Besök hos psykiatriker
Patient sitter i en stol mittemot en psykiatriker

Besök hos psykiatriker

Att besöka en psykiatriker (psykiater) kan vara ett väldigt viktigt steg mot att må bättre om du lider av psykisk ohälsa.

Snabba fakta om Besök hos psykiatriker

Kostnad

Besök inom psykiatrin kostar någonstans mellan 800 och 1 800 kronor.

Viktiga telefonnummer

Ring 112 om du mår så psykiskt dåligt att det känns outhärdligt.

Vad gör en psykiatriker?

En psykiatriker, eller psykiater, är en läkare med specialistutbildning inom psykiska sjukdomar. Läs mer.

Vad gör en psykiatriker?

En psykiatriker, eller psykiater som man också kan säga, kan jobba på till exempel en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller på en psykiatrisk akutmottagning. Man skiljer på vuxenpsykiatri och barn- och ungdomspsykiatri (BUP) såtillvida att det är olika mottagningar. En behandling hos en psykiatriker kan se ganska olika ut, beroende på varför du har sökt hjälp eller har fått en remiss.

En psykiatriker låter dig berätta om dina symtom och gör även egna observationer. Ibland görs en utredning som kan kräva att du gör olika tester och träffar en eller flera psykiatriker vid mer än ett tillfälle. En behandling inom psykiatrin kan innebära att du får olika typer av samtalsstöd men psykiatrikers roll är ofta att genomföra en undersökning och, om det behövs, skriva ut läkemedel. Om du bedöms behöva terapi efter att ha träffat en psykiatriker är det i regel en psykolog som står för det. Ett besök hos en psykiater kan också handla om att utvärdera läkemedel som du tidigare fått utskrivna.

Vad är skillnaden mellan psykolog och psykiatriker?

En psykiatriker är en läkare som specialiserat sig på den medicinska förklaringen till psykiska sjukdomar och tillstånd. En psykolog har snarare en psykologisk än en medicinsk förståelse när det gäller ditt psykiska mående. En psykolog kan inte, till skillnad från en psykiatriker, skriva ut läkemedel om du skulle behöva det.

Vad kan man få hjälp med hos en psykiater?

Om du mår psykiskt dåligt har du goda möjligheter att få hjälp av en psykiatriker. Här är några exempel på besvär som du oftast kan få hjälp med

 • problem med sömnen
 • depression
 • stress och utbrändhet
 • ångest och panikattacker
 • PTSD
 • tvångstankar.

När ska man åka in till psykakuten?

Du bör ta dig till psykakuten eller ringa 112 när du känner att din situation är svår att härda ut. Samma sak gäller om du tänker på att ta ditt liv eller skada dig själv på något annat sätt. Även du som står nära en person som tänker på att avsluta sitt liv ska ta kontakt med vården eller försöka få personen det gäller att göra det på egen hand.

Observera att det är bra att söka hjälp av en psykiater innan det har gått så långt att du behöver åka till en psykiatrisk akutmottagning. Har du känt dig nedstämd i mer än två veckor och om det påverkar din vardag kan du ofta få hjälp på vårdcentralen.

Så går behandlingen hos en psykiatriker till

Psykiatriker kan vara inriktade på olika typer av behandlingar och undersökningar. Första mötet med en psykiatriker börjar med en bedömning av vad för typ av hjälp du behöver. Räkna med att du kommer att få prata om dina besvär när du besöker en psykiater. Psykiatrikerna tittar också i din sjukjournal och kan göra en diagnostisk intervju. Om den visar att du skulle kunna lida av en psykisk sjukdom görs en mer nogrann utredning. Man kan också behöva ta prover för att kunna utsluta att det är fysiska besvär som gör att du mår dåligt. Ett besök hos en psykiatriker brukar ta 45–60 minuter.

Det är vanligt att en psykiatriker tar fram en vårdplan i samråd med dig. Den kan innebära att du kommer att ta del av flera olika behandlingar, som till exempel

 • läkemedelsbehandling
 • stödsamtal eller terapi
 • sociala aktiviteter
 • fysisk träning
 • elbehandling.

Innan besöket hos psykiatern

Det är inget särskilt du behöver göra innan ett besök hos en psykiatriker, om du inte fått instruktioner om det i förväg.

Efter besöket hos psykiatrikern

Normalt sett är det inget särskilt du behöver tänka på efter ett besök hos en psykiatriker. Om du upplever att det kommer upp tankar eller känslor som du tror har att göra med samtalet kan det vara bra att lägga det på minnet och ta upp det nästa gång. När du har gått flera gånger är det bra att göra en utvärdering av effekten av samtalen. Man kan också behöva göra uppföljningar om din psykiater skrivit ut läkemedel.

Hur mycket kostar ett besök hos psykiatrin?

Priset på ett privat besök inom psykiatrin kostar någonstans mellan 800 och 1 800 kronor. Räkna med att det krävs flera besök hos psykiatern för att du ska få ett märkbart resultat. I vissa fall kan din hemförsäkring eller en privat sjukvårdsförsäkring täcka en del av kostnaden. Om din region står för kostnaden betalar du bara patientavgiften för besöket hos psykiatrikern.

Fördelar med besök hos en psykiatriker

 • Mår du psykiskt dåligt kan ett besök hos en psykiatriker innebära en avgörande förbättring.
 • Psykiatriker kan skriva ut läkemedel mot till exempel panikångest eller dålig sömn.
 • En psykiater kan slå fast om du har en diagnos.

Nackdelar med besök hos en psykiatriker

 • Alla svarar inte lika bra på de behandlingar som en psykiatriker erbjuder.
 • En psykolog kan vara ett bättre alternativ om du behöver samtalsterapi.
 • Det kan ibland dröja innan du får tid hos en psykiatriker.

Vem kan hjälpa dig om du behöver träffa en psykiatriker?

Kan man träffa en psykiatriker online?

Ja, du kan få hjälp av en psykiater online.

Publicerad:
9 juni 2023 kl 10:33
Uppdaterad:
14 juli 2023 kl 10:26
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!