Fästingbett
En fästing som kryper på en matta.

Fästingbett

Ett fästingbett kan klia och få en rodnad i några dagar. Vanligtvis helt ofarligt du kan få sjukdomar som borrelia och TBE.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med fästingbett på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Om fästingbett

Du kan få ett fästingbett om du vistas i miljöer där fästingar finns. Läs mer.

Om fästingbett

Fästingar är små leddjur som är besläktade med spindlar och kvalster. De trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser som i björkskog och högt gräs. Ett fästingbett är vanligen helt ofarligt. Däremot kan fästingen bära på bakterier och virus som den överför till sin värd när den suger blod.

Hur länge kan en fästing sitta kvar på kroppen?

För det mesta känner du inte när fästingen biter tag eftersom den utsöndrar ett bedövningsmedel i saliven. Det är först efteråt som du får symtom som klåda. Fästingen kan sitta kvar och suga blod i upp till en vecka innan den släpper taget.

Hur ser fästingbett ut?

Det typiska symtomet för ett fästingbett är att det kliar och du får en rodnad. Det går vanligen över inom några dagar. Sök vård om något av följande inträffar:

  • huden rodnar en vecka eller mer efter fästingbettet
  • du får feberont i huvudet och känner dig trött
  • du får ont i leder och muskler.

Orsak till fästingbett

Under sin levnadstid, som är två till tre år, genomgår fästingen tre olika stadier. Från larv, till nymf och slutligen vuxen fästing. För att kunna utvecklas till nästa stadie behöver den suga blod. Den vuxna honan suger blod en tredje gång innan hon lägger ägg. En fästinghona kan lägga cirka 2 000 ägg. Genom att sitta på buskar eller i högt gräs inväntar den ett passerande värddjur att fastna på.

Vad gör man om man blir biten av en fästing?

Det är viktigt att ta bort fästingen så snart som möjligt eftersom risken för smitta ökar ju längre den får sitta kvar. Exempelvis överförs inte borrelia förrän efter ett till två dygn. Däremot överförs TBE på kort tid.

Hjälp varandra att kolla efter fästingar regelbundet

Fästingar kan krypa runt på kroppen i flera timmar innan de biter tag och det kan vara besvärligt att upptäcka dem. Ta för vana att hjälpa varandra att kolla efter fästingar om ni befunnit er ute i skog och mark där fästingar kan finnas. Glöm inte att kontrollera hårbotten, bakom öronen, i ljumskarna och underlivet.

Skydda dig mot fästingbett

Genom att bära heltäckande kläder som långbyxor, strumpor och långärmade tröjor när du är ute i vegetation där det kan finnas fästingar försvårar du för fästingen att komma åt huden. Om du har ett husdjur som en hund eller katt kan du borsta igenom pälsen när den har varit ute. Annars finns risken att den överför fästingen till dig när ni kelar eller sover tillsammans.

Hur tar man bort en fästing?

När du ska ta bort en fästing är det viktigt att du får bort hela. Använd en pincett eller fästingborttagare. Ta tag om fästingens mun så nära huden som möjligt och dra rakt upp. Därefter bör du tvätta fästingbettet noga med tvål och vatten eller desinfektionsmedel. Skulle någon del av huvudet sitta kvar kan du prova att ta bort det efter någon dag.

Behandling vid fästingbett

Själva fästingbettet behöver sällan någon behandling eftersom besvären går över av sig själv. Däremot kan du behöva behandlas för eventuell smitta som överförts från fästingen. Borrelia är en bakteriell infektion som behandlas med antibiotika. TBE däremot är en sjukdom som orsakas av ett virus. Du kan vaccinera dig mot TBE.

När ska man söka vård efter fästingbett?

Om du får en rodnad mer än en vecka efter fästingbettet, huvudvärk, ont i kroppen eller feber bör du söka vård. Skulle du få huvudvärk och bli stel i nacken, få känselbortfall eller bli förlamad i någon del av kroppen ska du söka vård akut.

Vem kan hjälpa dig vid fästingbett?

Kan fästingbett behandlas av nätläkare?

Du kan få hjälp av en vårdgivare online om du misstänker att du har fått en sjukdom från ett fästingbett. Beroende på dina symtom kan du komma att hänvisas eller remitteras till vidare vård.

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!