Hitta vård
Person har svårt att sova på grund av partner som snarkar

Snarkskena

Snarkskena (apnéskena) är ett hjälpmedel för dig som snarkar eller lider av sömnapné. Läs allt om användning och kostnad här.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder snarkskena där det passar dig.

Boka tid för snarkskena

Mälarkliniken
Snarkskena
Södermalm, Stockholm
Mälarkliniken
Snarkskena
Södermalm, Stockholm
Mälarkliniken
Snarkskena
Södermalm, Stockholm
Mälarkliniken
Snarkskena
Södermalm, Stockholm

Snabba fakta om Snarkskena

Viktiga länkar

Information om sömnapné (Apnéföreningarna)

Om snarkskena

En snarkskena är ett hjälpmedel för dig som lider av sömnapné eller problem med snarkning. Läs mer.

Om snarkskena

En snarkskena, eller apnébettskena som det också kallas, är ett hjälpmedel för dig som lider av sömnapné eller snarkning. Det är en formgjuten skena i mjukplast eller hårdplast som skjuter fram underkäken och ser till att luftvägarna blir fria. På så sätt underlättas andningen under tiden som du sover.

Metod för snarkskena – så går det till

Snarkskenan utformas hos en tandläkare som scannar dina tänder eller gör ett avtryck av tänderna. Därefter anpassas snarkskenan efter ditt bett och din käke.

Innan du får en snarkskena

Många som lider av sömnapné eller problem med snarkning vänder sig till en vårdcentral för en första utredning. På vårdcentralen får du prata med en husläkare och svara på frågor om din sömn. Om man misstänker att du lider av sömnproblematik kan du bli remitterad vidare till en specialistläkare inom sömnproblematik. Specialisten kan ställa diagnos, ge råd om behandlingsalternativ och därefter kan behandlingen med snarkskena påbörjas.

Efter att du fått din snarkskena

I början kan det kännas obekvämt att ha en snarkskena. Du kan bli torr i munnen eller det motsatta – uppleva att din salivproduktion ökar. Dessa besvär brukar gå över inom några veckor. Det kan också ta några nätter att vänja sig vid snarkskenan. Det kan därför vara bra att öva på att använda skenan i vaket läge, som en kortare stund framför tv:n. När du sedan blivit van vid snarkskenan ska den endast användas när du sover.

Du bör också gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren, för att kontrollera skenan och dess passform. Behandlingen med snarkskena kan pågå i flera år – ofta är den livslång.

Skötsel av snarkskena

Snarkskenan ska rengöras varje morgon och kväll. Använd gärna tandkräm och en mjuk tandborste för rengöringen. Att koka eller rengöra snarkskenan i diskmaskin kan skada skenan och bör därför undvikas. Snarkskenan bör sedan förvaras i vatten, för att förhindra att den torkar eller tappar passform.

Under behandlingstiden är det särskilt viktigt med en god munhygien. Du bör därför se till att borsta tänderna noggrant innan du använder snarkskenan.

Vad är priset för en snarkskena?

En behandling med snarkskena ingår i högkostnadsskyddet, förutsatt att du har genomgått en utredning i samarbete mellan tandvård och sjukvård samt fått en fastställd diagnos av sömnapné. Då betalar regionen större delen av behandlingen.

Om du inte diagnostiserats med sömnapné men önskar att tillverka en snarkskena så blir priset för behandlingen mellan 6 000 och 10 000 kronor.

Det går även att köpa snarkskenor online eller på apotek. Dessa snarkskenor kostar inte lika mycket, men resultatet brukar inte bli lika bra eftersom skenan inte är individanpassad.

Vad är fördelarna med snarkskena?

  • Snarkskena är en mycket effektiv behandling mot problem med snarkning.
  • Med hjälp av en snarkskena kan du få en bättre och djupare sömn. Många upplever också att de får bättre livskvalitet.
  • Snarkskenan kan individanpassas efter just dina behov.

Vad är nackdelarna med snarkskena?

  • Många upplever att den första behandlingstiden är jobbig, särskilt i början då snarkskenan kan kännas obekväm och klumpig.
  • Utan en diagnos kan du behöva bekosta en individanpassad snarkskena själv. De billigare alternativen som säljs på apotek och på internet brukar inte ge lika bra resultat.
  • Behandling med snarkskena kan pågå under en väldigt lång tid, ibland livet ut.

Vem kan hjälpa dig med snarkskena?

Publicerad:
25 augusti 2023 kl 14:08
Uppdaterad:
25 augusti 2023 kl 14:08
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

Apnéföreningarna (Fakta om sömnapné)
Aqua Dental (Snarkskena)
Folktandvården Stockholm (Snarkskena)
Folktandvården Region Gävleborg (Om din snarkskena)
Region Västernorrland (Snarkskena)
Tandläkare.se (Snarkskena)
Tandläkartidningen.se (Bättre livskvalitet med apnéskenor)