Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS)
Två personer sitter bredvid varandra och tittar ner i golvet.

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS)

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom – EIPS – är en personlighetsstörning som påverkar känslor och impulskontroll.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med emotionellt instabilt personlighetssyndrom (eips) på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås

Snabba fakta om Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS)

Viktiga telefonnummer

Ring 112 eller Minds självmordslinje på 901 01 om du upplever att du har svårt att stå ut.

Vad är EIPS?

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom är en personlighetsstörning som påverkar känslor och impulskontroll. Läs mer.

Vad är EIPS?

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS) innebär att du fungerar på ett annat sätt jämfört med personer som inte har diagnosen. Ofta är dina känslor förstärkta och du reagerar vanligtvis på ett sätt som din omgivning uppfattar som oproportionerligt. Reaktionerna kan vara så starka att det får negativa konsekvenser för dig. De följs ofta av impulsiva handlingar.

Det finns ingen behandling som helt botar EIPS. Många kan dock få hjälp med symtomen och lära sig att leva på ett sätt som innebär att diagnosen inte behöver vara ett problem. Emotionellt instabilt personlighetssyndrom uppträder ofta i kombination med andra neuropsykiatriska diagnoser som ätstörningar, ADHD och depression.

Vad betyder EIPS?

EIPS är förkortningen för emotonellt instabilt personlighetssyndrom.

Är EIPS samma sak som borderline?

Ja, Borderline (BPD) är ett annat namn på emotionellt instabilt personlighetssyndrom.

Symtom på EIPS

För att kunna får en EIPS-diagnos behöver du uppfylla ett antal kriterier. Bedömningen görs dock med hänsyn till att emotionellt instabilt personlighetssyndrom kan komma till uttryck på olika sätt, hos olika personer.

Här är vanliga exempel hur du kan känna dig om du har EIPS:

  • dina känslor kan växla mycket snabbt, även mellan extrema känslolägen
  • omgivningen kan uppfatta dina känslor som överdrivna
  • du har en självbild som inte stämmer med omgivningens bild av dig
  • du tenderar att vara impulsiv
  • du är rädd för att du ska bli övergiven
  • personer som du har en nära relation till har svårt att orka med
  • du lider av depression och tomhetskänslor
  • du upplever situationer som andra inte har så stora problem med som hotfulla
  • din uppfattning om andra personer kan växla starkt och till exempel röra sig från hat till beundran.

Observera att flera av dessa symtom är vanliga, inte minst bland ungdomar. När man talar om att en person med emotionellt instabilt personlighetssyndrom har starka och snabbt växlande känslor så kan det vara på en helt annan skala. Det sticker ut jämfört med personer som inte har diagnosen. Beroenden och självskadebeteende är vanligt bland personer som lider av EIPS. Att skära sig eller att tänka på självmord kan, men behöver inte vara, en del av diagnosen.

Orsak till EIPS

Man vet inte varför vissa personer drabbas av emotionellt instabilt personlighetssyndrom. Flera faktorer kan vara en bidragande orsak. Till viss del är EIPS genetiskt betingat, trauman under uppväxten kan också öka risken.

Hos personer med EIPS är aktiviteten i amygdala, en del av hjärnan, starkare än vanligt. Amygdala påverkar vår respons i krissituationer och den som lider av EIPS lever ofta under konstant stress. Forskning pekar också på att funktioner som påverkar impulskontroll och beslutsfattande inte fungerar optimalt hos personer med EIPS.

Situationer som är svåra att stå ut med för en person med EIPS

EIPS triggas ofta av negativa händelser. Exakt vilka situationer som gör att en person med diagnosen reagerar häftigt och destruktivt kan variera men här är några exempel på vad som kan vara extra svårt att hantera med EIPS:

  • separation och en upplevelse av att det finns en risk för att ett förhållande ska ta slut
  • besvikelse över att något inte blev som det var tänkt
  • förändringar av kroppens hormonnivåer, som vid PMS.

Egenvård vid emotionellt instabilt personlighetssyndrom

EIPS är en diagnos som är jobbig att leva med och som även påverkar människor runt omkring dig. Besvären är ofta så stora att du inte kan förväntas hantera dem på egen hand. Men det finns saker du kan göra för att må bättre.

Framförallt handlar det om att du själv skaffar dig information om emotionellt instabilt personlighetssyndrom. Då kan du bli medveten om vad det är som kan trigga till exempel stark ilska och ett ogenomtänkt beteenden hos dig. Om du vet att en känsla eller ett beteende är oproportionerligt är det ofta lättare att kontrollera det.

För vissa hjälper det att praktisera meditation eller mindfulness. En annan strategi är att ringa ett journummer när du känner att en situation håller på att gå över styr. Det kan också vara viktigt att människor i din omgivning är medvetna om vad du lider av. På så sätt kan de, i rimlig utsträckning, anpassa sitt beteende. Att leva allmänt hälsosamt med bra sömn, mat och motion och att undvika droger minskar också risken för att riktigt besvärliga situationer ska uppstå.

Behandling vid emotionellt instabilt personlighetssyndrom

Om diagnosen emotionellt instabilt personlighetssyndrom har kunnat fastställas utformas behandlingen utifrån hur den kommer till uttryck i just ditt fall. Flera olika psykologiska behandlingar kan ge positivt resultat. Medicinering med till exempel antidepressiva eller antipsykotiska läkemedel kan också vara aktuellt. Om du har flera diagnoser tar man hänsyn till helheten vid behandlingen.

Diagnos vid EIPS

Vid misstanke om emotionellt instabilt personlighetssyndrom ska du söka hjälp.

EIPS diagnostiseras efter en utredning. Det är vanligt att både läkare och psykologer deltar i bedömningen, som bland annat bygger på vad som kallas för en strukturerad intervju. Det är ofta en lättnad att få diagnosen och det innebär också att du kan få hjälp på dina villkor. Även du som anhörig till en närstående med EIPS kan ha rätt till stöd.

EIPS test online

Du kan göra ett EIPS-test online om du vill ha en indikation på ifall du skulle kunna få dignosen emotionellt instabilt personlighetssyndrom.

Vem kan hjälpa dig vid emotionellt instabilt personlighetssyndrom?

Kan emotionellt instabilt personlighetssyndrom behandlas av nätläkare?

En nätpsykolog kan hjälpa dig i ett akut läge där du har svårt att stå ut men inte diagnostisera emotionellt instabilt personlighetssyndrom.

Publicerad:
11 juli 2023 kl 09:06
Uppdaterad:
17 juli 2023 kl 14:45
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!