Peeling
En person får en ansiktsbehandling med peeling.

Peeling

Peeling är ett samlingsnamn på hudvårdsprodukter som innehåller ämnen som tar bort döda hudceller. Läs mer om peeling.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder peeling där det passar dig.

Snabba fakta om Peeling

Pris

Allt ifrån 100 till 2 000 kronor.

Om peeling

Peeling är en typ av hudvårdsprodukt som tar bort döda hudceller, föryngrar huden och gör den lenare. Den har även bra effekt på bland annat akneärr, pigmentering och ojämn hy. Läs mer.

Om peeling

Huden producerar nya hudceller hela tiden och död och gammal hud försvinner förr eller senare av sig själv. Allteftersom vi blir äldre går cellförnyelseprocessen långsammare. Vi kan hjälpa huden genom att ta bort den gamla huden på egen hand genom peeling. Det gör att risken för fet hy och pormaskar minskar.

Peeling kan råda bot på tilltäppta porer. Genom att använda peeling hjälper du huden att lättare skapa nya hudceller och förebygga ålderstecken. Peeling gör att huden blir lenare och får en fin lyster. Det gör även att huden lättare absorberar övriga hudvårdsprodukter så att de når djupare och får mer effekt.

Olika typer av peeling

Beroende på vilken hudtyp du har finns det olika typer av peelingprodukter och behandlingar att välja på.

Kornpeeling är milt för huden och består av finare korn som socker, salt och andra mjukare typer av korn.

Enzympeeling är bra för dig som har känslig hud, akne eller någon annan typ av hudbesvär. Det är en gel eller kräm som funkar ungefär som en ansiktsmask.

Syrapeeling består av olika syror och har olika styrkor. Kemisk peeling är en typ av syrapeeling.

Det finns även speciell peeling till händerna och fötterna i form av fotmasker (eller peelingsockor) och masker till händerna.

Vad är body peeling?

En body peeling, eller kroppspeeling, är peeling för hela kroppen. Eftersom huden är olika känslig kan det vara bra att använda olika typer av peeling eller scrub på olika kroppsdelar. Ansiktet är känsligare så använd bara peeling där och inte scrub. En scrub har grövre korn och är bättre att använda på resten av kroppen där huden inte är lika känslig. Använd inte body scrub i ansiktet.

Vad är kemisk peeling?

Kemisk peeling går djupare in i hudlagren och kan föryngra huden. Det fungerar antiinflammatoriskt och kan hjälpa mot till exempel:

  • solskador
  • fina linjer och rynkor
  • akne och akneärr
  • andra ärr
  • pigmentförändringar
  • keratosis pilaris och andra ojämnheter i huden.

En auktoriserad hudterapeut eller läkare kan utföra kemisk peeling. Du behöver vanligtvis gå på flera behandlingar för att kemisk peeling ska ge avsedd effekt. Det finns även produkter med olika syror, till exempel AHA- eller BHA-syra, som du kan använda hemma. De är mildare än den typ av kemisk peeling som utförs av läkare.

Huden blir extra känslig efter en kemisk peeling och kan börja flagna och bli röd, i synnerhet när du gör den på en salong. Skydda därför huden med solkräm och var försiktig i solen några veckor eller månader efter en kemisk peeling, beroende på styrkan. Det kan vara bättre att utföra denna typ av peeling under vinterhalvåret. Fråga din hudterapeut eller läkare hur du bäst ska ta hand om din hud efter en kemisk peeling, eftersom det kan skilja sig åt beroende på vilken hudtyp du har och vilken typ av peelingbehandling du har gjort.

Så går peeling till

Det finns två olika sätt att utföra peeling: mekanisk peeling och kemisk peeling. Mekanisk peeling kan du göra hemma. Då använder du fingertopparna och stryker ut peelingen i ansiktet eller på den kroppsdel du vill peela. Kemisk peeling görs vanligtvis på en salong, av auktoriserade hudterapeuter eller läkare.

Metod

Innan peeling

Om du vill peela din hud hemma bör du tvätta ansiktet först. Om du går på en peelingbehandling eller annan behandling där peeling ingår rengör vanligtvis hudterapeuten ditt ansikte först. Om du ska göra en kemisk peeling på salong är det viktigt att du väljer en som har auktoriserade hudterapeuter eller läkare. Det är även bra om det finns sjuksköterskor att tillgå om du får en allergisk reaktion eller behöver smärtlindrande.

Efter peeling

Om du använder kemisk peeling hemma bör du vara beredd på att du kan känna en lätt brännande känsla i huden och att huden kan bli röd en tid efteråt. Du kan även flagna. Använd solkräm och var försiktig i solen några veckor upp till några månader efter en kemisk peeling. Detta eftersom den kemiska peelingen gör att hudens yttersta lager försvinner och cellförnyelsen sätts igång.

Peeling – hur ofta?

Om du använder vanlig mekanisk peeling kan du använda den en gång i veckan. Gör det till en del av din hudvårdsrutin. Kemisk peeling bör göras betydligt mer sällan och gärna som en del av en behandlingskur.

Vad kostar peeling?

Priset på peeling skiljer sig mycket åt, beroende på vilket märke du använder om du gör det hemma, eller om du gör det på en salong eller mottagning. Det kan kosta från ett par tior om du köper egen peeling till flera tusenlappar om du går på en behandling.

Fördelar med peeling

  • Föryngrar huden och ger mer lyster.
  • Förbättrar huden.
  • Huden blir lenare.
  • Kan hjälpa mot akne, akneärr och andra typer av ärr.
  • Hjälper mot pigmentering, fina linjer och rynkor.
  • Fungerar på alla hudtyper.
  • Peeling, framförallt den du gör hemma, är väldigt skön och ansiktet känns väldigt rent efteråt.
  • Lätt att få in i din hudvårdsrutin.

Nackdelar med peeling

  • Bör inte användas på skadad eller irriterad hud, eftersom det kan göra hudproblemen värre.
  • Ansiktet kan hetta och flagna under kemisk peeling.
  • Kemisk peeling kan ge rodnad som varar några veckor efter behandlingen.
  • Kemisk peeling kan bli dyrt eftersom du kan behöva gå flera gånger för att få önskad effekt.
  • Du bör vara försiktig i solen efter att du gjort peeling hemma eller på salong.

Vem kan hjälpa dig med peeling?

Kan peeling utföras av nätläkare?

Peeling kan inte utföras av nätläkare eftersom det är en fysisk behandling som kräver specifika produkter.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!