KOL-utredning
En man som hostar i sitt armveck och vill göra KOL-utredning.

KOL-utredning

KOL går inte att bota men en tidig behandling ger dig bättre förutsättningar. Därför är det viktigt att göra en KOL-utredning.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder kol-utredning där det passar dig.

Snabba fakta om KOL-utredning

Om KOL-utredning
  • KOL står för kronisk obstruktiv lungsjukdom.
  • KOL utvecklas mycket långsamt och ger en gradvis försämring.
  • Vanligtvis kan det räcka med att du pratar med en läkare och beskriver dina symtom för att läkaren ska misstänka att du har KOL.
Viktiga länkar

Mer om KOL
(Vården.se)

Mer om spirometri
(Vården.se)

Vad är KOL?

KOL är en kronisk inflammatorisk lungsjukdom. Läs mer.

Vad är KOL?

KOL är en en förkortning av kronisk obstruktiv lungsjukdom. Det är en inflammatorisk lungsjukdom som i början ger besvär i luftvägar och lungor. KOL utvecklas mycket långsamt och ger en gradvis försämring.

Så går KOL-utredning till

Metod

Vanligtvis kan det räcka med att du pratar med en läkare och beskriver dina symtom för att läkaren ska misstänka att du har KOL. För att säkerställa om du har KOL får du göra olika tester. Du kommer få fylla i ett skattningsformulär för att få en bild av vilka symtom som du har.

För att se hur din lungsjukdom påverkar dig i vardagen kan du få göra ett gångtest. Vid detta testet ska du gå i en korridor så långt som du kan under sex minuter.

Spirometri

Spirometri är när du gör en utredning. En spirometer är en apparat som mäter volymen i dina lungor och hur dina lungor fungerar. Du får blåsa ut luften från ett andetag så snabbt du kan och blåsa till du tömt dina lungor från all luft. Efter det får du andas in ett läkemedel som vidgar luftrören och därefter får du göra samma sak igen. Denna undersökningen för du på din vårdcentral.

Blodprov

I början av din utredning får du lämna blodprover. Detta får du göra för att läkaren ska kunna utesluta andra sjukdomar. Du kan inte ta ett blodprov för att se om du har KOL eller inte.

Röntga lungorna

Du kan också få blir undersökt med lungröntgen om läkaren misstänker att du har KOL. Detta görs också främst för att utesluta andra lungsjukdomar. En lungröntgen kan visa på tecken som tyder på KOL med du kan inte då diagnosen endast baserat på en lungröntgen.

EKG

Syftet med att bli undersökt med EKG är att upptäcka hjärtsjukdomar. Det finns sjukdomar som har liknande symtom som KOL. Ett EKG kan också visa om KOL-sjukdomen har påverkat hjärtat.

Innan KOL-utredning

Du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt. Du kan se till att ha listat ner de besvären du har och hur detta påverkar dig i din vardag.

Efter KOL-utredning

Efter undersökningen kommer du få reda på om du har KOL eller inte. Därefter kommer du och din läkare att prata om eventuella behandlingar om du har KOL. Om inte så kommer du utredas vidare för att hitta vad din besvär beror på.

Vad kostar KOL-utredning?

Du betalar den vanliga patientavgiften om du går via vårdcentralen. Går du till en privat klinik kan du få betala några hundralappar.

Fördelar med KOL-utredning

  • Du får reda på om det är KOL som orsakar dina besvär.
  • Du få hjälp och råd om hur du ska leva för att minska dina besvär.

Nackdelar med KOL-utredning

  • Det finns ingen riktig nackdel med en KOL-utredning. Du utsätts inte för några skadliga tester.

Vem kan hjälpa dig med KOL-utredning?

Kan KOL-utredning utföras av nätläkare?

KOL-utredning kan inte utföras av nätläkare.

Publicerad:
22 januari 2023 kl 15:47
Uppdaterad:
13 september 2023 kl 14:34
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: