Samlagssmärta
Två par ben sticker fram ur en säng.

Samlagssmärta

Sveda, smärta och skavsår i underlivet kan bero på flera olika tillstånd och sjukdomar – exempelvis vaginism eller vestibulit.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med samlagssmärta på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Samlagssmärta

Om samlagssmärta

Samlagssmärta är vanligt, och beror oftast inte på något farligt. Läs mer.

Om samlagssmärta

Många personer med slida upplever någon gång att det gör ont vid sex. Det är oftast helt ofarligt, men kan påverka livet och kännas jobbigt. I många fall handlar det om att friktionen är för stor, alltså att du inte är tillräckligt upphetsad. Om du däremot har ont vid samlag väldigt ofta kan det handla om att du har en särskild sjukdom eller åkomma.

Symtom vid samlagssmärta

Symtomen vid samlagssmärta kan till exempel vara att:

 • det känns trångt vid penetration även om du är upphetsad
 • det gör ont när du för in en tampong eller har sex
 • du får en brännande sveda i underlivet vid sex
 • du får en rodnad eller skavsår i underlivet efter samlag
 • det gör ont långt inne i magen vid sex.

Orsak till samlagssmärta

Samlagssmärta kan kännas på olika sätt beroende på vad som är den underliggande orsaken. Här nedanför kan du läsa om några av de vanligaste orsakerna till samlagssmärta.

Varför bränner det i underlivet vid sex?

Vaginism är ett vanligt tillstånd som innebär att du har ofrivilliga kramper i slidans muskler. Då är det även vanligt att få en svidande eller brännande känsla vid slidmynningen under penetration. Det är inte ännu helt klarlagt varför vaginism uppstår, men det finns faktorer som visar att risken ökar om du har tidigare upplevelser av att det gjort ont i slidan. Det kan till exempel handla om en våldtäkt, misshandel eller gynekologisk undersökning. Vid klimakteriet är det i sin tur vanligt att ha torra slemhinnor i underlivet, vilket också kan orsaka en brännande känsla. Även svampinfektioner påverkar slemhinnorna och kan göra att det svider vid sex.

Vad är dyspareuni?

En annan vanlig orsak till att det bränner i underlivet vid sex är vestibulit – även kallat dyspareuni eller vulvodyni – som innebär att du har överkänsliga slemhinnor i slidöppningen. Du kan även få skavsår i underlivet efter samlag.

Vad är djup samlagssmärta, och vad beror det på?

Vissa har ont djupt inne i slidan eller nedre magen vid samlag, vilket brukar kallas djup samlagssmärta. Det kan till exempel bero på sjukdomen endometrios. Det innebär att du har livmoderslemhinna på fler ställen än bara i livmodern, vilket av olika anledningar kan göra att du har väldigt ont vid menstruation. Ett annat vanligt symtom vid endometrios är att du får en molande smärta långt inne i magen eller slidan vid penetrerande samlag.

Ibland kan djup samlagssmärta även bero på cystor på äggstockarna. De flesta äggstockscystor försvinner av sig själva och beror sällan på cancer.

Egenvård vid samlagssmärta

Det finns flera saker du själv kan göra mot samlagssmärta.

 • Tvätta underlivet skonsamt: Om du har känsliga slemhinnor är det en god idé att inte använda stark tvål i underlivet. Gör istället rent med en skonsam olja.
 • Sexuell upphetsning: Ha endast sex om du vill och slidan blir fuktig.
 • Använd glidmedel: Om du blir upphetsad men ändå inte tillräckligt våt kan du prova att använda glidmedel.
 • Testa annan form av sex: Du ska inte ha slidsamlag om det gör ont. Om det svider, bränner eller gör ont vid slidsamlag finns det andra typer av sex du kan testa.
 • Träna slidmusklerna: Vid exempelvis vaginism kan du testa att göra knipövningar. Detta kan hjälpa dig att träna bort slidkramp.
 • Receptfria läkemedel mot torra slemhinnor: Det finns produkter både med och utan östrogen som kan användas mot torra slemhinnor vid exempelvis klimakteriet.

Behandling vid samlagssmärta

Samlagssmärta kan ofta behandlas med hjälp av till exempel smärtstillande läkemedel eller östrogenbehandling, men också genom praktiska övningar eller samtalsterapi. Om smärtan beror på svampinfektion finns det i sin tur både receptfria och receptbelagda preparat som kan lindra besvären och förkorta tiden då du har symtom.

Hur blir man av med vaginism?

Behandlingen vid vaginism anpassas efter dig som individ och kan till exempel bestå av samtalsstöd, medicinsk behandling och praktiska övningar då du ska lära dig att träna bort slidkrampen.

Hur blir man av med samlagssmärta i klimakteriet?

Under klimakteriet minskar den naturliga östrogenhalten i kroppen. Vid samlagssmärta som beror på att du fått torra och känsliga slemhinnor till följd av klimakteriet kan du få lokal östrogenbehandling. Det finns både i form av såväl slidpiller som slidkräm.

Hur blir man av med vestibulit?

Många som har vestibulit blir helt bra genom behandling. Vestibulit kan exempelvis behandlas med läkemedel som fungerar smärtlindrande och återfuktande, och ibland kan även bäckenbottenträning hjälpa. Samtalsterapi kan också bli aktuellt om problemen framförallt blossar upp i samband med stress eller annan psykisk påfrestning.  I vår guide kan du läsa mer om vestibulit.

Hur blir man av med endometrios?

Endometrios är en sjukdom som du har hela livet, men det finns behandling som kan lindra symtomen. Behandlingen brukar oftast vara en kombination av hormonläkemedel och smärtstillande preparat. Du kan läsa mer om sjukdomen i vår guide om endometrios.

Diagnos vid samlagssmärta

Om du ofta har ont vid sex är det viktigt att söka vård och få rätt behandling. På så vis kan du öka livskvaliteten och slippa eventuella följdbesvär.

Vem kan hjälpa dig vid samlagssmärta?

Kan samlagssmärta behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan ofta hjälpa till att bedöma symtom om du har samlagssmärta, och även hjälpa dig om du behöver behandling.

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

1177 (Endometrios)

1177 (Vestibulit)

Doktor.se (Vaginism)

Doktorn.com (Klimakteriet)