Tumör
Läkare utför magnetröntgenundersökning på en patient som har en tumör.

Tumör

En tumör är en liten utväxt som kan sitta inne i kroppen eller utanpå huden. Ofta är de godartade och orsakar inga problem alls. Läs mer om tumörer här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med tumör på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Tumör

 • Tumörer består av celler som växer okontrollerat och kan uppstå varsomhelst i kroppen.
 • De flesta tumörer är godartade och sprids inte.
 • Elakartade tumörer kan spridas och kallas också för cancer.
Viktiga länkar
Vad är en tumör?

En tumör är en utväxt på ett organ eller huden som kan vara godartad eller elakartad. Läs mer.

Vad är en tumör?

Tumörer är utväxter som inte fyller någon funktion och som består av celler som muterat och förökar sig. En benign tumör är godartad och sitter på ett ställe. När en tumör är elakartad säger man att den är malign och det är samma sak som att ha cancer. Det betyder att den kan växa och sprida sig till andra delar av kroppen. Begreppet malignitet är ett sätt att beskriva hur farlig en tumör är.

En tumör kan till exempel vara en hård knöl på skallbenet eller växa inne i ögat eller i ett inre organ. De flesta får någon gång, någon form av tumör och det är oftast helt ofarligt.

Vad är en cysta?

En cysta är inte en tumör utan en vätskefylld blåsa. De kan dock förväxlas med tumörer och cystor kan i vissa fall vara ett förstadium till cancer.

Hur ser en tumör ut?

Tumörer kan vara olika stora och ha olika utseende beroende på var de växer. En tumör som växer på huden ser ofta ut som en liten upphöjning. De kan förväxlas med ett födelsemärke, men de har ofta samma färg som huden runtomkring.

Hur känns en tumör?

Om en tumör sitter på ett ställe där du kan komma åt den under huden känns det som att ha en liten knöl. En tumör behöver inte gör ont men den kan göra det när den vuxit sig så stor att det uppstår ett tryck mot omgivande celler.

Olika typer av tumörer

Tumör är ett begrepp som kan beteckna många olika cellförändringar som drabbar olika delar av kroppen. Här följer en beskrivning av några av de vanligaste tumörerna och förändringar som lätt kan förväxlas med tumörer.

 • Adenom – godartad tumör i en körtel som även kallas körtelsvulst. Den kan utsöndra hormon.
 • Fibroadenom – kallas även bindvävsknöl. Den är godartad och sitter i bröstets bindväv.
 • Fibrom – godartade bindvävsförändringar som kan bildas varsomhelst. De behöver sällan behandlas.
 • Födelsemärke – har en mörkare färg än huden och kan utvecklas till malignt melanom men är oftast godartade.
 • Ganglion – även kallad senknuta. Det är en upphöjning som bildas av vätska vid en led.
 • Godartad prostataförstoring – förstoring av prostatan.
 • Hemangiom – tumör av blodkärl som kan uppstå på huden eller inuti kroppen. Ger sällan några besvär.
 • Insulinom – tumör i bukspottkörteln som kan påverka insulinnivån och ditt blodsocker.
 • Lipom – fettknölar som kan uppstå varsomhelst och som inte behöver behandlas.
 • Myom – godartad tumör på livmodern som kan behöva behandlas.
 • Polyp – godartad utväxt eller svullnad på huden eller en slemhinna. Kan utvecklas till cancer.
 • Aterom – cysta som innehåller talg.
 • Vårtor – orsakas av virus och brukar försvinna av sig själva.
 • Åldersvårta – vanlig, godartad tumör som inte behöver behandlas.

Symtom på tumör 

En godartad tumör behöver inte ge några symtom överhuvudtaget utan det är bara något du kan se eller känna när du undersöker kroppen. Elakartade tumörer brukar inte märkas innan de börjat påverka funktionen hos det drabbade organet. Om du har en tumör på grund av cancer beror symtomen på var i kroppen du har den. Det finns dock även mer generella symtom som många kan känna igen. Viktminskning och andra förändringar i kroppen, blodbrist och blod i avföringen eller urinen är exempel på det.

Hur fort växer en tumör i tjocktarmen?

Man brukar säga att det tar omkring ett år för en tumör i tjocktarmen att dubbla sin storlek. Men även här kan det variera mycket.

Hur fort växer en tumör i bröstet?

Det finns olika typer av bröstcancer där tumörerna växer olika fort. Trippelnegativ bröstcancer (TNBC) är svårast att behandla och växer snabbt.

Orsak till tumörer

Tumörer uppstår på grund av att celler börjar dela på sig på ett okontrollerat sätt. Det kan finnas flera olika anledningar till att cellerna beter sig på det sättet. I många fall så går det inte att veta varför celler börjar växa så att en tumör uppstår.

Egenvård vid en tumör

Det finns inte mycket du själv kan göra åt en tumör. Du ska inte ta bort tumörer på huden på egen hand även om de är godartade.

Behandling vid en tumör

Tumörer kan tas bort av estetiska skäl eller som ett led i behandlingen om du har cancer. Hur svårt ingreppet är beror på tumörens storlek och på var den sitter. Det går också att behandla tumörer med strålning eller läkemedel.

Diagnos vid en tumör

Upptäcker du en knöl på kroppen eller om ett födelsemärke ändrar form ska du ta kontakt med vården. Ju tidigare en elakartad tumör upptäcks, desto större chans är det att den kan behandlas. Man behöver göra en undersökning för att se om en tumör beror på till exempel prostatacancer eller bröstcancer eller om den är helt ofarlig.

Vem kan hjälpa dig vid en tumör?

Publicerad:
25 januari 2023 kl 15:56
Uppdaterad:
17 augusti 2023 kl 16:54
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

1177 (Tumörer och andra utväxter)

1177 (Neuroendokrina tumörer, NET)

Forskning.se