandläkarundersökningen är klar får du ta del av resultaten som undersökningen gett. Du får också råd om hur du ska ta hand om dina tänder på bästa sätt.

Om tandläkaren upptäcker ett problem som kräver vidare behandling och uppföljning informeras du om detta. Tandläkaren kan då boka tid för behandling, eller om så behövs mer utredning, eller skriva remiss till en specialist som tar över behandlingen om det behövs.

Vad kostar en tandläkarundersökning?

Hur mycket en tandläkarundersökning kostar kan skilja sig mellan olika mottagningar. Men priset kan också variera beroende på undersökningens omfattning och vad som ingår. Det brukar till exempel bli dyrare om det tillkommer extra röntgen, tandstensborttagning och polering. En tandläkarundersökning kan kosta allt från 500 kr till 1 500 kr. Det kan därför vara en god idé att jämföra priserna innan du bokar en undersökning. Här på Vården.se kan du hitta och jämföra olika vårdgivare som erbjuder tandläkarundersökning.

I många fall kan du också använda ditt tandvårdsbidrag för att betala hela eller delar av undersökningen. Tandläkarundersökning är gratis för barn och unga fram tills året de fyller 23 år, om barnet är försäkrat i Sverige. Du kan läsa mer om priser för tandvård i vår guide som handlar om vad det kostar att gå till tandläkaren.

En del tandläkarmottagningar erbjuder tandvård till fast pris, så kallad abonnemangstandvård. Folktandvården kallar detta för Frisktandvård. I ett sådant avtal ingår vanligen regelbundna undersökningar.

Vad är fördelarna med tandläkarundersökning?

  • Genom att regelbundet gå på tandläkarundersökningar kan man upptäcka och förebygga problem med tänderna.
  • Om problem med tänder och munhälsa upptäcks tidigt vid en undersökning kan du också få behandling snabbt, och på så sätt slippa mer omfattande åtgärder.
  • Du kan få råd om hur du själv ska sköta om tänderna och på så sätt förebygga problem som annars kunde ha uppstått.

Vad är nackdelarna med tandläkarundersökning?

  • Vissa kan känna obehag eller rädsla inför tandvårdsbesök. Det finns hjälp att få mot tandvårdsrädsla, och man kan söka sig till en tandvårdsmottagning som behandlar patienter som har just tandvårdsrädsla.
  • Tandvården kan bli dyrare än vad man tänkt sig. Tandläkarundersökningen kan i vissa fall visa på problem som behöver undersökas eller behandlas ytterligare.

Vem kan hjälpa dig med tandläkarundersökning?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 09:38
Uppdaterad:
19 februari 2024 kl 10:19
Faktagranskad av:

Hanne Sliwo, leg. Tandläkare, Tandea

Källor:

1177 (Tandvård till fast pris – abonnemangstandvård)

1177 (Undersökning av vuxnas tänder)

1177 (Vad kostar tandvård?)

1177  (Tandröntgen)

1177  (Tandvårdsrädsla)

Folktandvården Stockholm (Undersökning)

Saco (Tandläkare)

Tandläkarförbundet  (Svenska Tandläkare-Sällskapets historia)

Tandläkartidningen (Regelbundna tandläkarbesök ger bättre tandhälsa)

Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket