Injektionsbehandling
Patient får injektion i läppen.

Injektionsbehandling

Det är olika sorters skönhetsbehandlingar då man sprutar in en särskild substans i huden. Syftet kan vara hudföryngring.

Snabba fakta om Injektionsbehandling

Pris

Mellan 3 000 och 10 000 kronor.

Viktiga länkar
Vad är en injektionsbehandling?

En injektionsbehandling innebär att ett särskilt preparat injiceras i huden i syfte att öka volym, släta ut rynkor och/eller förstärka ansiktsdrag. Det finns olika sorters injektionsbehandlingar då olika typer av preparat används. Läs mer.

Vad är en injektionsbehandling?

Idag kan många delar av utseendet förbättras, återställas eller förändras utan kirurgi. Genom injektionsbehandlingar går det att utföra allt från läppförstoring till hudföryngring och förändring av ansiktsdrag genom att spruta in särskilda substanser med sprutor. Skönhetsbehandlingar som dessa används i huvudsak för följande ändamål:

 • ta bort rynkor i pannan, runt ögonen, munnen och liknande
 • skapa konturer och fylla ut exempelvis läpparna, näsan, hakan och kindbenen
 • släta ut och föryngra huden på händerna eller i ansiktet
 • avlägsna överflödigt fett under hakan – så kallad dubbelhaka.

Här på Vården.se kan du läsa mer om rynkor.

Olika typer av injektionsbehandlingar

Det finns flera sorters injektionsbehandlingar som ger olika resultat.

Vad är fillers?

Att injicera fillers innebär att ett konstgjort ämne sprutas in i huden i syfte att förändra, föryngra och forma. Denna typ av injektion skapar volym och fyller ut under hudytan vilket gör det möjligt att exempelvis återställa insjunkna ansiktspartier eller fylla i rynkor. Med fillers i läpparna går det även att utföra läppförstoring, och med fillers vid kindben eller haka går det att få till mer markerade ansiktsdrag.

Vad är fillers gjort av?

De flesta fillers på marknaden består idag av hyaluronsyra som även förekommer naturligt i kroppen. Tack vare att hyaluronsyra är säkert, effektivt och bidrar till långvariga resultat har dessa typer av fillers ersatt de flesta andra fillermaterial under de senaste 20 åren.

Hur länge håller fillers?

Injektionsbehandlingar i form av fillers ger inga permanenta resultat. Effekten brukar synas omedelbart, och kan hålla i sig mellan 3–18 månader. Din kropp bryter ner ämnet naturligt, och hur fort detta sker kan variera från person till person.

Vad är muskelavslappnande injektionsbehandling?

Med muskelavslappnande injektionsbehandling går det att släta ut fina linjer och rynkor. Då injiceras en substans mellan ögonen, i pannan eller ögonens utkanter för att begränsa muskulaturens aktivitet och skapa en föryngrande effekt. Till skillnad från fillers så fylls alltså inte huden ut vid denna typ av injektionsbehandling.

Vad är muskelavslappnande injektionspreparat gjort av?

Det injektionspreparat som ofta används vid injektionsbehandlingar är i grund och botten ett nervgift som används för att avlägsna rynkor. Samma ämne används även för att minska svettningar, lindra kronisk migrän och motverka tandgnissling.

Hur länge håller muskelavslappnande injektioner?

Vid denna typ av injektionsbehandling syns resultatet efter ungefär 3–10 dagar. Hos de flesta kvarstår sedan resultatet i 3–4 månader.

Vad innebär fettlösande injektionsbehandling mot dubbelhaka?

Det finns även injektionsbehandlingar som syftar till att avlägsna fettceller under huden. Detta är än så länge endast godkänt för att behandla överflödigt fett under hakan. Vid denna typ av behandling sprutas ett särskilt fettlösande ämne in i fettlagret.

Vad är fettlösande injektionspreparat gjort av?

Vid fettlösande injektionsbehandlingar används ett läkemedel som kallas Belkyra. Detta är godkänt av läkemedelsverket och innehåller deoxicholsyra som finns naturligt i kroppen och hjälper till med nedbrytning av fett. Preparatet bryter helt enkelt ner fettet och därefter transporterar kroppen bort det på naturlig väg.

Hur länge håller fettlösande injektioner?

Ofta behövs bara en till två injektionsbehandlingar med Belkyra för att få ett bra resultat. Detta är dock individuellt och varierar beroende på hur mycket fett som behöver avlägsnas under hakan. Resultatet syns efter bara några veckor och är permanent.

Så går en injektionsbehandling till

Metod

En injektionsbehandling brukar ta ungefär en halvtimme att utföra, och efter behandlingen kan du fortsätta med din vardag som vanligt. Själva behandlingen går till enligt följande:

 1. Behandlingsområdet blir rengjort och desinficerat med antibakteriell lösning.
 2. Beroende på dina önskemål kan en bedövningskräm appliceras på området.
 3. Ibland kan även lokalbedövning injiceras i behandlingsområdet.
 4. Behandlaren börjar injicera preparatet, vilket brukar gå fort och vara smärtfritt.
 5. Efter behandlingen tvättas området på nytt, och du kan även erbjudas en kylpåse som kan minska det tillfälliga obehaget som kan uppkomma precis efter injektionerna.

Vem får göra injektioner?

Från och med juli månad år 2021 finns det en ny lag kring estetiska ingrepp. Lagen innebär bland annat att endast legitimerade läkare, sjuksköterskor och tandläkare får utföra till exempel fillers och muskelavslappnande och fettlösande injektionsbehandlingar.

Innan injektionsbehandling

Hos många kliniker får du först komma på en konsultation. Då får du prata med behandlaren om dina önskemål och även få information om injektionsbehandlingen. När du kommer tillbaka till kliniken vid behandlingstillfället kan läkaren eller sjuksköterskan märka ut injektionspunkterna med en penna i syfte att underlätta behandlingen.

Efter injektionsbehandling

Efter att du injicerat fillers eller fått någon annan injektionsbehandling kan området svullna, och det är även vanligt att få lite blåmärken. Detta går vanligtvis bort inom ett par dagar. Medan du fortfarande är svullen ska du helst undvika:

 • att röra området
 • att utsättas för extrem kyla eller hög värme
 • hård träning
 • alkohol
 • koffein
 • nikotin
 • smink
 • överdrivet minspel.

Vad kostar injektioner?

Vad injektioner har för pris varierar beroende på vilket område som ska behandlas, och såklart vilken klinik du vänder dig till. Den totala kostnaden kan hamna någonstans mellan 3 000 och 10 000 kronor.

Fördelar med injektionsbehandlingar

 • Injektionsbehandlingar går snabbt och är vanligtvis smärtfria.
 • Efter en injektionsbehandling kan du fortsätta med din vardag direkt.
 • Det finns få risker och biverkningar med injektionsbehandlingar.

Nackdelar med injektionsbehandlingar

 • Beroende på vilket område som ska behandlas så kan injektionsbehandlingar kosta uppemot 10 000 kronor per tillfälle.

Vem kan hjälpa dig med injektionsbehandlingar?

Kan injektioner utföras av nätläkare?

En nätläkare kan av naturliga skäl inte utföra injektionsbehandlingar.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
21 maj 2024 kl 13:47
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!