Vad är en infektionsmottagning?
En infektionsmottagning är en medicinsk enhet som specialiserar sig på diagnostik och behandling av infektionssjukdomar.
Vilka sjukdomar behandlas på en infektionsmottagning?
Sjukdomar som tuberkulos, malaria, allvarliga urinvägsinfektioner, lunginflammation, hjärnhinneinflammation, hiv och hepatit behandlas.
Vilka tester kan göras på infektionsmottagningen?
Diagnostiska tester för att bekräfta eller utesluta infektionssjukdomar utförs, beroende på patientens symtom.
Vilken typ av personal finns på en infektionsmottagning?
Personalen består av specialister inom infektionssjukdomar, sjuksköterskor och laboratoriemedarbetare.
Kan jag besöka en infektionsmottagning utan remiss?
Det beror på mottagningens policy, men oftast krävs en remiss från en läkare.
Vad gör jag om jag misstänker en tropisk infektion?
Kontakta en infektionsmottagning för rådgivning och eventuell testning.
Kan jag få rådgivning om smittspridning på en infektionsmottagning?
Ja, infektionsmottagningen ger rådgivning om smittspridning och förebyggande åtgärder.
Hur övervakar infektionsmottagningen behandlingsresultat?
De följer upp med tester och patientmöten för att säkerställa effektiv behandling.
Finns det infektionsmottagningar på vårdcentraler?
Vanligtvis finns infektionsmottagningar på sjukhus eller större vårdinrättningar, inte på vårdcentraler.
Vilka är de allvarligaste sjukdomarna som hanteras på infektionsmottagningar?
Allvarliga sjukdomar som hiv, hjärnhinneinflammation och tropiska sjukdomar hanteras där.
Hur lång tid kan behandling av tuberkulos ta?
Behandling av tuberkulos kan ta flera månader och kräver kontinuerliga uppföljningar.
Är det möjligt att bli vaccinerad mot vissa infektionssjukdomar på mottagningen?
Ja, vissa vaccinationer kan erbjudas på infektionsmottagningen beroende på sjukdom och individuellt behov.
Kan jag få behandling för urinvägsinfektioner på en infektionsmottagning?
Endast allvarligare urinvägsinfektioner som inte kan behandlas på vårdcentralen hanteras.
Finns det en kostnad för behandling på infektionsmottagningen?
Kostnaden varierar beroende på typen av vård och din sjukvårdsförsäkring.
Vad innebär diagnostik på infektionsmottagningen?
Diagnostik innebär att utföra tester och bedömningar för att fastställa vilken infektionssjukdom som föreligger.