Järnbrist
Kvinna som ligger i sängen och tar sig för pannan.

Järnbrist

Järnbristanemi innebär blodbrist på grund av för lite järn. Du kan bli både trött och orkeslös.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med järnbrist på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Järnbrist

Om järnbrist
  • Järnbristanemi betyder blodbrist på grund av för lite järn i blodet.
  • Det orsakas vanligen av blödningar såsom rikliga menstruationer eller sjukdom.
  • Typiska symtom på järnbrist är trötthet, yrsel och kraftlöshet.
  • Järnbrist behandlas med receptbelagda järntabletter eller vid riktigt låga blodvärden blodtransfusion.
  • Du kan förebygga järnbrist genom att äta en allsidig och järnrik kost.
Vad är järnbrist?

Järnbrist är blodbrist på grund av för lite järn. Läs mer.

Vad är järnbrist?

Blodbrist, anemi, på grund av för lite järn är vanligt. Järn är en mineral som hjälper till att bilda hemoglobin, ett ämne som finns i de röda blodkropparna. Hemoglobin i sin tur transporterar syre till kroppens alla celler via blodet och behövs för bland annat energi, ämnesomsättning och bildande av nytt blod. När du har blodbrist får du ett lågt hb-värde, det vill säga blodvärde.

Vad kan järnbrist leda till?

Järnbrist påverkar hela kroppen. Inte minst syre- och energitillförseln till kroppens celler. Vid riktigt låga blodvärden kan du drabbas av hjärtproblem som oregelbunden hjärtrytm, blåsljud och hjärtsvikt. I de fall järnbristen är allvarlig kan en eller upprepade blodtransfusioner vara nödvändiga.

Hur märker man att man har järnbrist?

Vanliga symtom vid järnbrist är att du:

Blodbrist kan utvecklas under lång tid och då vänjer du dig successivt vid besvären. Därför är det inte säkert att du har allvarliga symtom vid järnbrist trots ett mycket lågt blodvärde. Vid svår eller kronisk anemi kan du få symtom som svullna ben, lågt blodtryck och hög puls samt hjärtsvikt.

Varför får man järnbrist?

Brist på järn kan ha flera orsaker.

Blödningar

Den allra vanligaste orsaken till järnbrist är blödningar. Menstruation ligger oftast bakom. Men du behöver inte ha en riklig mens för att drabbas av järnbrist om du samtidigt äter en järnfattig kost. Hos dig som inte menstruerar är en inflammation eller sår en vanlig orsak till järnbrist.

Sjukdomar eller läkemedel

I vissa fall kan din järnbrist bero på en underliggande sjukdom eller som en biverkan av läkemedel. Vid exempelvis glutenintolerans eller inflammatoriska sjukdomar i tarmen, som Crohns sjukdom, kan du inte ta upp järn från maten som du äter. Om du frekvent tar smärtstillande läkemedel under lång tid kan du få små sår i mag- och tarmkanalen vilket orsakar anemi.

Järnbrist under graviditet

När du är gravid ökar din blodmängd för att kunna tillgodose fostret med syre och näring. Därför är det inte ovanligt att du får järnbrist under graviditeten. Din barnmorska kommer att hålla koll på ditt blodvärde. Eftersom det inte är säkert att du kan tillgodose ditt järnbehov enbart genom maten kan du behöva ta järntillskott så länge du är gravid.

Egenvård vid järnbrist

Om du har en uttalad järnbrist är varken kosttillskott eller kost tillräckligt för att återfå normala blodvärden. Däremot kan du förebygga bristen genom att äta järnrik mat.

Vad ska man äta om man har järnbrist?

De flesta av oss får i oss tillräckligt med järn via maten så länge vi äter en allsidig kost. Typisk järnrik mat är kött, fisk, ägg och inälvsmat. Men det innebär inte att du som äter en vegansk kost har svårare att få i dig tillräckligt med järn. Även icke-animaliska livsmedel som potatis, bönor, frön, nötter, linser och spenat innehåller järn. Frukt, bär och grönsaker som innehåller mycket C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järnet lättare och är ett bra komplement till din kost.

Behandling vid järnbrist

När du har en järnbristanemi behandlas du med läkemedel. I första hand får du järntabletter. Men eftersom du kan få besvär med magen av tabletterna kan du vid behov få sprutor istället. Ibland kan järn ges intravenöst. I svåra fall kan du komma att få blodtransfusioner.

Hur lång tid tar det att bli av med järnbrist?

När du behandlas mot järnbrist är det första steget att du ska återfå ett normalt blodvärde. Därefter fortsätter behandlingen tills dina järndepåer har blivit påfyllda. Hur lång tid det tar är individuellt. Men du bör räkna med att det kan ta flera månader innan du har återfått dina vanliga värden igen.

Diagnos vid järnbrist

Om du misstänker att du har järnbrist bör du kontakta vården för en kontroll.

Vem kan hjälpa dig vid järnbrist?

Kan järnbrist behandlas av nätläkare?

För att utreda blodbrist krävs en fysisk undersökning samt provtagning. Du kan därför komma att remitteras eller hänvisas vidare om du söker vård online.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: