Ådernätsbehandling
Ådernät i närbild.

Ådernätsbehandling

Ådernät är små blodkärl som ligger ytligt på benen och syns genom huden. Ytliga blodkärl som syns kan upplevas störande.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder ådernätsbehandling där det passar dig.

Snabba fakta om Ådernätsbehandling

Pris

Från 1 500 kronor.

Längd

Ungefär 45 minuter.

Viktiga länkar
Om ådernätsbehandling

Blodkärl som är så nära huden att de syns kallas för ytliga blodkärl. Om du upplever besvär med ditt ådernät så kan du genomgå en ådernätsbehandling. Läs mer.

Om ådernätsbehandling

Ytliga blodkärl är samma sak som synliga blodkärl. Tillståndet kan uppkomma av flera olika anledningar. Den som har hudsjukdomen rosacea kan plötsligt få ytliga blodkärl i ansiktet eller på någon annan del av kroppen. Ibland är det ett enda blodkärl som är synligt men det är också vanligt med flera tunna blodkärl som utgår från en punkt, i vad som brukar liknas vid ett spindelnät. Det kallas därför ibland för ådernät. Ytliga blodkärl på ben eller någon annan synlig del av kroppen kan upplevas som störande. Ytliga blodkärl kan också sägas vara en mildare form av åderbråck. Du kan läsa mer om ådernät i vår guide om ytliga blodkärl.

Om du upplever besvär med ditt ådernät så kan du genomgå en ådernätsbehandling.

Så går ådernätsbehandling till

 

En ådernätsbehandling är en kort behandling som görs på ungefär 45 minuter.

Metod

En ådernätsbehandling görs med en injektionsbehandling. Då injicerar man “saleroseringmedlet” i dina blodkärl som klibbar ihop sig och då börjar de att blekna. Detta gör man med en väldigt tunn och fin nål. Vid injektionen kan du uppleva en svidande känsla.

Om du har väldigt ytliga ådernät kan du behöva upprepa behandling flera gånger. Det brukar vara en till tre behandlingar under tre till fyra veckor.

Du kan också behandla ådernät med en IPL-behandling. IPL är en behandling där man med högintensivt ljus behandlar diverse indikationer i huden. Vid en IPL behandling omvandlas ljuset till värme som tar bort proteinet i kärlväggen. Det gör att blodet koagulerar och de synliga blodkärlen drar ihop sig.

Innan ådernätsbehandling

När du bestämt dig för att göra en ådernätsbehandling kontaktar du en klinik som utför detta och bokar in en konsultation.

Du får då träffa en läkare eller specialistsjuksköterska som undersöker dina ådernät och bedömer då om de kan hjälpa dig. Sedan bokar ni in en behandlingstid.

Du behöver inte förbereda dig på något speciellt sätt om du ska behandlas med injektion. Om du däremot ska göra en IPL-behandling ska du undvika brun utan sol och vanlig solning i 30 dagar, undvika injektionsbehandlingar två veckor innan behandlingen och du bör inte röka två till fyra timmar innan behandlingen.

Efter ådernätsbehandling

Om kärlen är större kan det spänna och ömma efter behandlingen. Det kan också börja klia efter behandlingen, det är vanligt och inte farligt. Direkt efter behandling kan ådernätet framhävas ännu mer men sedan börja blekna bort efter ungefär sex till åtta veckor.

Rodnaden efter IPL-behandlingen kan sitta kvar i upp till två dygn. Det är viktigt att skydda huden efter en IPL-behandling. Se till att huden är återfuktad och att du använder bra hudvårdsprodukter.

Infektionsrisken är som störst första dygnen efter ådernätsbehandlingen. Därför bör du undvika:

  • att bada
  • att basta
  • parfymerad hudkräm
  • hård träning.

Vad kostar ådernätsbehandling?

Behandlingspriset kan variera beroende på hur mycket ådernät du har. Från 3 700 kronor kan det kosta om du gör en injektionsbehandling. En IPL-behandling kostar från 1 500 kronor.

Fördelar med ådernätsbehandling

  • Dina besvär försvinner.
  • Kan leda till bättre självförtroende, om behandlingen görs av etiska skäl.

Nackdelar med ådernätsbehandling

  • Det kan bli dyrt om du har mycket ådernät.
  • Det är alltid en risk att genomföra behandlingar.
  • Även om det är ovanligt så kan du få biverkningar.
  • Du behöver oftast göra flera behandlingar.

Vem kan hjälpa dig med ådernätsbehandling?

Kan ådernätsbehandling utföras av nätläkare?

Ådernätsbehandling kan inte utföras av nätläkare.

Publicerad:
12 september 2023 kl 10:29
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 10:29
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!