Allergi
Kvinna med allergi torkar sin näsa med papper.

Allergi

Allergi innebär att kroppen har bildat antikroppar mot ett ämne som den har stött på tidigare. Läs mer om allergi här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med allergi på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Allergi

Om allergi

Allergi innebär att kroppen har bildat antikroppar mot ett ämne som den har stött på tidigare. Läs mer.

Om allergi

Allergi är en folksjukdom som innebär att kroppens immunförsvar har reagerat på något som inte är farligt egentligen. Den vanligaste allergin är emot pollen och pälsdjur. Att vara allergisk mot livsmedel eller kvalster är ovanligt.

Symtom på allergi

Symtomen varierar beroende på vad som orsakar allergin. Du kan få symtom från luftvägarna, näsa och bihålor och ner i lungorna. Du kan få symtom i ögonen, på huden eller få besvär med mage och tarm.

Du kan få både milda och svåra symtom. Ibland kan en allergi orsaka livshotande reaktioner.

Varför får man allergier?

En allergi börjar när immunförsvaret misstar sig och ser ett ofarligt ämne som en farlig inkräktare. Detta gör att immunförsvaret startar programmet för farliga ämnen och börjar producerar antikroppar som finns till för just detta ämnet.

Ämnena som framkallar allergier kallas allergener. Dessa kan finnas i luften, även kallat luftburen allergi. De kan komma i kontakt med huden eller i mat. När kroppen kommer i kontakt med allergen igen så kommer antikropparna signalera fara. De kommer då frisätta substanser som ger upphov till en allergisk reaktion och allergisymtom såsom kliande ögon, utslag på huden eller rinnsnuva.

Vanligaste är att allergier bryter ut i barndomen, vuxna kan också utveckla allergier. Risken att drabbas av en allergi är högre om föräldrarna har allergier eller astma. Mest troligt är att både arv och miljö har betydelse.

Det går att bli allergisk mot nästan allt. Vissa ämnen är dock vanligare än andra, exempelvis:

  • ämnen i luften – kvalster, mögel, pollen eller hudavlagringar från pälsdjur.
  • livsmedel – nötter, soja, fisk, gluten, mjölk eller ägg
  • gifter från insekter – bin eller getingar
  • saker mot huden – nickel, eller guld
  • läkemedel – antibiotika.

Egenvård vid allergi

Det du kan göra själv är först och främst att försöka undvika det som orsakar din allergi. I vissa fall är det nästan omöjligt att undvika sin allergi då är det viktigt att ha med sig den medicin som behövs.

Behandling vid allergi

En stor del av behandlingen går ut på att undvika det som du är allergisk emot. Detta är dock inte alltid möjligt, både pollen och insekter är svåra att undvika helt.

Milda reaktioner kan lindras med receptfria läkemedel såsom allergitabletter eller nässpray. Svåra reaktioner behöver bedömas av sjukvården. Vissa reaktioner behandlas med en form av vaccination.

Hur fungerar en allergiutredning?

Det är viktigt att få reda på vad det är som orsakar din allergi. Detta eftersom vissa typer av allergi ger allvarligare symtom än andra och för att du ska få rätt medicin.

För att göra en utredning går du till exempelvis en vårdcentral där du får berätta om dina symtom för en läkare. Du kan berätta vilka symtom du får, i vilka sammanhang och vad du själv misstänker att du är allergisk mot. Efter det får du göra tester och undersökningar, det kan vara:

  • blodprov – det kan visa om du har antikroppar mot ett speciellt ämne
  • pricktest – genom att droppa olika lösningar med misstänkta ämnen på huden så kan man se hur huden reagerar.

Vem kan hjälpa dig vid allergi?

Kan utföras av nätläkare?

En nätläkare kan inte utföra ortopedisk manuell terapi.

Publicerad:
29 september 2023 kl 08:55
Uppdaterad:
29 september 2023 kl 08:55
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!