Pormaskar
Person som tar bort pormaskar.

Pormaskar

Pormaskar ser ut som svarta, vita eller hudfärgade knottror och uppstår när porerna är igentäppta, av gamla hudceller eller talg.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med pormaskar på en plats som passar dig.

Snabba fakta om Pormaskar

Om pormaskar
 • Pormaskar – även kallade komedoner – är smuts, talg eller gamla hudceller som täpper till porerna och syns som svarta, vita eller hudfärgade knottror på huden.
 • Pormaskar beror på en obalans i talgproduktionen som till stor del styrs av hormoner.
Viktiga länkar

Läs mer om akne (Vården.se)

Läs mer om hudanalys (Vården.se)

Vad är pormaskar?

Pormaskar kallas de prickar som kan uppstå på huden när en por blir tilltäppt av talg, smuts eller gamla hudceller. Läs mer.

Vad är pormaskar?

Hela kroppen är täckt av små porer – öppningar för talg, svett och hår. En pormask kan uppstå i huden när en av porerna fått en tilltäppning av talg, smuts eller döda hudceller. Fenomenet kallas för pormask eftersom innehållet kan se ut som en liten mask när det kläms ut. Du kan få både svarta och vitaktiga pormaskar beroende på hur djupt tilltäppningen är belägen. Ett vanligt missförstånd är att svarta pormaskar beror på att huden är oren och att personen inte tvättar sig ordentligt, men så behöver alltså inte fallet vara.

Symtom på pormaskar

Huden kan bilda både små och stora pormaskar, och de kan antingen synas som prickar på huden eller hudfärgade små knottror. En svart pormask sitter så pass ytligt att den kommit i kontakt med syret i luften, och det är just kontakten med syret som orsakar den mörka färgen. Det sker helt enkelt en oxidation som färgar melaninet i talget svart. Om tilltäppningen istället sitter längre ner så kan pormasken vara vit eller hudfärgad, och mest se ut som en liten upphöjning i huden. Detta brukar ibland kallas för inkapslade pormaskar eftersom porens öppning är tilltäppt. Det är vanligast att få pormaskar på:

 • näsan
 • kinderna
 • hakan
 • ryggen
 • bröstet.

Varför får man pormaskar?

Pormaskar är ett lindrigare symtom på akne och uppstår av samma anledning som finnar – överproduktion av talg. Skillnaden är att en pormask inte blir inflammerad på det sätt som en finne blir. Pormaskar är med andra ord ett resultat av kroppens talgproduktion, som i sin tur styrs mycket av den individuella hormonbalansen. Det förklarar också varför många får fetare hy och fler pormaskar under exempelvis puberteten, en graviditet eller vid användning av hormonella preventivmedel. Andra saker som kan ge upphov till mer pormaskar är:

 • mediciner
 • irritation i hårsäckarna
 • rakning
 • mycket svettningar
 • stress
 • solskyddskrämer
 • smink.

Egenvård av pormaskar

Det finns mycket du kan göra för att försöka ta bort pormaskarna på egen hand och även förhindra att pormaskarna utvecklas till större inflammationer, alltså finnar.

 • Rengöring: Se till att rengöra området med pormaskar två gånger dagligen. Du kan med fördel testa rengöringsprodukter som innehåller BHA-syra (reducerar talg).
 • Exfoliering med syror: Använd gärna peelingprodukter med AHA-syra emellanåt. Detta avlägsnar döda hudceller och kan på så vis motverka igentäppta porer.
 • Ansiktsmask mot pormaskar: Applicera gärna en lermask någon gång i veckan. Lermasker har en djuprengörande och porsammandragande effekt.

Kan man klämma pormaskar själv?

Det kan vara frestande att försöka klämma ut pormasken själv, men det är något som hudterapeuter inte rekommenderar. Risken finns att du istället sprider bakterier till poren och orsakar en inflammation, eller att du klämmer för hårt och får ett sår som sedan bildar ett ärr. Att använda så kallade pormaskborttagare – särskilda verktyg som är avsedda för att klämma pormaskar – rekommenderas inte heller av hudterapeuter eftersom de kan vara svåra att hantera. Risken är även då stor att du gör mer skada än nytta.

Hur får man bort pormaskar?

Om du upplever att du inte får bukt med dina pormaskar själv kan du vända dig till en skönhetsklinik för att göra en portömning. Det brukar oftast ingå i en komplett ansiktsbehandling där ansiktet även rengörs, exfolieras och återfuktas. Genom att gå på regelbundna ansiktsbehandlingar är chansen stor att dina problem med pormaskar kan minimeras.

Om du däremot har väldigt stora besvär med både pormaskar och akne kan du istället söka vård på en vårdcentral, alternativt direkt hos en hudläkare som specialiserar sig på akne. Då kan det nämligen vara aktuellt med exempelvis läkemedel eller behandling med receptbelagda krämer eller lösningar.

Diagnos vid pormaskar

Om du behöver behandling för pormaskar kan du vända dig till en skönhetsklinikvårdcentral eller direkt till en hudläkare som specialiserar sig på just aknebesvär.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!