Airflow
Kvinna hos tandläkare.

Airflow

Airflow är en skonsam behandling för dig som vill rengöra och ta bort ytliga missfärgningar på tänderna.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder airflow där det passar dig.

Snabba fakta om Airflow

Pris

500 – 980 kr

Längd

30 minuter

Vad är Airflow?

Airflow är en metod för att ta bort ytliga missfärgningar på tänderna. Det kan till exempel vara missfärgningar från rökning, kaffe eller te, som du inte kan få bort med bara tandborsten. Läs mer.

Vad är Airflow?

Airflow är en effektiv metod för att ta bort ytliga missfärgningar på tänderna som inte tandborsten kan få bort. Missfärgningar på tänderna är mycket vanligt och kan uppstå på många olika sätt. Kaffe, läsk, färgstarka kryddor och tobak är exempel på några vanliga orsaker till att tänderna missfärgas. En Airflow behandling passar därför dig som snusar, röker eller konsumerar olika livsmedel som orsakar missfärgade tänder.

Hur fungerar en behandling med Airflow?

Airflow är en sorts blästring av tänderna. Tänderna poleras, putsas och blästras med en stark luftstråle bestående av vatten, salt och luft. En fördel med den här tekniken är att man kan komma åt alla tänder och ytor i munnen. Airflow är också ett skonsamt alternativ till tandblekning, då tänderna inte bleks men får en naturligt ljusare nyans när man avlägsnar ytliga missfärgningar som orsakats av tobak, te och kaffe.

En Airflow-behandling tar ungefär 30 minuter och utförs av legitimerade tandhygienister, och bör inte göras hemma. Metoden är helt smärtfri och leder till att tänderna återgår till sin naturliga färg. Många upplever också att de lämnar mottagningen med en fräsch känsla i munnen.

Innan behandling med Airflow

Många mottagningar rekommenderar en undersökning innan eller i samband med en Air flow behandling, för att kontrollera din munhälsa. Det kan även vara bra att boka in en tid för tandstensborttagning innan en Airflow-behandling.

Efter behandling med Airflow

Efter en Airflow-behandling bör du inte äta eller dricka under den närmsta timmen. Detta för att undvika att nya missfärgningar uppstår.

Hur länge håller Airflow?

Hur länge resultatet av behandlingen håller är individuellt och beror på din livsstil. För att bibehålla det fina resultatet bör du till exempel dra ner på kaffedrickande, snusande och rökning. Annars finns det en risk att dina tänder missfärgas på nytt. Man brukar även rekommendera att upprepa Airflow-behandlingen två gånger per år.

Vad kostar Airflow?

Airflow räknas som en estetisk behandling och ersätts därför inte av Försäkringskassan. Det innebär att du själv måste betala för behandlingen. Priset för en Airflow-behandling kan variera beroende på vilken mottagning som du går till, men brukar kosta någonstans mellan 500 och 980 kr.

 

Vad är fördelarna med Airflow?

  • Airflow är en snabb och effektiv metod.
  • Med Airflow rengörs hela din mun från plack och ytliga missfärgningar.
  • Munnen och tänderna känns fräschare.
  • Behandlingen är skonsam och passar dig som inte vill bleka tänderna, men som ändå önskar ett ljusare leende.

Vad är nackdelarna med Airflow?

  • Airflow räknas som en estetisk behandling och täcks inte av Försäkringskassan. Du behöver därför själv betala för hela behandlingen.
  • Airflow tar inte bort tandsten.
  • Med Airflow kan man endast avlägsna ytliga missfärgningar och återfå tändernas naturliga färg. Om du vill ha mycket ljusare eller vitare tänder kan du behöva göra en tandblekning istället.

Vem kan hjälpa dig med Airflow?

Publicerad:
16 april 2023 kl 23:19
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 14:24
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

Aqua Dental (Airflow)

Distriktstandvården (Air-flow: Fördjupande information)

Sandinkliniken (Airflow)

Solna Dental (Airflow)