Träningsvärk
En kvinna gör armhävningar på golvet.

Träningsvärk

Träningsvärk innebär att muskler som används hårt, eller på ett nytt sätt, blir ömma och stela. Tecken på att de blir starkare.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med träningsvärk på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Vad är träningsvärk?

Träningsvärk är svullnad och smärta i muskler efter träning. Läs mer.

Vad är träningsvärk?

Träningsvärk innebär att muskler svullnar efter att de använts mycket. Träningsvärk är en ofarlig och naturlig process under vilken musklerna reparerar sig för att bli starkare och bättre rustade för den belastning du utsatt dem för. Träningsvärk brukar vara som värst 1–2 dagar efter träningstillfället och sedan gå över snabbt.

I extrema fall kan du ha träningsvärk i en vecka efter ett enda pass. Om det tar fler dagar innan det onda går över kan det istället handla om någon form av skada som du kan behöva få undersökt.

Symtom på träningsvärk

  • Du är stel i vissa muskler efter att du tränat.
  • Du är öm och det gör ont att belasta eller trycka på muskler efter ett träningspass.
  • Du känner dig svagare i musklerna medan du har ont i dem.

Varför får man träningsvärk?

Träningsvärk uppstår när du anstränger muskler väldigt mycket eller när du utför rörelser som är nya för din kropp. Det finns olika teorier om vad exakt det är som händer i musklerna när du har träningsvärk. Det sägs kunna bero på mjölksyra, på ökad känslighet i nerverna eller på att små delar av muskelfibrerna har gått sönder. Det har också funnits teorier om att träningsvärk är en form av inflammation.

Det är framförallt excentrisk träning som ger träningsvärk. Alltså när musklerna förlängs.

Varför får jag inte träningsvärk?

För många är träningsvärk något av ett bevis på att träningen gjort nytta och att musklerna som gör ont kommer att bli starkare. Att inte ha träningsvärk kan innebära att du inte har ansträngt dig tillräckligt mycket för att få maximal nytta av träningen. Men det är inte alltid som muskeltillväxt är målet med träningen. Om du ligger på en nivå där du inte pressar dig särskilt hårt kommer du inte att få träningsvärk men det betyder inte att träningen inte gör nytta.

Får man mindre träningsvärk om man är vältränad?

Du behöver inte få mindre träningsvärk bara för att du är vältränad. Oavsett hur vältränad du är kan du alltid lägga dig på gränsen till vad du klarar. Däremot så krävs det naturligtvis mindre för att en otränad person ska få träningsvärk.

Är det bra att träna om man har träningsvärk?

Träningsvärk kan tyda på att musklerna du har ont i behöver återhämta sig, men lättare träning med viss träningsvärk är inga problem. Har du ont efter ett riktigt hårt pass på gymmet är det vanligt att byta muskelgrupp så att du kan träna andra muskler än dem som du har ont i.

Hur får man bort träningsvärk?

Du kan förebygga träningsvärk genom att öka träningsdosen lite åt gången och genom att inte låta det gå för lång tid mellan träningspassen. Om du har träningsvärk och inte bara vill vänta tills det gått över kan lättare massage eller receptfritt liniment ge viss effekt.

Behandling vid träningsvärk

Träningsvärk kräver ingen behandling utan det är en naturlig del av att träna och bli starkare.

Diagnos vid träningsvärk

Om du är osäker på om du har träningsvärk, en muskelskada eller något annat kan det vara bra att ta kontakt med vården och få det utrett. Det gäller särskilt om besvären inte har gått över på en vecka, eller om du upplever att besvären förvärras. Observera att det är vanligt att smärtan vid träningsvärk är som värst två dagar efter träningspasset.

Vem kan hjälpa dig vid träningsvärk?

Kan träningsvärk behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte behandla träningsvärk.

Publicerad:
27 januari 2023 kl 21:06
Uppdaterad:
16 mars 2023 kl 09:46
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: