Myggbett
En mygga sitter på någons kropp och suger blod.

Myggbett

Myggbett ger svullnad och klåda. Det är sällsynt att besvären blir större än så och bettet försvinner oftast inom ett par dagar.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med myggbett på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Heden Clinic
Besök hos läkare
Vasastaden, Göteborg
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin
Optifit
Bedömning för viktnedgång med medicin

Snabba fakta om Myggbett

Om myggbett
  • Nästan alla får myggbett varje sommar.
  • Den reaktion som uppstår vid ett myggbett är i princip alltid helt ofarlig.
  • Myggor kan, framförallt i varmare länder, sprida sjukdomar.
  • Att täcka kroppen och använda myggmedel är bra förebyggande åtgärder.
Vad är myggbett?

De flesta får myggbett en vanlig sommar men betten är nästan alltid helt ofarliga. Läs mer.

Vad är myggbett?

Myggor biter i syfte att suga blod. Det finns över 2 000 arter av myggor i Sverige och oavsett vad det är för mygga du blivit biten av så liknar symtomen varandra. Myggbett är nästan alltid helt ofarliga. Det gäller även om hela kroppen skulle vara täckt av kliande myggbett. Myggbett kan dock skapa stor irritation och därför är det bra att skydda sig mot myggor under sommaren, när de är aktiva.

Om du är allergisk mot ämnen i myggans saliv får du en kraftigare reaktion men det brukar ändå gå över av sig själv.

Myggbett kan sprida sjukdomar

Förutom att myggbett kan ge upphov till en allergisk reaktion som kan vara obehaglig kan myggor sprida sjukdomar. Det är egentligen det som är den stora risken med myggbett. De sjukdomar som kan spridas i Sverige på det sättet är sällan allvarliga. Det finns dock undantag, som harpest.

I varmare och fuktigare länder är sjukdomsspridning via myggor ett mycket stort problem. Allvarliga sjukdomar som malaria, zika och denguefeber sprids via myggor i stor omfattning. Du kan alltså behöva vara extra noga med att skydda dig mot myggbett under resor.

Varför kliar myggbett?

Klådan som uppstår i samband med att du får ett myggbett är en del av kroppens immunförsvar som reagerar på myggans saliv. Histamin utsöndras och klådan kan sägas vara en signal som betyder att vi ska försöka bli av med det som orsakar irritationen. Tyvärr så fyller det ingen funktion att klia sig i samband med myggbett utan risken med det är att vi kliar sönder bettet och får en infektion.

Hur länge kliar myggbett?

Ett myggbett brukar sluta klia och försvinna efter någon dag eller upp till ett par dagar som mest.

Hur ser ett myggbett ut?

Vanliga symtom på myggbett:

  • det uppstår svullnad där du blivit biten
  • området rodnar och huden kan kännas varm
  • det kliar eller svider runt bettet.

Dessa symtom kan gälla för många olika insektsbett. Var också medveten om att vi reagerar olika på myggbett som alltså kan se olika ut på olika personer och vid olika tillfällen. För att veta att det handlar om myggbett behöver du känna till vad som särskiljer andra vanliga bett, så att du kan utesluta att det handlar om det. Om du blivit biten utan att lägga märke till de karaktäristiska ljud som kännetecknar myggor kan det vara knottbett. Då brukar det göra mer ont just där du blivit biten jämfört med hur myggbett känns.

Om du kan se två små ingångshål är det inte en mygga, som sprutar in gift genom en gadd. Ifall du kan se en röd ring kring bettet är det förmodligen ett fästingbett. I det fallet ska du även vara uppmärksam på en starkare allmänpåverkan än vad myggbett ger. Stick från bin och getingar ger en kraftigare smärta och större svullnad än myggbett och brukar ha ett tydligare ingångshål.

Varför får jag så stora myggbett?

Om du tycker att du får större myggbett än andra så kan det bero på att du är mer känslig för de ämnen som myggan sprutar in. Om det handlar om att du fått en stor svullnad vid ett specifikt tillfälle kan förklaringen vara att du fått in en större mängd gift i huden än vanligt.

Varför får man myggbett?

Myggbett får du för att du kommit nära myggor som varit ute efter att suga blod. Hur mycket myggbett vi får kan variera utifrån hudens egenskaper. Varm och svettig hud är mer attraktiv för myggor och man tror även att de dofter som myggor uppfattar kan påverka vem de helst biter och på hur stort avstånd de kan uppfatta att vi är nära dem.

Vad hjälper mot myggbett?

Det finns en hel del du kan göra för att ett myggbett ska försvinna, eller i alla fall kännas mindre besvärande. Här är några förslag på egenvård som kan hjälpa:

  • rengör bettstället för att minska risken för infektion
  • applicera salva mot klåda (finns receptfritt på apoteket)
  • ha på något kylande som is eller kylande insektsgel
  • ta milda antihistaminer
  • applicera hydrokortison vid stor svullnad.

Så kan du förebygga myggbett

För att förebygga myggbett är det bra om du bär täckande kläder i miljöer där det finns mycket mygg. Myggor dras till mörka plagg och det är således bättre med ljusa kläder. Använd myggmedel på kroppsdelar som du inte har kunnat täcka.

Små barn kan skyddas mot myggbett med myggnät medan de ligger i en säng eller barnvagn. Det finns många huskurer mot myggbett. En som kan fungera är att använda sin egen saliv på better för att minska klådan. Men det allra viktigaste tipset är att försöka undvika att klia sig.

Behandling vid myggbett

Det är mycket ovanligt att vanliga myggbett kräver något annat än egenvård. Om du är kraftigt allergisk kan du få läkemedel på recept som minskar svullnaden.

 

Diagnos vid myggbett

Om du inte vet säkert att det är ett vanligt myggbett som orsakar kraftig svullnad och smärta kan det vara bra att ta kontakt med vården. På så sätt kan man utesluta orsaker som innebär en större risk. Om du har ont i flera dagar av ett myggbett är det också bra att ta kontakt med vården.

Vem kan hjälpa dig vid myggbett?

Kan myggbett behandlas av nätläkare?

En nätläkare kan inte behandla myggbett men hjälpa dig att komma fram till om det är en mygga eller något annat som orsakat svullnad och klåda. Du kan också få råd om vad som hjälper mot klådan.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
20 mars 2024 kl 15:18
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!