Ont i magen
Kvinna har ont i magen

Ont i magen

Att ha ont i magen är mycket vanligt och det kan finnas många olika orsaker till magont. Kan uppstå av stress och matvanor.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med ont i magen på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Konsultation inför koloskopi
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Heden Clinic
Konsultation inför koloskopi
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Vasakliniken Läkarmottagning
Läkarbesök hos allmänläkare
Vasastaden, Göteborg
Om ont i magen

Nästan alla drabbas någon gång av magont. Smärta i magen kan komma plötsligt eller kännas molande alternativt pulserande. Läs mer.

Om ont i magen

Nästan alla drabbas någon gång av magont, eller buksmärta som man säger inom vården. Att ha ont i magen kan visa sig på en mängd olika sätt. Ibland kan du känna dig öm i magen, att smärtorna känns pulserande eller som molande värk i magen. Men smärta i magen kan också komma plötsligt, och kännas som kramp i magen. Besvären kan vara kortvariga och relativt snabbt övergående, som vid mensvärk men man kan också uppleva återkommande samt långvariga besvär.

Symtom på ont i magen

De vanligaste symtomen på magont är:

Andra symtom man kan få vid magont är feber och blod i avföringen.

Varför har jag ont i magen?

Det finns många anledningar till magvärk. För i magen finns många organ med olika uppgifter. Det kan därför svårt att hitta någon säker orsak till besvären. Här är några orsaker till magont:

  • Blindtarmsinflammation: Blindtarmsinflammation uppstår när ett bihang till blindtarmen blir inflammerat. Vid en blindtarmsinflammation är det vanligt att man får ont i nedre delen av magen, på höger sida.
  • IBS: IBS innebär en störning i tarmen som gör att man får ont i magen eller problem med avföringen.
  • Förstoppning: Förstoppning innebär att man är hård i magen och har svårt att bajsa. Det kan också göra att man får ont i magen.
  • Gallsten: Gallsten uppstår som en följd av obalans i gallblåsan som gör att gallstenar, eller kristaller bildas. Man får ofta plötsliga magsmärtor högt upp i magen på höger sida.
  • Njursten: Njursten bildas i njuren när ämnen i urinen klumpar ihop sig. Vid ett njurstensanfall kan man uppleva smärtor i rygg och mage.
  • Inflammation i bukspottkörteln: Vid inflammation i bukspottkörteln får man ofta ont i övre delen av magen.
  • Körtelfeber: Körtelfeber är en virusinfektion som kan leda till levern och mjälten blir tillfälligt förstorade, något som kan orsaka magsmärtor.
  • Magkatarr: Magkatarr eller gastrit som det också kallas innebär att magsäckens slemhinna är inflammerad. Det är vanligt att man får ont i magsäcken, som känns i magens övre del.
  • Magsår: Vid magsår har det bildats sår i magsäckens eller tolvfingertarmens slemhinna. Många som får magsår har ont i övre delen av magen.
  • Tarmvred: Tarmvred uppstår när det blivit stopp i tunntarmen eller tjocktarmen. Man kan få kramp i magen och uppleva smärtor som kommer och går.

Andra möjliga orsaker till smärtor i magen är:

  • Stress: Stress är en mycket vanlig orsak till problem med magen. Magbesvär kan uppstå som en följd av stress eller en svår livssituation.
  • Laktosintolerans: Vid laktosintolerans är det vanligt att man får ont i magen och magknip.
  • Glutenintolerans: Obehandlad celiaki (glutenintolerans) kan orsaka magbesvär och magont.
  • Matförgiftning: Några vanliga symtom vid matförgiftning är magsmärtor, kräkningar och diarré.
  • Mensvärk: Många upplever magont innan och under mens, vilket kallas mensvärk.

Vad kan man göra själv för att undvika magont?

Goda levnadsvanor och rutiner är viktig för att magen ska må bra. Här är några tips på vad du kan göra själv för att undvika och förebygga magont:

  • stressa mindre
  • gå regelbundet på toaletten
  • träna ofta
  • äta en varierad och hälsosam kost.

Diagnos vid ont i magen

För att kunna ställa diagnos och hitta orsaken behöver man undersöka var det gör ont samt hur smärtan känns. Du kan därför behöva genomgå en undersökning av magen hos läkare och lämna prover, som blodprov samt urinprov. Ibland kan ​​du bli remitterad vidare för ytterligare undersökningar. Du kan till exempel undersökas med gastroskopi. Läkaren undersöker då magens inre med en mjuk slang som kallas gastroskop. En gastroskopi kan visa om du har en inflammation, sår eller tumörer i magen.

Behandling vid ont i magen

Magont kan bero på många olika saker. Magont kan gå över av sig själv men ibland behövs behandling. På apoteket kan man köpa receptfria smärtstillande läkemedel, eller läkemedel för att lindra besvär vid diarré, gaser i magen och förstoppning.

Vid en blindtarmsinflammation är det vanligt med operation. En behandling av IBS-besvär kan innefatta möte med dietist. Om magbesvären är stressrelaterade är det vanligt att man får träffa en psykolog för att hitta sätt att minska stressen.

Magsmärtor kan även vara ett tecken på allvarlig sjukdom. Om du har kraftiga magsmärtor, blodiga kräkningar, svart eller blodig avföring bör du uppsöka akutmottagning. En läkare kan hjälpa dig att hitta orsaken till dina besvär och erbjuda rätt behandling.

Vem kan hjälpa dig vid ont i magen?

Kan ont i magen behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ofta ge råd och konsultation, men vid magont behöver man genomgå en fysisk undersökning för att ställa diagnos och hitta rätt behandling.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

1177 (Gastroskopi)

1177 (Ont i magen hos vuxna)

Doktor.com

Doktor.se

Doktor24.se

Kry.se